ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ
Οι δύο εταιρείες στήνουν κέντρα καινοτομίας με έμφαση στο πεδίο της πληροφορικής, ενώ οι άλλες δύο αναπτύσσουν γραφεία για την παροχή εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Είναι ξεκάθαρο ότι στην πόλη κάτι σημαντικό συμβαίνει αυτή την περίοδο, με άξονα το Πανεπιστήμιο Πατρών και δεν είναι τυχαίο γεγονός. Πρόκειται για ένα ακόμα σημάδι που μας δείχνει πως η αναπτυξιακή διαδικασία έχει εκκινήσει και στην περιοχή, αυτή τη φορά με άξονα το πανεπιστήμιό της.
ΚΕΝΤΡΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
Την περασμένη Πέμπτη η εταιρεία παραγωγής λογισμικού Entersoft ανακοίνωσε ότι επενδύει σε κέντρο software development στην Πάτρα με 60 νέες θέσεις εργασίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, ενώ η παρουσία της γνωστής εταιρείας πληροφορικής στην Πάτρα, θα επεκταθεί και σε άλλα επίπεδα. Προβλέπονται κοινές δράσεις σε υπάρχοντα και νέα ακαδημαϊκά προγράμματά, πρακτική άσκηση φοιτητών, συνεργασία σε ερευνητικά έργα κοινού ενδιαφέροντος και δημοσιεύσεις.Πριν από μερικές εβδομάδες η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Deloitte ανακοίνωνε ότι στήνει κέντρο καινοτομίας στην Πάτρα. Πρόσφατα βρέθηκε στην πόλη και ο διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού γραφείου της Deloitte κ. Δημήτρης Κουτσόπουλος, ενώ συμμετείχε και στο Patras IQ.
To πλάνο της Deloitte προβλέπει την πρόσληψη μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι 200 αποφοίτων του Πανεπιστημίου Πατρών για αντικείμενα ενδιαφέροντος που σχετίζονται με τους τομείς των Consulting, Risk Advisory, Tax Advisory, Financial Advisory και Audit & Assurance.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ
Στις αρχές Σεπτεμβρίου η PwC Ελλάδας, ανακοίνωσε τη δημιουργία Technology Innovation Hub στην Πάτρα για την ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνολογίας και καινοτομίας.
Η Πάτρα επελέγη καθώς διαθέτει υψηλό ακαδημαϊκό και τεχνολογικό υπόβαθρο, με τη λειτουργία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων και ερευνητικών κέντρων, ενώ, παράλληλα δραστηριοποιούνται πλήθος νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.
Θα είναι το πρώτο Κέντρο Καινοτομίας της εταιρείας στην Ελλάδα και για την στελέχωσή του, η PwC υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Να σημειωθεί πως τα γραφεία της PwC στην Πάτρα είναι υπό διαμόρφωση ενώ έχει ξεκινήσει και η διαδικασία στελέχωσής τους.
Εμείς ανοίγουμε τον δρόμο, οι πολιτικοί ας σχεδιάσουν
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητής Χρήστος Μπούρας δήλωσε στην «ΠτΚ» ότι η τελευταία επένδυση που ανακοίνωσε η Entersoft, έγινε λόγω του ιδρύματος και στο πλαίσιο αυτό υπεγράφη και μνημόνιο συνεργασίας. «Είτε το θέλουμε είτε όχι, η παρουσία ενός ισχυρού Πανεπιστημίου, προσελκύει σημαντικές επενδύσεις στην Πάτρα» είπε ο πρύτανης.
Ο κ. Μπούρας αναφέρθηκε και σε άλλες επενδύσεις που γίνονται αυτή την περίοδο τονίζοντας ότι όλες αυτές οι συνεργασίες προέκυψαν μέσα από τα δίκτυα επικοινωνίας που έχει το πανεπιστήμιο. «Οι επενδυτές για τους δικούς τους λόγους, έχουν χαρακτηρίσει την Πάτρα ως τεχνολογικό κόμβο. Το Πανεπιστήμιο το ξέρει πολύ καλά αυτό και ετοιμάζει και άλλα πράγματα για το προσεχές μέλλον, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Αρκεί οι πολιτικοί να το αντιληφθούν και να σχεδιάζουν πολιτικές προσέλκυσης επενδύσεων» τόνισε ο κ. Μπούρας.
Ενας άνθρωπος που ξέρει τι σημαίνει τεχνολογικό δυναμικό και προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, είναι ο πρόεδρος του κέντρου καινοτομίας Corallia, καθηγητής Βασίλης Μακκιός. Είναι αυτός που διαμόρφωσε την εικόνα της Πάτρας ως κόμβου καιτομίας και τεχνολογίας με άξονα το πανεπιστήμιό της. Προετοίμασε το έδαφος για την έλευση της πολυεθνικής ATMEL στην Πάτρα στα τέλη της δεκαετίας του ΄90, μέσα από την οποία βγήκε μια ολόκληρη γενιά επιστημόνων, που μετεξελίχθηκαν σε επιχειρηματίες και έχτισαν με την σειρά τους ένα οικοσύστημα 22 τεχνολογικών επιχειρήσεων.
Ο κ. Μακιός βλέπει ξεκάθαρα ότι όλη η Ελλάδα αλλάζει. «Η επενδυτική διαδικασία άρχισε και αν είμαστε έξυπνοι πρέπει να τρέξουμε για να προλάβουμε» είπε στην «ΠτΚ», στέλνοντας μήνυμα προς την τοπική πολιτική ηγεσία.
Από την Περιφέρεια, περιμένει περισσότερα πράγματα, ειδικά από έναν νέο άνθρωπο όπως ο Περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης. «Εχει καταλάβει κανείς τι μπορεί να κάνει το Πανεπιστήμιο; Φοβερά πράγματα», τόνισε ο κ. Μακιός.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας επιβεβαίωσε ότι στην Πάτρα υπάρχει μια έντονη επενδυτική κινητικότητα, που οφείλεται στο υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρέχει το Πανεπιστήμιο Πατρών και το επιστημονικό δυναμικό του. «Αυτό είχαμε διαπιστώσει και εμείς, όταν ξεκινούσαμε πριν από χρόνια την διοργάνωση της έκθεσης μεταφοράς καινοτομίας Patras IO» τόνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος υπογράμμισε το γεγονός πως, με αυτές τις επενδύσεις δεν μένουν μόνο στην πόλη αυτοί οι επιστήμονες, αλλά και το προϊόν της έρευνάς τους.
0 Σχόλια