Type Here to Get Search Results !

Η αστυνομία της Πάτρας στην ψηφιακή εποχή

 


Ηταν Οκτώβριος του 2021 όταν η εφημερίδα «Πελοπόννησος» αποκάλυπτε πως στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν υποβληθεί και βρίσκονταν σε επεξεργασία προτάσεις που αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό και τη ψηφιακή αναβάθμιση της τοπικής ΕΛΑΣ. Στη λίστα των αιτημάτων πρώτης προτεραιότητας βρισκόταν το Ψηφιακό Κέντρο Επιχειρήσεων του Τμήματος της Αμεσης Δράσης Πατρών.

Μέχρι σήμερα παρά την παραδοχή αναγκαιότητας της μετάβασης στη ψηφιακή εποχή, δεν υπήρξε καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς το κόστος μετατροπής του συστήματος από αναλογικό σε ψηφιακό, περίπου στις 40.000 ευρώ και αυτό της συντήρησης περί τις 3.000 ευρώ, ετησίως, αποτελούσε εμπόδιο.

Ως γνωστό, σήμερα η επικοινωνία στο «100» γίνεται με το αναλογικό σύστημα, όπου τα σήματα διαβιβάζονται μέσω ασυρμάτου. Διαδικασία που όπως έχει επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια από έμπειρα μάχιμα – επιχειρησιακά στελέχη της τοπικής Αστυνομίας, «μπάζει» και αυτό γιατί, όπως έχει αποδειχθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, μπορεί κάποιος, είτε καθοδηγούμενος είτε αυτοβούλως να σπάσει τους κωδικούς της ΕΛΑΣ και να την «ακούει». Με την εγκατάσταση του ψηφιακού συστήματος, αφενός θα διασφαλιστεί η «μυστικότητα» των επικοινωνιών και αφετέρου αυτομάτως μπαίνει φραγμός στον οποιοδήποτε «εισβολέα» – ακροατή. Επιπλέον, σε περίπτωση παραβίασης, αυτή εντοπίζεται τη στιγμή που συμβαίνει, ταυτοποιείται ο «επισκέπτης» και σε χρόνο μηδέν γίνεται γνωστό το στίγμα του.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Π», αν και με σημαντική καθυστέρηση, το προσεχές διάστημα αναμένεται να τεθεί «σιγή» ασυρμάτου, με τη χρηματοδότηση του ψηφιακού συστήματος να διασφαλίζεται από τον «κουμπαρά» των Σωμάτων Ασφαλείας που υπάρχει στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από το 2020. Πληροφορίες θέλουν το «όνειρο ζωής για το «100», όπως είχαν αναφέρει αξιωματικοί της ΕΛΑΣ, σύντομα να γίνεται πράξη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