Κι ενώ το ΠΑΣΟΚ, με τις όποιες αστοχίες και παλινωδίες των μελών του, τοποθέτησε στο «κάδρο» των ευθυνών πέντε πρώην υπουργούς του, μαζί με επτά «γαλάζιους» πρώην υπουργούς, δείχνοντας έστω και με τον τρόπο αυτό την πρόθεσή του να... ματώσει, η ΝΔ επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ μικροκομματικού παιχνιδιού, καταλογίζοντας ευθύνες στον Κ. Σημίτη και σε επτά υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που αθώωνε προκλητικά δικούς της υπουργούς μην αναφέροντας ούτε ένα όνομα.
Πάντως, η μαζική στοχοποίηση ονομάτων πρώην υπουργών ρίχνει το «μπαλάκι» για την... τύχη της υπόθεσης στην κυβέρνηση, με την πιθανότητα της περαιτέρω κοινοβουλευτικής διερεύνησης μέσω της σύστασης προανακριτικής επιτροπής να αδυνατίζει σημαντικά και πάντως να μην είναι καθόλου σίγουρη για το σύνολο των 12 προτεινόμενων.
Σύμφωνα με τη διαδικασία, το πόρισμα, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί επίσημα στον πρόεδρο της Βουλής τη Δευτέρα, θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος και εν συνεχεία απαιτούνται 30 υπογραφές βουλευτών για την κατάθεση πρότασης σύστασης προανακριτικής επιτροπής.
Οι 12 προτεινόμενοι από την πλειοψηφία της εξεταστικής υπουργοί δεν είναι δεσμευτικό να περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη πρόταση, υπό τον φόβο η μυστική ψηφοφορία να εξελιχθεί σε ένα ανάλογο φιάσκο με την ψηφοφορία για την παραπομπή των Βατοπεδινών.
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης, έπειτα από πολύωρες διαβουλεύσεις και έντονες προστριβές, κατέληξαν να προτείνουν για περαιτέρω διερεύνηση «πολιτικών και τυχόν άλλων ευθυνών» τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Μ. Λιάπη (ΟΤΕ, ΟΣΕ, υπ. Πολιτισμού, ηλεκτρονικοί ξεναγοί), Γ. Αλογοσκούφη (ΟΤΕ, συγκάλυψη για την αποπομπή Ζορμπά από την αρχή κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και καταργησή της), Γ. Παπαθανασίου (συγκάλυψη για τους ίδιους λόγους με τον Γ. Αλογοσκούφη) Γ. Βουλγαράκη (C4Ι), Β. Πολύδωρα (C4I), Πρ. Παυλόπουλο (C4I) και Χρ. Μαρκογιαννάκη (C4I) και τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλη (ΟΤΕ), Χρ. Βερελή (ΟΤΕ, ΟΣΕ), Γ. Παπαντωνίου (ΟΤΕ, C4Ι), Ν. Χριστοδουλάκη (ΟΤΕ) και Ακη Τσοχατζόπουλο (εξοπλιστικά).
Το θρίλερ των διαβουλεύσεων στο εσωτερικό των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ήταν ολονύχτιο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το απόγευμα έφτασε να διακοπεί η συνεδρίαση και να εξέλθουν από την αίθουσα οι βουλευτές των υπόλοιπων κομμάτων, προκειμένου να διαβουλευθούν οι βουλευτές της συμπολίτευσης. Αυτό προκλήθηκε έπειτα από διαφωνία του Σ. Βαλυράκη με τη Βάσω Τσόνογλου, η οποία κατά τη συζήτηση για τον ΟΤΕ έκανε λόγο για «ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών».
«Εάν έχετε ενδείξεις να βάλετε ποινικές ευθύνες», είπε διακόπτοντάς την ο πρόεδρος. Αιτία αποτέλεσε το γεγονός ότι νομικοί του ΠΑΣΟΚ κατέληξαν ότι δεν μπορούν να καταλογιστούν σε πρώην υπουργούς Οικονομικών ποινικές ευθύνες (ως προϊστάμενη πολιτική αρχή για την υπογραφή των επίμαχων συμβάσεων).
Πάντως, σύμφωνα με σχόλια κυβερνητικών κύκλων «το ΠΑΣΟΚ πρότεινε προς επιπλέον διερεύνηση έναν ευρύ αριθμό προσώπων, ώστε να μη μείνει καμία σκιά στον δημόσιο βίο, οι βουλευτές έπραξαν κατά συνείδηση, χωρίς άνωθεν γραμμή και χωρίς να γίνει κανένα αλισβερίσι».
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση των βουλευτών του κόμματός του να περιλάβουν στη λίστα για περαιτέρω διερεύνηση ευθυνών των πρώην υπουργών τους Χρ. Βερελή, Γ. Παπαντωνίου, Γ. Παπαθανασίου και του Β. Πολύδωρα διατύπωσε χθες ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος της επιτροπής Π. Οικονόμου. Για τον ίδιο βουλευτή, πάντως, από χθες το πρωί φούντωσαν οι φήμες ότι οι ενστάσεις του ήταν τόσο έντονες που υπήρχε μέχρι και περίπτωση να δηλώσει παραίτηση.
0 Σχόλια