Η Αθήνα ως «πειραµατόζωο»

∆ιεθνείς αρχιτεκτονικές οµάδες και ελληνικές αρχιτεκτονικές σχολές µαζί µε καλλιτέχνες και ντιζάινερ διερευνούν τα προβλήµατα και τις λύσεις της Αθήνας
Η Αθήνα γίνεται χώρος αρχιτεκτονικών «δοκιµών». Η ποιότητα ζωής, το απόθεµα των κτιρίων της, η ποσότητα δηµόσιου και ιδιωτικού χώρου, το περιβάλλον της, ο αέρας της, το πράσινότης, οι άνθρωποί της, θα µπουν στο µικροσκόπιο των αρχιτεκτόνων, των καλλιτεχνών και των ντιζάινερ. Για να έρθουν στοπροσκήνιο ποικίλες εκφάνσεις της κοινωνικής στράτευσης, της οικολογικής ευαισθησίας, της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι ένα µεγάλο σε διάρκεια ερευνητικό πρόγραµµα, το «AAO - Against All Odds. Ηθική/Αισθητική», που επιµελείται η αρχιτέκτονας Λίνα Στεργίου. Το εγχείρηµα αυτό θα φέρει σε συνεργασία το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Τµήµα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστηµίου Θεσσαλίας µε τα πανεπιστήµια Paris 8, Parsons Design School of New York, Ολλανδικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (NΑI), µε καλλιτέχνες, ντιζάινερ, αρχιτέκτονες από το Σαν Φρανσίσκο, το Παρίσι, το Λονδίνο, το Αµστερνταµ, την Κορέα, το Βέλγιο.
«Το ΑΑΟ είναι ένας µηχανισµός παραγωγής σκέψεων, ιδεώνκαι δράσεων. Εχει σκοπό να δηµιουργήσει συνεργασίες ανάµεσα σε διαφορετικά επιστηµονικά πεδία για να βελτιωθούν οι κοινωνικοί µας δεσµοί και η σχέση µας µε το περιβάλλον», εξηγεί η αρχιτέκτονας µιλώντας για τα δύο συνέδρια, τις δράσεις µέσα στην Αθήνα καιτην έκθεση που θα προκύψει από αυτήν τη συνεργασία. Το πρώτο συνέδριο που αρχίζει την ερχόµενη Τετάρτη φέρνει τους οµιλητές στο αµφιθέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών γιανα µοιραστούν τις νέες ιδέες γιατην κοινωνιολογία των επαγγελµάτων, τηναρχιτεκτονική σε συνθήκες οικονοµικής κρίσης, φτώχειας, περιβαλλοντικών καταστροφών, τον δηµιουργικό ακτιβισµό.
Εξάρχεια, Πλατεία Κουµουνδούρου, Οµόνοια. Είναι οι περιοχές για τις οποίες από τον Φεβρουάριο και έως τον Μάιο τα εργαστήρια των φοιτητών των πανεπιστηµιακών σχολών θα καταγράψουν το πολιτισµικό υπόβαθρο της πόλης,θα κάνουν βίντεο µε στιγµές του καθηµερινού βίου, θα σχεδιάσουν χάρτες µε την ανθρώπινη γεωγραφία της Αθήνας,του όγκου των κτιρίων, ενώ θα ασχοληθούν και µε ζητήµατα περιβάλλοντος µέσα στοαστικό κέντρο.
Μέχρι τον Ιούλιο οι καλλιτεχνικές - παρεµβατικές δράσεις των ελλήνων και ξένων συµµετεχόντων στο ΑΑΟθα αγγίξουν δηµόσιους και ιδιωτικούς χώρους της Αθήνας. Οπως µία βόλτα µε ποδήλατα και µία γιρλάντα από λουλούδια που θα σκορπίσουν στο πέρασµά τους η οµάδα Rebar από το Σαν Φρανσίσκο, µε δύο ελληνικές ποδηλατικές οµάδες,το ελληνικό δίκτυο Νοµαδική Αρχιτεκτονικήπου θα εγκαταστήσει µία εφήµερη κατασκευή σε δηµόσιο χώρο σε κάποια άλλη περιοχή κοινωνικής έντασης, µε ενηµερωτικό χαρακτήρα για τους κατοίκους της περιοχής. Το υλικό που θα προκύψει θα δώσει τροφή για συζητήσεις και παρουσιάσεις έργων που θα εκτεθούν το καλοκαίρι στο Μουσείο Μπενάκη.

«Το ζήτηµα του χώρου, η πολεοδοµία, η αρχιτεκτονική, µπορεί να λειτουργήσει ως µοχλός για να αποκτήσουµε ένα συλλογικό όραµα», επισηµαίνει η Λίνα Στεργίου. «Το 2004 µε τους Ολυµπιακούς Αγώνες της Αθήνας είδαµε στην πράξη να λειτουργεί ένας κοινόςσκοπός. Το εγχείρηµα ΑΑΟ µπορείνα γίνει η αφετηρία για να µάθει και η Αθήνα το σύγχρονο µοντέλο ζωής: τις πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια