Πάτρα: Πόλη αστέγων και πεινασμένων! – Πάνω από 300 χωρίς στέγη – Πάνω από 2000 χωρίς τροφή

 


Δεν έχουμε συναντήσει πουθενά πιο ευγενικούς και με διάθεση να προσφέρουν σε δημόσια υπηρεσία. Χθες το πρωί, η εφημερίδα «Πελοπόννησος» βρέθηκε στον Ξενώνα – Υπνωτήριο Αστέγων του Δήμου καθώς συμπληρώθηκαν τρία χρόνια λειτουργίας της δομής και παρατέθηκε συνέντευξη Τύπου από τον δήμαρχο Κ. Πελετίδη, τον πρόεδρο του ΚΟΔΗΠ Θ. Τουλγαρίδη, τον δημοτικό σύμβουλο Δ. Πελεκούδα και εργαζόμενους της δομής.

Πάτρα: Μια εικόνα «γροθιά» στο στομάχι του δημάρχου

Η πρώτη εντύπωση ήταν εξαιρετική, καθώς η φιλοξενία ήταν ανωτάτου επιπέδου. Οπως μας εξήγησαν οι εργαζόμενοι «είναι η φύση της δομής τέτοια, που μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να νιώσουν οι ωφελούμενοι άστεγοι ότι είναι σαν το σπίτι τους». Και έτσι νιώθουν οι φιλοξενούμενοι καθώς έχουν όλες τις παροχές που μας δίνει ένα σπίτι όπως καθαριότητα, προσωπική υγιεινή και άλλα.

ΠΑΤΡΑ

Νικολακοπούλου, Τουλγαρίδης, Πελετίδης, Πελεκούδας, Τράκα

«ΔΕΝ ΤΟ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΕΤΣΙ»

Στα της συνέντευξης Τύπου, ο Κ. Πελετίδης στάθηκε κυρίως στο πολιτικό σκέλος των δράσεων, επισημαίνοντας πως «μετά από τρία χρόνια προσπαθειών, μπορούμε να πούμε ότι η πορεία αυτή είχε πολύ καλά αποτελέσματα. Θα θέλαμε να μην υπάρχουν άστεγοι και ειδικά τις μέρες αυτές που είναι γιορτινές, δυστυχώς όμως αυτό δεν γίνεται. Εμείς στο πλαίσιο αυτό, παράλληλα με τον αγώνα μας, δεν αφήνουμε έτσι το ζήτημα και είμαστε δίπλα τους, προσφέροντας στέγη και τροφή στους άστεγους του Δήμου μας».

Στην συνέχεια ο Θ. Τουλγαρίδης ανέφερε για το Υπνωτήριο και Ανοικτό Κέντρο Ημέρας: «Ο Δήμος Πατρέων και ο ΚΟΔΗΠ συνεχίζουν την λειτουργία δύο πολύ σημαντικών δομών φιλότιμα καθημερινά, με ευαισθησία και ανθρωπιά να εξυπηρετήσουν συνανθρώπους μας που έχουν οξυμένες ανάγκες, λόγω της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και χωρίς καμία εμπλοκή ιδιωτών».

Ο Δ. Πελεκούδας επισήμανε πως ο Δήμος προσφέρει επίσης τη δυνατότητα στους ωφελούμενους της Δομής να συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις.

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Η προϊσταμένη του Τμήματος Ευπαθών Ομάδων του ΚΟΔΗΠ, Αμαλία Τράκα σημείωσε πως «οι φιλοξενούμενοι θα έπρεπε να περνούν σε επόμενο βήμα διαμονής και έπειτα να μπαίνουν στην κοινότητα για να δουλεύουν σε σπίτια. Αυτό δεν έχει προχωρήσει εδώ και πέντε χρόνια, επομένως οι υπηρεσίες δεν μπορούν να βοηθήσουν στην πλήρη αποκατάσταση. Ωστόσο, έχουν αποκατασταθεί αρκετά άτομα. Πάντως, έχει αλλάξει αρκετά το προφίλ των αστέγων. Πλέον, δεν είναι μόνο οι άστεγοι που είναι εξαθλιωμένοι με προβλήματα αλκοολισμού κ.λπ., αλλά και οικογένειες με παιδιά που δεν βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. Φτάνουν στις δομές μας και οικογένειες με παιδιά. Εμείς φιλοξενούμε κάθε άτομο που έχει έστω ένα νόμιμο χαρτί με το όνομά του. Βέβαια, όταν υπάρχει μικρό παιδί ή ηλικιωμένος ή τραυματισμένος, βοηθούμε και ξεπερνάμε και τη γραφειοκρατία».

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Η υπεύθυνη Δομών Αστέγων, Κατερίνα Νικολακοπούλου παρουσίασε μια σειρά σημαντικών στατιστικών στοιχείων. Για παράδειγμα, από τον Δεκέμβριο του 2019 έχουν αιτηθεί φιλοξενία περίπου 320 άτομα και έχουν φιλοξενηθεί και λάβει τις υπηρεσίες τους, 208 άτομα.

Από τα στοιχεία των φιλοξενούμενων προκύπτουν ότι: 62% ήταν Ελληνες, 38% αλλοδαποί, 53% άγαμοι, 10% έγγαμοι, 26% βρίσκονταν σε διαζύγιο – διάσταση. Το 81% αυτών των ατόμων βρίσκονται σε παραγωγική ηλικία (18-65 ετών) και το 95% αυτών, όταν ήρθαν στις δομές, ήταν χωρίς σταθερή εργασία.

«Από την υποστήριξη που έλαβαν στις Δομές (ενημέρωση, κινητοποίηση, συμβουλευτική, θεραπεία) κατάφεραν 90 άτομα να αποκτήσουν την αυτονομία τους. Αυτό σημαίνει ότι βρήκαν εργασία, πήραν επιδόματα που δικαιούντο και κατάφεραν να βρουν κατοικία και να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους» σημείωσε η κ. Νικολακοπούλου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια