Ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα της Πάτρας, η Βίλα Κόλλα, ξαναζωντανεύει. Από οικία του σταφιδέμπορου Μιχαήλ Κόλλα το 1828, Κέντρο Πολιτισμού από το Πανεπιστήμιο Πατρών στο άμεσο μέλλον ως ένα από τα κτίρια που βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του πρύτανη κ. Χρήστου Μπούρα.
Ο χώρος της βίλας που βρίσκεται εντός της έκτασης του πρώην ΤΕΙ, καθαρίστηκε, ενώ διευθετείται ο περιβάλλων χώρος με καθαρισμούς δέντρων με αποτέλεσμα να είναι ήδη αισθητή η μεταμόρφωση της περιοχής. Μαζί με τη βίλα, η οποία αποτελεί μέρος της αστικής εικόνας της Πάτρας του 19ου αιώνα, αναδεικνύονται και η αξία του κτιρίου όπως και οι ιδέες για αξιοποίησή του.
Η πρόταση ήρθε από το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού με στόχο να ανοιχτεί το Πανεπιστήμιο προς την πόλη, όπως ανέφερε στο thebest.gr η ΕΔΙΠ του τμήματος Μαρία Αργυροπούλου.
Το φρέσκαρισμα και το ζητούμενο
«Η σκέψη μας με τον Πρύτανη κ. Μπούρα ήταν να γίνουν εκθέσεις και μέσα σε αυτό στο πλάνο είναι η φιλοξενία διάφορων συλλογών από συλλέκτες, που θα φυλάσσονται μόνιμα εκεί με τη δυνατότητα να φιλοξενούνται κατά καιρούς στη βίλα και περιοδικές εκθέσεις. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό δεν γίνεται για να βγουν χρήματα, μιλάμε για καθαρή παραχώρηση του οικήματος στο πλαίσιο του ανοίγματος του Πανεπιστημίου στην πόλη» ανέφερε η κ. Αργυροπούλου, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μουσείο Σχολικής Εκπαίδευσης, το οποίο όταν διαμορφωθεί κατάλληλά η Βίλα, θα μεταφέρει εκεί μια έκθεση από το Μουσείο του, η οποία έχει σχέση με υλικό από παλιά σχολεία.
Η συμβολή του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα
Μεγάλη είναι η συμβολή του Πρύτανη Χρήστου Μπούρα, που από την αρχή πίστεψε και στήριξε την πρόταση του Τμήματος Τουρισμού. «Το όνειρό μου γίνεται πραγματικότητα και ήταν καλοδεχούμενο από τον κ. Μπούρα. Ο Πρύτανης το παλεύει με πολύ σθένος, δεν θέλει να γίνουν γραφεία και αν μη τι άλλο είναι ένας άνθρωπος που δουλεύει παρά πολύ. Και εδώ, σε αυτό το χώρο, έχει δουλέψει πάρα πολύ» λέει η κ. Αργυροπούλου.
Κοντά στο κεντρικό ιστό της Πάτρας
Η Βίλα Κόλλα έχει ένα πολύ μεγάλο «προσόν»: «Το καλό είναι ότι είναι ότι βρίσκεται μέσα στην πόλη, δεν είναι απομακρυσμένη άρα πολύ εύκολα μπορεί να τραβήξει κόσμο»
Ποιο όμως είναι το σχέδιο αξιοποίησής της; Η κ. Αργυροπούλου μας δίνει την ευρύτερη εικόνα: «Η βίλα είχε ανακαινιστεί παλιότερα από το Υπουργείο Πολιτισμού και παλιά στεγάζονταν εκεί ο ΕΛΚΕ του ΤΕΙ. Είχε διατηρηθεί το χρώμα της και μέσα αλλά και η διαρρύθμιση της έχει κρατηθεί όπως ήταν παρότι φιλοξενούσε γραφεία. Τώρα χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα στον εσωτερικό χώρο, ενώ εξωτερικά χρειάζεται να βαφτούν τα ξύλινα κομμάτια. Ο στόχος όπως σας είπα και πριν, είναι να γίνει ένα Κέντρο Πολιτισμού. Θέλουμε να διοργανώσουμε εκθέσεις αλλά και να γίνουν και άλλες δραστηριότητες από άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου που τυχόν το επιθυμούν. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και περιβάλλων χώρος. Υπάρχει ένας κήπος, με δέντρα μοναδικά και αυτή τη στιγμή έχουμε αρχίσει να τα καθαρίζουμε. Για αυτό και η Βίλα έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται. Υπάρχουν δυο τρία δέντρα που ξεράθηκαν και θα αφαιρεθούν. Και σε αυτόν τον εξωτερικό χώρο θα μπορούσαμε να κάνουμε, ίσως ένα μουσείο για την πανίδα, αφού ο Κόλλας είχε φέρει σπάνια δέντρα και τα είχε φυτέψει. Πιθανόν να μπορούσαμε να βρούμε κάποια από αυτά και να τα ξαναφυτέψουμε. Ο χώρος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ακόμα και για κάποια events».
Το πρότζεκτ «Ζωγραφίζω Ταξίδι»
Ένα από τα πρότζεκτ που τρέχει στο τμήμα Διοίκησης Τουρισμού, είναι το «Ζωγραφίζω Ταξίδι» και όπως όλα δείχνουν θα είναι η πρώτη έκθεση που θα γίνει στη Βίλα Κόλλα. «Θέλουμε να αξιοποιήσουμε τους παλιούς πράσινους πίνακες του ΤΕΙ. Έτσι καλούμε ζωγράφους να ζωγραφίσουν «το ταξίδι», επαγγελματίες ή ερασιτέχνες. Όσοι δεν μπορούν να έρθουν λόγω covid, και θέλουν να συμμμετάσχουν, μας δίνουν έργα τους και τα φτιάχνουμε εμείς στον πίνακα. Να αναφέρουμε ότι, ένας συλλέκτης και art dealer, ο κ. Ευσταθίου, μας έχει χαρίσει πέντε μεγάλα έργα τέχνης και έτσι ξεκινάει να γίνει μια έκθεση έργων τέχνης σε σχέση με το ταξίδι η οποία θα εκτεθεί στη Βίλα Κόλλα και πιστεύω θα εντυπωσιάσει».
Τέλος, να αναφέρουμε ότι το Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Πατρών, έχει εκπόνηση μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση, για την αξιοποίηση της Βίλας με πτυχιακές φοιτητών τόσο για την ιστορία της όσο και την αξιοποίηση της.
0 Σχόλια