Απίστευτη ταλαιπωρία βιώνουν τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες εργαζόμενοι από την Πάτρα οι οποίοι έχουν μπει σε διαδικασία αναζήτησης των «χαμένων» τους ενσήμων. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται ασφαλισμένοι οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν την τύχη ενσήμων ου έχουν χάσει για εργασία πριν το 1983 καθώς και εργαζόμενοι οι οποίοι δεν γνωρίζουν ανεξαρτήτως περιόδου εργασίας αν έχουν θεμελιώσει σύνταξη ή συμπληρώσει το όριο.
Η έλλειψη προσωπικού, ο τεράστιος όγκος δουλειάς, η μη ύπαρξης ως προς τα παρελθόντας έτη πλήρης μηχανογράφηση αποτελούν το εκρηκτικό μείγμα της καθυστέρησης και της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων της περιοχής.
Να σημειωθεί πως ο χρόνος αναμονής στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή προκειμένου να λάβουν οι ενδιαφερόμενοι απάντηση για το αν βρέθηκαν τα «χαμένα» τους ένσημα σε πολλές περιπτώσεις έφτασε και ξεπέρασε τα τρία χρόνια.
Ο μοναδικός τρόπος για να έχει κάποιος σχετικά άμεση απάντηση σε υποβολή αιτήματος για την αναζήτηση από το αρμόδιο τμήμα του ΕΦΚΑ των χασμένων του ενσήμων είναι να καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης.
Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν μπορεί να γίνει καθώς από τη στιγμή που θα υποβληθεί αίτηση για συνταξιοδότηση αυτή δεν μπορεί να ανακληθεί, με αποτέλεσμα στις περισσότερες των περιπτώσεων ο ασφαλισμένος που αναζητεί τα ένσημά του προκειμένου να μάθει αν ανήκει σε κάποια κατηγορία εργαζομένων που μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη – ανάλογα με το πρώτο απέκτησε το πρώτο ένσημο – να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας και της «ακινησίας» ενός συστήματος που μπάζει από παντού.
Εικονική πραγματικότητα
Παρά τα όσα ισχύουν στην πραγματικότητα το ΕΦΚΑ με εγκύκλιο του δίνει οδηγίες προς όσους έχουν χάσει βιβλιάρια και αναζητούν τα ένσημα τους τονίζοντας τα εξής:
το ασφαλιστικό βιβλιάριο – ΔΑΤΕ, είναι αποδεικτικό μέσο του χρόνου ασφάλισης, καθώς επίσης και της καταβολής των εισφορών διά των επικολλημένων ενσήμων.
Ως εκ τούτου, αποτελεί συστατικό στοιχείο του συνταξιοδοτικού φακέλου, αναγκαίο δικαιολογητικό για την έκδοση συνταξιοδοτικής απόφασης. Με τις σχετικές εγκύκλιες οδηγίες τ. ΙΚΑ, καθορίστηκε ο τρόπος και η διαδικασία αντικατάστασης των ασφαλιστικών βιβλιαρίων σε περίπτωση που απολεσθούν ή καταστραφούν.
Μεταξύ άλλων, καθορίζεται ότι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναζήτησης του χρόνου ασφάλισης από το υποκατάστημα του τόπου απασχόλησης, εκδίδεται σχετική απόφαση η οποία διαβιβάζεται στη Μηχ/κή Υπηρεσία του τ. ΙΚΑ και νυν Τμήμα Επιχειρησιακής Υποστήριξης Μητρώων και Ασφαλιστικού Βίου της Δ/νσης Ασφάλισης της Γενικής Δ/νσης Εισφορών ΕΦΚΑ.
Το τμήμα μετά από σχετικό έλεγχο, αποστέλλει τις αποφάσεις στην ΗΔΙΚΑ για καταχώρηση του χρόνου στην εφαρμογή «Λογαριασμοί Ασφαλισμένων». Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης
Στο πλαίσιο της προσπάθειας επιτάχυνσης της εξυπηρέτησης και των διαδικασιών απονομής των συντάξεων και περιορισμού του διοικητικού κόστους των υπηρεσιών μας, κρίνεται απαραίτητη η τροποποίηση της υφιστάμενης διαδικασίας και ο επαναπροσδιορισμός της ως προς την αναγνώριση χρόνων ασφάλισης μισθωτών μέχρι 31/12/2001.
Η νέα διαδικασία αφορά σε πρώτο στάδιο περιπτώσεις συνταξιοδοτικών αιτημάτων ή αιτημάτων για έκδοση προσυνταξιοδοτικής βεβαίωσης χρόνου ασφάλισης (εκκρεμών και νέων αιτημάτων) .
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Νεολόγος
0 Σχόλια