Σε θέση μάχης μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα

Θέση μάχης πήραν και παίρνουν μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα στο κέντρο της Αθήνας προκειμένου να θησαυρίζουν στο άμεσο μέλλον με φιλέτα γης που τώρα αγοράζουν κοψοχρονιά. Γη απαξιωμένη, καθώς κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές το μόνο που επιφύλαξαν εκεί για τους λαϊκούς ανθρώπους που την κατοικούσαν είναι έλλειψη υποδομών και συνολική υποβάθμιση. Μια πράγματι απαράδεκτη κατάσταση την οποία όμως πάλι πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα, Ελληνες και μετανάστες εργάτες.
Ηδη, στο κέντρο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη ένα επιχειρηματικό αλισβερίσι που αφορά κυρίως τη γη. Βασικό προωθητικό ρόλο σε αυτά τα επιχειρηματικά παιχνίδια παίζουν τα κατά καιρούς κυβερνητικά σχέδια που παρουσιάζονται με την ταμπέλα της αναβάθμισης, αποκρύπτοντας βέβαια το ποιος θα ωφεληθεί, για ποιον θα δαπανηθεί άφθονο χρήμα από τον προϋπολογισμό που πληρώνει ο λαός. Στην ουσία μιλούν για αναβάθμιση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολυεθνικών.
Στην πιο πρόσφατη τέτοια εξέλιξη, στα μέσα Ιούνη του 2010, η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη δημοσιοποίησε τις κατευθύνσεις της κυβέρνησης για μια τέτοια «ανάπτυξη» της Αττικής. Πολεοδομικές επεμβάσεις προς μια νέα λεηλασία γης από το μεγάλο κεφάλαιο, το Πρόγραμμα «Αθήνα - Αττική 2014». Η υπουργός αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα και τέλη Δεκέμβρη 2010, στη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2011, λέγοντας ότι στόχος των έργων αναβάθμισης είναι μεταξύ άλλων και η προσέλκυση κατοίκων και ενοικιαστών μεσαίων εισοδηματικών τάξεων και αλλαγή μέρους της υπάρχουσας χρήσης (σ.σ. από μικρομάγαζα, εργαστήρια, βιοτεχνίες) σε χρήση κατοικίας.
Εργο που έχουμε ξαναδεί. Προωθούν αναπλάσεις σε περιοχές ήδη υποβαθμισμένες (σ.σ. με ευθύνη της πολιτικής τους) ώστε σταδιακά να έχουν αδειάσει από τους παλαιούς κατοίκους και επαγγελματίες. Αποχώρησαν αυτοί απηυδισμένοι πουλώντας ακίνητα σε εξευτελιστικές τιμές. Τα πήραν «κοράκια» παράσιτα του συστήματος ή απευθείας το μεγάλο κεφάλαιο με τη δύναμη του χρήματος που κατέχει. Θησαυρίζουν κατόπιν, εφόσον μετά την ανάπλαση, η αξία των ακινήτων αυτών εκτινάσσεται. Ετσι έγινε παλαιότερα στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στο Γκαζοχώρι.
Ετσι προωθείται να γίνει και σήμερα. Το «Αθήνα - Αττική 2014» προβλέπει ανάπλαση της πολύπαθης πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου. Τα ίδια τα λεγόμενα της υπουργού για κάποια «κίνητρα» όπως «ευνοϊκά δάνεια» (να πάρει δάνειο μικρομεσαίος σε καιρούς τέτοιας κρίσης!) ώστε «οι (σ.σ. σημερινοί) καταστηματάρχες να στηριχθούν, να παραμείνουν στο χώρο τους», πέρα από ευχολόγιο ουσιαστικά περιγράφουν αυτό που και οι ίδιοι βλέπουν να έρχεται.
Σημειωτέον ότι τουλάχιστον ένα χρόνο πριν τις εξαγγελίες αυτές, 27/6/2009, η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθήνας Μίνα Χαρμπαλή δήλωνε στην εφημερίδα «ΝΕΑ»: «Μεγαλοκατασκευαστές και εφοπλιστές έχουν ήδη προβεί σε αγορές στην πλατεία Θεάτρου και στις γύρω περιοχές, εκμεταλλευόμενοι την πτώση στις τιμές των ακινήτων». «Εάν λυθεί το πρόβλημα με τους μετανάστες οι τιμές θα εκτιναχθούν στα ύψη, αφού αυτό το κομμάτι της Αθήνας έχει από τα μεγαλύτερα πλεονάσματα σε κτιριακό δυναμικό». Κάπως έτσι έρχονται και δένουν οι θέσεις κυβέρνησης και δημοτικής αρχής, που ουσιαστικά συνιστούν πογκρόμ εναντίον των μεταναστών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια