Θα το έχετε σίγουρα προσέξει πως σε πολλά σημεία της Πάτρας, κυρίως κεντρικά αλλά και σε άλλες γωνιές, έχουν «ξεφυτρώσει» τελευταία καινούρια μαγαζιά που ονομάζονται αγγλιστί «Barber Shop» (στα αγγλικά η λέξη του κουρείου) τα οποία μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις τα έχουν ανοίξει και τα διευθύνουν νέοι σε ηλικία κουρείς – κομμωτές.
Για παράδειγμα σε ένα από τα πιο γνωστά και πολυσύχναστα σημεία της Πάτρας, στην Δημ. Γούναρη, στην Αθανασίου Διάκου, την Ιωάννου Βλάχου, την Κανακάρη και πιο γύρω λειτουργούν αυτή την στιγμή πάνω από 8 ανδρικά κουρεία νέας φιλοσοφίας και αισθητικής, αν και κάπως ανόμοια μεταξύ τους σε ότι έχει να κάνει με την διακόσμηση.
Ζεστές ξύλινες επενδύσεις, πολυθρόνες και πορτατίφ, οι απαραίτητοι καθρέπτες και λουτήρες, αφίσες ανδρικών μοντέλων με μοντέρνα, ποιοτικά χτενίσματα, εναλλάσσονται με δερμάτινους καναπέδες, ωραία μεγάλα ρολόγια τοίχου, μοντέρνες ιδιαίτερες πινελιές όπως το νερό που ο κομμωτής βρέχει τα μαλλιά του πελάτη να είναι σε ένα (σικ) μπουκάλι από ουίσκι – blend χωρίς να λείπουν και χιουμοριστικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον παλιό καλό ελληνικό κινηματογράφο όπως από ταινίες του Θανάση Βέγγου που χρησιμεύουν ως ντεκόρ στους τοίχους.
Είναι αλήθεια πως όσο κυλούν τα χρόνια ολοένα και ξεφεύγουμε από την λογική του παραδοσιακού «μπαρμπέρικου» αλλοτινών εποχών όπου κάποιος πήγαινε για κούρεμα - "καθάρισμα" (υπήρξαν και οι εποχές με…την ψιλή), ξύρισμα αλλά και περιποίηση στο μουστάκι του.
Σήμερα στα barber shop (το πρώτο αν δεν κάνουμε λάθος κατάστημα που έβαλε στην πρόσοψη του μαγαζιού του την επωνυμία barber shop ήταν κάτω από τα Ψηλαλώνια, στην οδό Υψηλάντου που συνεχίζει και σήμερα να λειτουργεί υπό άλλη διεύθυνση) στις απαιτήσεις των πελατών και στις προσφερόμενες υπηρεσίες συνεχίζει να πρωτοστατεί το μοδάτο κούρεμα, ωστόσο πλέον έχει προστεθεί και το απαραίτητο styling των μαλλιών με τα ανάλογα προιόντα (ζελέ, κερί, λακ), το βάψιμο σε ορισμένες περιπτώσεις (αν και για τους άνδρες δεν ισχύει η συνήθεια των γυναικών να βάφουν με την πρώτη ευκαιρία και ανάγκη τα μαλλιά τους, να είναι καλά ο 53χρονος Χολυγουντιανός γόης Τζορτζ Κλούνει που έκανε μόδα τα γκρίζα περιποιημένα και αρρενωπά μαλλιά) και τελευταία όπως μαθαίνουμε η περιποίηση στο μούσι!
Ως γνωστό η μόδα τον τελευταίο καιρό επιβάλλει στους άνδρες πυκνό μούσι αρκετών ημερών που για να το διατηρήσει κάποιος χρειάζεται να το ψιλοκόβει και να το περιποιείται.
Δεν λείπει ακόμη και το κλασικό παραδοσιακό ξύρισμα (με φαλτσέτα, ξυράφι) περισσότερο για τους άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας.
Εκτός πάντως από την Γούναρη, barber shop – κουρεία για άνδρες θα συναντήσει κανείς και στην άνω πόλη, στην Γερμανού, την Ρούφου, στα Σύνορα, στα Ταμπάχανα όπου υπάρχει ένα από τα πρώτα του είδους στην Πάτρα, στην πλ. Μαρούδα και προς την πλ. Ελευθερίας για παράδειγμα αλλά και πιο downtown, στην Μαιζώνος, την Κορίνθου, την Ζαίμη και αλλού.
Ξέρετε λίγο παλιότερα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Υπήρχαν τα κουρεία και τα κομμωτήρια – salon de coiffure, τα γυναικεία δηλαδή κομμωτήρια. Σιγά σιγά στα γυναικεία κομμωτήρια άρχισαν να τοποθετούνται λίγο διστακτικά στην αρχή και πιο ανοικτά κατόπιν, τα ανδρικά τμήματα, ωστόσο πολλοί άνδρες ή ντρέπονταν, ή δεν ένιωθαν άνετα ή δεν "γούσταραν" για να το πούμε πιο απλά να πηγαίνουν για κούρεμα και περιποίηση στους ίδιους χώρους και να συγχρωτίζονται με τις γυναίκες, οι οποίες η αλήθεια είναι πως έχουν αναγάγει τον ζεστό και φιλόξενο χώρο ενός κομμωτηρίου σε χώρο κοινωνικής συνεύρεσης και ενίοτε προσωπικής εξομολόγησης.
Κάπως έτσι περισσότερο από ανάγκη μοιάζουν να προέκυψαν τα μοντέρνα κουρεία – barber shop σε όλη την χώρα και την Πάτρα. Κι όπως φαίνεται από την άνθιση που παρατηρείται, πάνε καλά. Η δε πελατεία καθαρά ανδρική κυμαίνεται ηλικιακά από τους πιτσιρικάδες και τους νεολαίους έως τους πιο μεσήλικες και τους εκπροσώπους της τρίτης ηλικίας.
Το κούρεμα και ανδρική περιποίηση λειτουργεί όπως μας είπε ένας 33χρονος Πατρινός που από τα 18 του ασχολείται με το ανδρικό κούρεμα και έχει εδώ και 5 χρόνια με τον αδελφό του ένα barber shop στην Πάτρα, και ως ένα είδος βελτίωσης της ψυχολογίας του πελάτη. «Υπάρχουν κάποιοι που έρχονται και μας λένε, κούρεψε με και φτιάξε με να συνέλθω και να είμαι καλά για την επόμενη εβδομάδα», είπε χαρακτηριστικά στο thebest.gr.
Ο άνδρας πάντως μην νομίζετε πως είναι πιο εύκολος και λιγότερο απαιτητικός πελάτης από την γυναίκα επειδή πηγαίνει όχι και τόσο συχνά στο κουρείο – barber shop. Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί ο άνδρας να έχει παραπάνω απαιτήσεις και «ιδιοτροπίες». Άσε που αν δεν μείνει ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα δεν θα το κρύψει και θα το πει αμέσως και ίσως και πιο απότομα.
Γιατί άραγε όμως τόσα barber shop (άλλα μάλιστα και με συνοδευτικές ονομασίες όπως vintage, barbercode, Old school barbershop, το οποίο ανήκει στις νέες αφίξεις και ξεχωρίζει ήδη για την "ιδιόρρυθμη διακόσμηση του που σε πηγαίνει στην "αξέχαστη" εποχή του '60 ή haircut & more στις επωνυμίες τους) στην πόλη τα τελευταία χρόνια.
Γεγονός είναι πως για να ανοίξει κάποιος μία επιχείρηση, εν προκειμένω barber shop, απαιτείται η σχετική άδεια και το σημαντικότερο προυπηρεσία στην τέχνη της κομμωτικής (δεν μιλάμε να έχεις κουρέψει για παράδειγμα στον στρατό).
Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο όχι όμως και αμελητέο, για τα σύγχρονα δεδομένα της κρίσης και κυμαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες γύρω στα10.000 με 15.000 ευρώ, ποσό που συχνά καλύπτεται από ευρωπαικές/ κρατικές επιδοτήσεις που δίνονται για νέους επιχειρηματίες είτε από τον οικογενειακό κουρβανά ως βοήθεια στο παιδί που ανοίγει τα επαγγελματικά του φτερά.
0 Σχόλια