Ο Δήμος Πατρέων κάνει αγωγή κατά υπαλλήλου που δεν δήλωσε την άδεια κυήσεως στον ΕΦΚΑ ζητώντας να του επιστρέψει 10.500 ευρώ
ΤΟΥ ΦΑΝΗ ΒΓΕΝΟΠΟΥΛΟΥ
Σε αγωγή σε βάρος υπαλλήλου που εργάζεται σε δομή του Δήμου Πατρέων για αδικαιολόγητο πλουτισμό, προχωρά ο Δήμος Πατρέων όπως αποφάσισε πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή όπου συζητήθηκε το θέμα. Ο Δήμος στην αγωγή του θα ζητά από τη συγκεκριμένη υπάλληλο να του επιστρέψει το ποσό των 10.544,52 ευρώ, με την αιτιολογία ότι καταβλήθηκε χωρίς νόμιμη αιτία. Η υπόθεση, όπως αναφέρουν οι πηγές του «Νεολόγου» των Πατρών, αφορά την περίπτωση μιας εργαζόμενης η οποία απασχολείται σε δομή του Δήμου μέσω προγράμματος απασχόλησης και η οποία κατά τη διάρκεια της απασχόλησής της έμεινε έγκυος. Όπως ισχυρίζεται η πλευρά του Δήμου Πατρέων, η συγκεκριμένη θα έπρεπε να δηλώσει την εγκυμοσύνη της στον ασφαλιστικό φορέα που υπάγεται, δηλαδή στον ΕΦΚΑ, ώστε να πληρωθεί από εκεί, κάτι το οποίο η ίδια δεν έπραξε. Το επίμαχο διάστημα αφορά την περίοδο από 1-6-2022 έως 28-2-2023 κατά το οποίο της καταβλήθηκε το ποσό των 10.544,52 ευρώ.
Η διαφορά ανάμεσα στον Δήμο και στην συγκεκριμένη υπάλληλο, έχει λάβει ήδη το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς μετά από προσφυγή της εργαζόμενης στο Ειρηνοδικείο Πατρών (ειδική διαδικασία περιουσιακών διαφορών), το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή της και της επιδίκασε το ποσό των 9.829,14 ευρώ νομιμοτόκως και κήρυξε προσωρινά εκτελεστή την απόφαση για το ποσό των 4.521,00 ευρώ. Με την ίδια απόφαση το Ειρηνοδικείο απέρριψε την ένταση του Δήμου Πατρέων με το σκεπτικό ότι, αφενός δεν αποδείχθηκε ότι έλαβε χώρα διπλή καταβολή μισθολογικών παροχών για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αφετέρου οι μισθολογικές απολαβές της καθίστανται απολύτως αναγκαίες για τη διατροφή της ίδιας και της οικογένειας της.
Έτσι ο Δήμος Πατρέων θα προσφύγει και κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου, ασκώντας έφεση.
Με πλαστό πτυχίο
Μια άλλη υπόθεση που απασχόλησε τον Δήμο Πατρών είναι η περίπτωση πρώην εργαζόμενου, ο οποίος δέκα ολόκληρα χρόνια εργαζόταν σε δημοτική υπηρεσία με πλαστό πτυχίο και όμως κανείς δεν τον ενόχλησε. Μέχρι που τον Νοέμβριο του 2014 και μετά από έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε τι είχε κάνει απολύθηκε. Ωστόσο, σύμφωνα με το νόμο ο εν λόγω εργαζόμενος κλήθηκε να επιστρέψει το ποσό των 153 χιλιάδες ευρώ που αφορούσε τους μισθούς, τα επιδόματα, κτλ., που είχε εισπράξει. Μάλιστα το θέμα είχε απασχολήσει τότε και το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας το οποίο είχε αποφασίσει όχι μόνο την απόλυση του συγκεκριμένου υπαλλήλου, αλλά και να ζητήσει τα χρήματα που είχε εισπράξει από τα δημοτικά ταμεία όλα αυτά τα χρόνια.
Ο απολυμένος υπάλληλος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και πρόσφατα το Ελεγκτικό Συνέδριο (Δεύτερο Τμήμα), απεφάνθη ότι ο πρώην εργαζόμενος πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 6.000 ευρώ, αντί των 153 χιλιάδων που ζητούσε ο Δήμος. Οι δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατέληξαν σε αυτή την απόφαση, καθώς αναγνώρισαν ότι ο πρώην εργαζόμενος κατά τη διάρκεια της απασχόλησής του στη δημοτική υπηρεσία «προσέφερε ισάξια αντιπαροχή καθώς είχε τα απαιτούμενα ουσιαστικά προσόντα για την εργασία, για την οποία προσελήφθη», όπως και ότι: «Κατά τη διάρκεια δε της απασχόλησής του προσέφερε τις υπηρεσίες του με ευσυνειδησία και επαγγελματική επάρκεια, έλαβε δε γι’ αυτό πολύ ικανοποιητικές αξιολογήσει».
Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ήταν κάτοχος πτυχίου με παρεμφερές αντικείμενο από ΤΕΙ αλλά από ιδιωτική σχολή με το συγκεκριμένο αντικείμενο, ενώ εργαζόταν στον ιδιωτικό τομέα – πριν προσληφθεί στον Δήμο Πατρέων – στο ίδιο αντικείμενο στο οποίο απασχολείτο και στη δημοτική υπηρεσία.
Πέρα από το διοικητικό, η υπόθεση είχε και ποινικό μέρος καθώς ο συγκεκριμένος κατηγορήθηκε για απάτη. Η δίκη έγινε στο Εφετείο το 2019 και προηγήθηκε της απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, τον έκρινε αθώο του αδικήματος της απάτης σε βάρος του Δήμου Πατρέων, αφού το Δικαστήριο αναγνώρισε δεν αποδείχτηκε ότι με τις ενέργειές του προκάλεσε βλάβη στη δημοτική περιουσία, όπως και ότι διέθετε τα ουσιαστικά προσόντα για την εργασία, για την οποία προσελήφθη και επομένως παρείχε στο Δήμο ισάξια αντιπαροχή. Ωστόσο, κρίθηκε ένοχος μόνο για την υποβολή ψευδούς υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 και για το αδίκημα αυτό του επιβλήθηκε ποινή φυλακίσεως 18 ετών με τριετή αναστολή.
Για την υπόθεση αυτή η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πατρέων αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
0 Σχόλια