Οι αντιθέσεις «ρέουν» στους αγωγούς ενέργειας

Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στη «σκακιέρα» των ενεργειακών δρόμων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.
Το θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκε «η παρουσία της Ελλάδας στο "παιχνίδι" της μεταφοράς ενέργειας».
Η σύσκεψη έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες, την οποία θα απασχολήσουν αποκλειστικά τα θέματα της ενέργειας. Πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας για θέματα επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης.
Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι έγινε «μια ενδελεχής συζήτηση γύρω από πολύπλοκο θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας» και ότι η ενημέρωση των υπουργών προς τον πρωθυπουργό αφορούσε τις εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», «Nabucco», «South Stream» και «ITGI».
Πίσω από τις «συμφωνίες» για τους συγκεκριμένους αγωγούς, κρύβονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι τέσσερις αγωγοί προορίζεται να καλύψουν τις «ανάγκες» της ΕΕ σε φυσικό αέριο, με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, να ανταγωνίζονται για το ποιος θα εξασφαλίσει την «τροφοδοσία» και ταυτόχρονα την εξάρτηση της ανταγωνίστριας ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.
Παράλληλα, συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι (Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) που επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος από την εξόρυξη και διανομή του φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.
Η ενημέρωση και η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορούσε «την κατάσταση, τροφοδοσία, κατευθύνσεις, διακλαδώσεις, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα» γύρω από τους τέσσερις αγωγούς. Μάλιστα, υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη σημείωσε ότι τα ενεργειακά θέματα θα συζητηθούν και στη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν, που αύριο θα βρεθεί στην Αθήνα. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού που μέσω της Ελλάδας θα μεταφέρει στην ΕΕ φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια