Οπαδική βία: Οι ένστολοι της Πάτρας «μεταφέρουν» την οργή τους στην Αθήνα


 «Ο θυμός, βέβαια, θα περάσει, αλλά δεν ξεχνάμε και απαιτούμε τώρα ν’ αλλάξουν πολλά πράγματα» είναι το γενικό περίγραμμα των τοποθετήσεών τους στα social media. Δεν αντιδρούν μόνο οι αθηναίοι αστυνομικοί. Και στην Πάτρα, τηρουμένων των αναλογιών, επικρατεί κλίμα απογοήτευσης και αποφασιστικότητας. Αύριο θα μεταβούν στην Αθήνα με δύο πούλμαν 100 ένστολοι τη αχαϊκής πρωτεύουσας, προκειμένου στις 3 μετά το μεσημέρι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που έχει οργανώσει έξω από την παλιά Βουλή η Πανελλήνια Ομοσπονδία των Αστυνομικών Υπαλλήλων της χώρας.

Η βαριά ατμόσφαιρα ιδίως στις τάξεις των ΜΑΤ περιγράφεται συμπυκνωμένα στο παρακάτω διαδικτυακό σχόλιο ένστολου: «Ποιους προστατεύουμε; Μια κοινωνία που μας βρίζει; Μια ηγεσία που δεν μας υπολογίζει και μας πετάει σαν πρόβατα στα μέτρα; Και έχουμε και τους ΡΟΥΦ (σ.σ. ρουφιάνους) στην πλάτη, που άμα βαρέσεις μια παραπάνω σε πάνε για βασανισμό, μπας και γράψει καμιά φυλλάδα και φανούν.
Η Αστυνομία δεν θ’ αλλάξει αν δεν αλλάξουμε εμείς. Το φιλότιμο τέλος. Ειδικά οι ομάδες ΔΙΑΣ, ΑΥΣΕ, Δράση. Τέλος ο προσωπικός ζήλος για απόδοση…».

Ο αναβρασμός στις τάξεις των ένστολων είναι αυταπόδεικτος. Με τους τρόπους που αντιδρούν τις τελευταίες μέρες λένε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα δεν τους ικανοποιούν. Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ανεξάρτητα από τη μεταγενέστερη επικοινωνιακή διαχείριση, αρνήθηκαν στην ουσία να πλησιάσουν το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για να συμμετάσχουν στα μέτρα τάξης του αγώνα Παναθηναϊκού– Μακάμπι Χάιφα. Παράκουσαν διαταγή! Δεν είναι απλό το ζήτημα. Η τελευταία γραμμή άμυνας της κοινωνίας είναι σαν να παρέδωσε τα όπλα της, παρακινούμενη από τον θυμό και την αγανάκτησή της.

Όσον αφορά τη δύναμη των ΜΑΤ της Πάτρας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Χάρης Τσίτσικας είναι σαφής:
«Οι συνάδελφοι των ΜΑΤ, όπως και της ΟΠΚΕ είναι καταπονημένοι. Δικαίως νοιώθουν αδικημένοι. Δεν είναι λίγες οι φορές που παρ’ ότι αμυνόμενοι, βρέθηκαν κατηγορούμενοι. Το ξέρετε ότι στα πρόσφατα γεγονότα του Πολυτεχνείου, αχρήστευσαν με κίνδυνο της ζωή τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που αν είχαν εκραγεί σήμερα θα ήταν άλλη η συζήτηση στην πόλη;».

Θέσαμε στον κ. Τσίτικα το ζήτημα της αποφασιστικότητας στάσης των συναδέλφων του σε φαινόμενα οπαδικής και άλλης βίας κι αν πρέπει να χρησιμοποιούν πλαστικές σφαίρες:

«Λέμε ότι πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά. Συνεχώς βρισκόμαστε σε θέση άμυνας και «τα ακούμε» κι αποπάνω. Ας εξετάσει η αρμόδια επιτροπή του Αρχηγείου και το ζήτημα αυτό, κατ’ αντιστοιχία με τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο. Αφού με ρωτάτε, ευθέως οφείλω να πω ότι θέση μας είναι πως πρέπει να επιστρέψουμε στο ιδιώνυμο του νόμου Ορφανού. Αλλά και να εγκαταλείψει η Πολιτεία τον παραλογισμό των οριζόντιων μέτρων, όπως αυτά που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες. Αυτά θα βροντοφωνάξουμε αύριο στην Αθήνα, όπου η συμμετοχή των ένστολων της Πάτρας θα είναι πρωτοφανής.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια