ΑΝΔΡΕΑ Π. ΚΟΛΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
Στα 500 με 600 ευρώ είναι η μέση τιμή στην Πάτρα ενός διαμερίσματος που απευθύνεται σε μια μέση οικογένεια, δηλαδή είναι από 80 τετραγωνικά και πάνω. Η αύξηση των ενοικίων τον τελευταίο 1,5 χρόνο είναι κοντά στο 25% με 30%, έχοντας μια σταθερά ανοδική τάση από τότε, χωρίς όμως μεγάλες διακυμάνσεις να την χαρακτηρίζουν.
Αν κάποιος θέλει να εντοπίσει τα βασικά χαρακτηριστικά στοιχεία της συγκεκριμένης αγοράς σε ότι αφορά την Πάτρα, αυτά δεν έχουν να κάνουν τόσο με την ακρίβεια, αλλά κυρίως με την έλλειψη που υπάρχει σε ότι αφορά τα μεγαλύτερα διαμερίσματα που απευθύνονται σε οικογένειες.
Η έλλειψη διαθεσιμότητας στα 3άρια, στα 4άρια και στα 5άρια έχει ως μια από τις συνέπειες της την σταθερή αυτή ανοδική τάση των μισθωμάτων. Σύμφωνα με την Ιωάννα Κοπανιτσάνου του μεσιτικού γραφείου «Kopanitsanos Real Estate» ο μέσος όρος τιμής του τετραγωνικού στην Πάτρα σε ότι αφορά τα μεγαλύτερα διαμερίσματα που απευθύνονται κυρίως σε οικογένειες είναι στα 5 με 6 ευρώ.
Σε νεόδμητη κατοικία
Ωστόσο, η τιμή αυτή αυξάνεται όταν πρόκειται για μια νεόδμητη κατοικία, σε μια από τις περιοχές της βόρειας Πάτρας που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση. «Σε ένα καινούργιο διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στην Αγυιά το μίσθωμα του μπορεί να φτάσει τα 800 με 1.000 ευρώ τον μήνα, ένα ποσό που φαίνεται υψηλό, όμως στην πραγματικότητα είναι φυσιολογικό αφού η τιμή πώλησης ενός τέτοιου διαμερίσματος με την αύξηση των οικοδομικών υλικών είναι κοντά στα 250 με 280 ευρώ».
Η μέση τιμή μισθώματος στην Πάτρα για ένα διαμέρισμα που απευθύνεται σε μια οικογένεια (δηλαδή είναι από 80 με 90 τετραγωνικά και πάνω) είναι πλέον στα 500 με 600 ευρώ. «Μπορεί να βρει κανείς διαμέρισμα σε ένα χαμηλότερο ενοίκιο στα 400 ή στα 450 ευρώ, αλλά αρκετά δύσκολα και ακόμα πιο δύσκολα το διαμέρισμα αυτό να έχει τις αντίστοιχες υπηρεσίες για την κατάλληλη διαβίωση μιας οικογένειας».
Υπάρχουν πάντως και ιδιοκτήτες που χωρίς να έχουν φροντίσει τη συντήρηση του ακίνητου τους ή χωρίς να λογαριάζουν την τοποθεσία ή ακόμα και τον όροφο που βρίσκεται το διαμέρισμα τους, ζητούν υπερβολικά ενοίκια που δεν αντιστοιχούν στις υπηρεσίες που προσφέρουν. «Συνήθως τα περισσότερα από αυτά μένουν εντέλει χωρίς ενοικιαστή» αναφέρει κ. Κοπανιτσάνου.
Ανακατασκευάζουν τα «μικρά»
Το δεύτερο στοιχείο που θα έλεγε κανείς ότι χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτων στην Πάτρα είναι οι ανακατασκευές που γίνονται από τους ιδιοκτήτες σε ότι αφορά τις φοιτητικές κατοικίες, δηλαδή τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια.
