Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
anastasop@pelop.gr
Δεν είναι λίγες οι φορές που οι άνθρωποι στις βόλτες μας ξεχνάμε τους τρόπους μας και αφήνουμε κάθε λογής προϊόντα στη φύση ρυπαίνοντας το περιβάλλον.
Αποτελεί γεγονός πως ιδιαίτερα το 2020 λόγω των περιόδων εγκλεισμού στα σπίτια μας για την αποφυγή της διάδοσης του κορονοϊού, αρκετοί συμπολίτες μας βρήκαν διέξοδο στις βόλτες με τα πόδια. Εντός αστικού ιστού ή στην φύση. Οσοι κυκλοφόρησαν στην εξοχή και στις παραλίες, μιας και δεν υπήρχαν πολλές επιλογές για βόλτα, αυτό που θα αντίκριζαν ήταν σίγουρα σκουπίδια, πολλά και κάθε λογής σκουπίδια.
Καπως έτσι δημιουργήθηκε το «project ΚαΠα» που παραπέμπει σε Καθαρές Παραλίες, Καθαρή Πάτρα. Λίγο η πλήξη της καραντίνας, λίγο η περιβαλλοντική ευαισθησία, έφεραν στο Σπύρο Μακρή και τη Μαρία Ραλλούση την ιδέα να καθαρίζουν από σκουπίδια τις περιοχές που πηγαίνουν για βόλτα. Συναντώντας αρκετά απορρίμματα στον δρόμο τους, η Μαρία ως δασολόγος και κάτοχος μεταπτυχιακού στη διαχείριση περιβαλλοντικών καταστροφών και κρίσεων, θέλησε να παρακινήσει τον Σπύρο να ξεκινήσουν πιο οργανωμένα τον καθαρισμό κοινόχρηστων χώρων πρασίνου και παραλιών.
«Ξεκινήσαμε κατά τον Μάρτιο να το κάνουμε πιο οργανωμένα. Πάντα μαζεύαμε σκουπίδια όταν πηγαίναμε για μπάνιο, αλλά κατά την πρώτη καραντίνα το κάναμε πιο συχνά όταν βγαίναμε για περπάτημα» αναφέρουν στην «Π» οι δύο εθελοντές από την Πάτρα. «Στην αρχή ερχόντουσαν μαζί μας και μερικοί φίλοι μας και όσο περνούσε ο καιρός καταλαβαίναμε πως θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια ομάδα. Περίπου μετά το καλοκαίρι, είδαμε στο φέισμπουκ πως ξεκίνησε η δράση «save your hood» σε όλη την Ελλάδα και υπήρχε κόσμος από την Πάτρα που ενδιαφερόταν για το ίδιο πράγμα με εμάς. Να καθαρίζει εθελοντικά και να προσπαθεί να ευαισθητ
οποιήσει την κοινωνία σε περιβαλλοντικά ζητήματα».
οποιήσει την κοινωνία σε περιβαλλοντικά ζητήματα».
Στην ερώτηση για το πόσα άτομα συμμετέχουν στις δράσεις της ομάδας, μας απάντησαν οι δύο εμπνευστές: «Είμαστε 20-25 άτομα και κάναμε οργανωμένα την αρχή στο Δασύλλιο κατά την περίοδο των γιορτών. Στις 18 Δεκεμβρίου και στις 23 Δεκεμβρίου αφιερώσαμε από δύο ώρες την κάθε φορά για να καθαρίσουμε την περιοχή και συγκεντρώσαμε 28 σακούλες με σκουπίδια. Παλαιότερα, μεμονωμένα οι δυο μας ή με φίλους μας έχουμε καθαρίσει πολλές περιοχές όπως η Νερομάνα, το Γηροκομειό, το Γιαννισκάρι, η Καλόγρια, η Λακκόπετρα, ο Καστελλόκαμπος, το Πλατανόδασος και η Παναγοπούλα».
Σχετικά με το τι είδους σκουπίδια βρίσκουν στις εξορμήσεις τους, παρουσιάζεται η θλιβερή πραγματικότητα: «Διαφορετικά είδη σκουπιδιών εντοπίζει κανείς σε παραλίες ή σε πιο ορεινά μέρη. Πολλά μωρομάντιλα και προφυλακτικά στο Δασύλλιο, αλλά και αρκετές σύριγγες σε ένα λόφο. Επιπλέον, σε περιοχές όπως ο Ομπλός υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι που πετάνε μπάζα και σκουπίδια. Ενώ στις παραλίες βρίσκουμε κυρίως διαβρωμένα πλαστικά, καλαμάκια, καφέδες και τσιγάρα. Μία φορά στο Γιαννισκάρι μας έκανε εντύπωση πως βρήκαμε θαμμένες σακούλες από λίπασμα και κάρβουνα!».
Ποιος μπορεί να είναι ο στόχος τους όμως, ο Σπύρος Μακρής και η Μαρία Ραλλούση απαντούν: «Θέλουμε να παρακινήσουμε κόσμο για να δουν και άλλοι πως υπάρχει ενδιαφέρον για το περιβάλλον. Σκεφτόμαστε να κρατήσουμε σαν εθελοντική ομάδα στο μέλλον με ευρύτερο πλαίσιο δράσεων. Τα πρώτα «οργανωμένα» δεδομένα που έχουμε μας δείχνουν πως υπάρχει πολλή όρεξη για να γίνει καλύτερη η εικόνα της Πάτρας. Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιηθεί ο κόσμος και να μην ρυπαίνει το περιβάλλον. Δεν κοιτάζουμε να μαζευτούμε 200 άτομα και να καθαρίζουμε. Θέλουμε να πείθουμε όλο και περισσότερους να μην πετάνε τα σκουπίδια τους. Επίσης, αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως όταν μας βλέπει κόσμος να καθαρίζουμε ένα κομμάτι μιας παραλίας, αρκετοί αντιδρούν θετικά και μαζεύουν τα σκουπίδια τους. Από την άλλη όμως, είναι θλιβερό το πόσο γρήγορα μπορούν οι συμπολίτες μας να βρωμίσουν ένα καθαρό μέρος. Θεωρούμε πως είναι θέμα περιβαλλοντικής ευθύνης, για την οποία θα έπρεπε να εκπαιδευόμαστε από μικρή ηλικία. Αυτό είναι και ο στόχος μας άλλωστε. Να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους μπορούμε».
Η επόμενη δράση της ομάδας είναι προγραμματισμένη για αυτή την Κυριακή. Στις 11.30, οι εθελοντές και όποιος άλλος το θελήσει έχουν δώσει ραντεβού στην Μαρίνα της Πάτρας στο παλιό κατάστημα «Λάγιος» με στόχο να καθαρίσουν την παραλιακή περιοχή μέχρι την οδό Κανελλοπούλου. Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί τους μέσω της σελίδας στο φέισμπουκ «project ΚαΠα».
0 Σχόλια