Για παράδειγμα, χθες έληξε η σύμβαση του επιστημονικού προσωπικού που στελεχώνει την Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν. Αχαΐας του Νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας». Αυτό σημαίνει ότι από αύριο μένουν ακάλυπτοι οι 1.000 Αχαιοί που αντιμετωπίζουν ψυχιατρικής φύσεως προβλήματα και υποβάλλονταν σε θεραπεία και γενικότερη αντιμετώπιση κατ’ οίκον. Και μαζί με αυτούς φυσικά και οι φροντιστές τους που χάνουν έναν πολύτιμο βοηθό στη φροντίδα του συγγενικού τους προσώπου.
Οπως ανέδειξε η «Π» τις προηγούμενες ημέρες, η σύμβαση της επιστημονικής ομάδας θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί ήδη, καθώς λήγει σήμερα. Παρά τις συνεχείς οχλήσεις του προσωπικού της Μονάδας, αλλά και της διοίκησης του Νοσοκομείου, το υπουργείο Υγείας δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Κι αυτό συμβαίνει τη στιγμή που ο όγκος των περιστατικών απαιτεί τη λειτουργία πλέον της μιας Κινητής Μονάδας.
Υπενθυμίζουμε ότι η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (ΚΜΨΥ) ξεκίνησε να λειτουργεί το 2019 και μέχρι και σήμερα εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών με ψυχική νόσο του Νομού Αχαΐας. Στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει προσφέρει τις υπηρεσίες της σε 1.000 ασθενείς με κάθε βαθμού σοβαρότητας ψυχική νόσο, με επισκέψεις κατ΄ οίκον στον τόπο διαμονής τους και τακτικά ιατρεία στα Κέντρα Υγείας του Νομού. Η κατάργηση της Κινητής Μονάδας θα είναι μια τεράστια παλινδρόμηση στην προσπάθεια της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης (που έχει ξεκινήσει από το 1990), σε συνθήκες που για δεκαετίες αποτελούσαν ντροπή και ταπείνωση στη συνείδησή μας.
Το προσωπικό της Κινητής Μονάδας της Αχαΐας αυτά τα χρόνια έχει παράσχει βοήθεια ζωής σε ανθρώπους που ζούσαν αβοήθητοι με το πρόβλημά τους. Εχει εντοπίσει τραγικές περιπτώσεις. Ενδεικτικά σημειώνουμε ανάμεσα σε αυτές την περίπτωση οικογένειας σε ορεινό χωριό της Αχαΐας που τα τρία της παιδιά ζούσαν με ψύχωση χωρίς να τα έχει δει ποτέ γιατρός.
ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΚΑΙ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΑΝΕΡΓΟΙ
Λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος και μαζί και οι συμβάσεις του επικουρικού προσωπικού, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προχώρησε στην παράταση των συμβάσεών τους για έναν χρόνο. Επίσης, με πρόταση του υπουργού Εργασίας Αδωνι Γεωργιάδη, συστάθηκε ειδικό πρόγραμμα για τους μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55-67 ετών που εργάζονται στα νοσοκομεία και το οποίο θα χρηματοδοτεί το ίδιο το υπουργείο Εργασίας.
Πρώτη φορά συστήνεται τέτοιο πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει την απασχόληση δύο ακόμη ετών όσων έληξαν οι συμβάσεις από τον Οκτώβριο και όσοι εργάζονται ήδη.
«Είναι θετικότατη εξέλιξη, γιατί τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και δεν έχουν την “πολυτέλεια” να χάσουν 1.200 εργαζόμενους από νευραλγικές υπηρεσίες πρώτης γραμμής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό και μάλιστα τη στιγμή που διαρκώς χάνουμε προσωπικό είτε με συνταξιοδοτήσεις -30 στον “Αγιο Ανδρέα” το 2023- είτε με παραιτήσεις λόγω των αντίξοων συνθηκών εργασίας» μας είπε ο πρόεδρος των εργαζομένων του «Αγίου Ανδρέα» Μιχάλης Στελλάτος.
Ο ίδιος αναδεικνύει και το θέμα των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (ΣΟΧ). Πρόκειται για προσωπικό που εργάζεται κυρίως στην καθαριότητα, τη φύλαξη και τη σίτιση. «Πήραν μόλις μία τρίμηνη παράταση. Το μαρτύριο δηλαδή της σταγόνας συνεχίζεται. Εμείς έχουμε στο Νοσοκομείο μας 50 εργαζομένους με αυτό το καθεστώς. Αντιλαμβάνεστε τι περνάνε αυτοί οι άνθρωποι που στηρίζουν το σύστημα υγείας, είναι πολύτιμοι και απαραίτητοι, αλλά αύριο δεν γνωρίζουν εάν θα έχουν εργασία. Αναμένουμε το υπουργείο να προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση που έχει υποσχεθεί, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η αδικία».
Σε ακόμα χειρότερη κατάσταση είναι οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές που πήραν παράταση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Είναι οι νοσηλευτές που η Πολιτεία τους χρησιμοποίησε την περίοδο της πανδημίας για να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που υπήρχαν. «Εμείς ζητάμε να μπουν στο επικουρικό προσωπικό, διότι πλέον είναι εξειδικευμένοι στη ΜΕΘ, στα Επείγοντα και τους έχουμε ανάγκη» αναφέρει ο κ. Στελλάτος.
ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ
Ερωτηθείς σχετικά, ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης σημείωσε: «Δυστυχώς οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έχουν εμφανιστεί εδώ και πολλά χρόνια και στο δημόσιο σύστημα υγείας. Αναγνωρίζουμε ότι το προσωπικό αυτό είναι πολύτιμο για το σύστημα υγείας και εξετάζονται τρόποι για τη μονιμοποίησή του. Μέχρι να συμβεί αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε για την παράταση των συμβάσεών τους όσο περισσότερο επιτρέπει ο νόμος. Σε επίπεδο ιατρικού προσωπικού γίνονται συνεχείς προκηρύξεις για μόνιμες προσλήψεις, ευελπιστώντας ότι θα υπάρξει ανταπόκριση»
0 Σχόλια