Ο Γιώργος Σπηλιόπουλος από το μεσιτικό γραφείο «Smart Deal» τονίζει: «Παρατηρείται μια τάση τους τελευταίους μήνες από τους ιδιοκτήτες που έχουν κυρίως μικρά διαμερίσματα να προχωρούν στην ανακατασκευή τους. Δεν μιλάμε μόνο για εργασίες που αφορούν τη συντήρηση ή την αναβάθμιση τους, αλλά για ριζικές παρεμβάσεις που δείχνουν την διάθεση που υπάρχει για να επενδύσουν σε αυτά».
Οι παρεμβάσεις, όμως αυτές έχουν φέρει μια μεγαλύτερη διακύμανση στις τιμές των μισθωμάτων αυτού του είδους των διαμερισμάτων που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές και έτσι τα ενοίκια για ένα δυάρι στην Πάτρα ξεκινούν από τα 350 με 400 ευρώ και μπορούν να φτάσουν ακόμα και τα 700 ευρώ όταν είναι ανακατασκευασμένα και επιπλωμένα.
Οι παλιές «αμαρτίες»
Από εκεί και πέρα υπάρχουν αρκετά ακίνητα στην Πάτρα τα οποία έχοντας κατασκευαστεί σε περασμένες δεκαετίες όταν οι έλεγχοι δεν ήταν και τόσο αυστηροί και οι κατασκευαστές τους δεν πήγαιναν με το γράμμα του νόμου, έχουν παραβάσεις που δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους ιδιοκτήτες τους που δεν μπορούν καν να τα μεταβιβάσουν.
Ακόμα και αυτός ο παράγοντας μεγαλώνει την έλλειψη που χαρακτηρίζει την αγορά ακινήτων. «Έχουμε λιγότερα διαμερίσματα από αυτά που χρειαζόμαστε για την κάλυψη των αναγκών μας. Κι αυτό το κενό έχει δημιουργηθεί από την προηγούμενη δεκαετία όταν η οικονομική κρίση χτύπησε τον κατασκευαστικό κλάδο» καταλήγει ο κ. Σπηλιόπουλος
Ανοδική τάση στα μικρά διαμερίσματα του κέντρου
Τους τελευταίους μήνες έχει παρατηρηθεί μια ανοδική τάση στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Πάτρα, παρόλο που η αχαϊκή πρωτεύουσα, παραμένει εκτός των κλασικών τουριστικών προορισμών που μπορεί να επιλέξει ένας ξένος τουρίστας ή ένας επισκέπτης.
Η τάση αυτή επιβεβαιώνεται και από τους παράγοντες της αγοράς ακινήτων. Αφορά κυρίως τα μικρά διαμερίσματα, τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας. Υπάρχουν ολοένα και περισσότεροι ιδιοκτήτες στην Πάτρα που επενδύουν πάνω στο ακίνητο τους στοχεύοντας στην βραχυχρόνια μίσθωση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν και επενδυτές που προέρχονται κυρίως από την Αθήνα οι οποίοι αγοράζουν διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της Πάτρας, ακόμα και μεγάλων τετραγωνικών, με σκοπό τους να τα μετατρέψουν σε δυάρια για να τα διαθέσουν για βραχυχρόνια μίσθωση.
Θεωρούν ότι η αχαϊκή πρωτεύουσα έχει προοπτικές σε συγκεκριμένες μορφές τουρισμού, όπως για παράδειγμα του συνεδριακού ή του ιατρικού τουρισμού, αλλά και πιστεύουν στη δυναμική του city break που μπορεί να αναπτύξει η Πάτρα στο μέλλον.
«Φρενάρει» τα ενοίκια
Ωστόσο, η βραχυχρόνια μίσθωση παραμένει «νεογνό» στην αγορά ακινήτων της Πάτρας.
Κι αυτό είναι που, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του real estate, «φρενάρει» το ύψος των ενοικίων και δεν έχουν πάρει ακόμα την ανηφόρα που παρατηρείται στα άλλα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία όμως έχουν αναπτυχθεί τουριστικά. «Μέχρι στιγμής σε σύγκριση με άλλες πόλεις, όπως η Αθήνα, το Ηράκλειο, η Καλαμάτα κλπ η Πάτρα έχει τα πιο χαμηλά μισθώματα» αναφέρουν οι επαγγελματίες του Real Estate.
0 Σχόλια