Με μεγάλη επιτυχία, τόσο ως προς την προσέλευση του κοινού όσο και ως προς το επίπεδο των εισηγήσεων και του διαλόγου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Πάτρα, στην Αγορά Αργύρη, η ημερίδα με θέμα «Η συμβολή των Διαπολιτισμικών Μεσολαβητών στην κοινωνική ένταξη των μεταναστών».
Την ημερίδα διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας φύλων και Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πατρέων και το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού και Εκπαιδευτικής Μεθοδολογίας (ΕΕΥΕΜ) του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ), με τη συνεργασία του ΙΤΥΕ «Διόφαντος» και της ΑΔΕΠ Α.Ε.
Στην έναρξη της ημερίδας η Αντιδήμαρχος Υποστήριξης Δημότη, Εθελοντισμού, Ισότητας Φύλων και Ένταξης Μεταναστών του Δήμου Πατρέων Μαρία Ανδρικοπούλου – Ρούβαλη, παρουσίασε το σύνολο των δράσεων του Δήμου τα τελευταία δύο χρόνια που έχουν στόχο την ένταξη των μεταναστών και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, καθώς και τις διεθνείς πρωτοβουλίες και συνεργασίες, με κυριότερη τη συμμετοχή της Πάτρας, ως μόνης ελληνικής πόλης, στο διεθνές δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις».
Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΠ Α.Ε. Αντώνης Κότσαλης αναφέρθηκε στη σημασία που έχουν για την Πάτρα οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την ενσωμάτωση των μεταναστών, καθώς και η ανάγκη συνειδητοποίησης απ’ όλους του ιστορικά διαμορφωμένου διαπολιτισμικού χαρακτήρα της Πάτρας, Παράλληλα, τόνισε το ρόλο της ΑΔΕΠ ΑΕ ως «εργαλείο» υποστήριξης του έργου του Δήμου μέσω της υποβολής και υλοποίησης διακρατικών έργων καθώς και λειτουργίας δικτύων.
Ειδικότερα, αναφορικά με τη διαπολιτισμικότητα, αναφέρθηκε στο δίκτυο «Διαπολιτισμικές πόλεις» με συντονιστή το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ), όπου η Πάτρα παραμένει ιδιαίτερα ενεργή με την άρρηκτη συνεργασία της αρμόδιας Αντιδημαρχίας με το «Τμ.Προγραμματισμού-Δικτύωσης & Διεθνών Σχέσεων» (Χρύσα Γεραγά) της ΑΔΕΠ ΑΕ. Με τον τρόπο αυτό, το ΣτΕ έχει ήδη ενημερωθεί για το SONΕTOR και έχει συμφωνήσει να φιλοξενήσει σχετικό άρθρο στο ενημερωτικό δελτίο του δικτύου, ως καλή πρακτική.
Το ευρωπαϊκό έργο SONETOR (http://www.sonetor-project.eu), στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, παρουσίασε ο επ. Καθηγητής του ΕΑΠ Αχιλλέας Καμέας, διευθυντής του ΕΕΥΕΜ. Το έργο αποτελεί την πρώτη συστηματική προσπάθεια διεθνώς για το σχεδιασμό υπηρεσιών που να ανταποκρίνονται στις επαγγελματικές ανάγκες των διαπολιτισμικών μεσολαβητών.
Συμμετέχουν έξι εταίροι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες με συντονιστή φορέα το ΕΑΠ και με συγχρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Διά Βίου Μάθησης Leonardo da Vinci, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
0 Σχόλια