Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Κινητοποίηση επαγγελματιών εστίασης στο δημαρχείο κατά της απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων

 


Του Παναγιώτη Σ. Σακελλαρόπουλου

Αυξάνεται η πίεση προς τη Δημοτική αρχή της Πάτρας εν όψει της κινητοποίησης που έγινε σήμερα  Τρίτη 11 Ιουνίου στις 12:00 το μεσημέρι στο δημαρχείο τα μέλη του ΣΚΕΑΝΑ και επαγγελματίες της εστίασης για το θέμα με την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε κοινόχρηστους χώρους μετά την προειδοποίηση για την επαναφορά της Κανονιστικής απόφασης του 2017 και την απόσυρση ευνοϊκών μέτρων που είχαν τεθεί σε ισχύ κατά την περίοδο της πανδημίας του Covid-19.

«Έχουν δίκιο οι άνθρωποι της εστίασης να ζητούν μια σύγχρονη Κανονιστική που να είναι προϊόν συνεργασίας και στη συνέχεια να εφαρμοστεί. Ούτε για συνεργασία δεν προσφέρεται η δημοτική αρχή, ούτε νέα Κανονιστική προτίθεται να συντάξει (έχει αλλεργία σε ότι περιέχει την έννοια των κανόνων), ούτε για να ελέγξει την τήρηση είναι διατεθειμένη. Και στο εύλογο ερώτημα για το «ποιος είναι ο λόγος, δεν θέλει ή δεν μπορεί;» την απάντηση οφείλει να δώσει ο ίδιος ο δήμαρχος» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ‘σπιράλ’.

    

Σε ανακοίνωσή του, επίσης, το Επιμελητήριο Αχαΐας που επισημαίνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους εκπροσώπους της εστίασης στην περιοχή και τον ΣΚΕΑΝΑ για το φλέγον ζήτημα της Κανονιστικής του Δήμου για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων στην πόλη.

«Ο κλάδος, την απαρχή της κρίσης έγινε ο δεύτερος εργοδότης στη χώρα. Χιλιάδες νέοι αλλά και μεγαλύτεροι ηλικιακά πολίτες βρήκαν εργασιακό καταφύγιο στον κλάδο, είτε ως επιχειρηματίες είτε ως εργαζόμενοι. Παράλληλα με την απόκτηση εισοδήματος για τους ίδιους και για χιλιάδες οικογένειες, ενισχύθηκε και το δημόσιο φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Δημιουργήθηκε ένας ολόκληρος οικονομικός κύκλος προμηθευτών και επαγγελμάτων κάθε είδους υπηρεσιών, αυξάνοντας τζίρους και δημιουργώντας θέσεις εργασίας. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων κατόρθωσε να παραμείνει βιώσιμη μέχρι σήμερα παρά τα σοβαρά προβλήματα από την περίοδο της υγειονομικής κρίσης» αναφέρει ο Επιμελητήριο, επισημαίνοντας ότι σε «επιχειρήσεις έχουν να δίνουν έναν καθημερινό αγώνα επιβίωσης για τους ίδιους και χιλιάδες εργαζόμενους, παρατηρείται μια χαώδης κατάσταση με μια αναχρονιστική Κανονιστική που προσθέτει επιπλέον δυσκολίες και βάρη στην προσπάθεια να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις του κλάδου στην περιοχή ευθύνης του Δήμου».

Το Επιμελητήριο επισημαίνει ότι θα στηρίξει την αγαστή και ισορροπημένη λειτουργία της πόλης, σύμφωνα με την εικόνα που δημιουργούν οι αναπλάσεις στην πόλη, τις ανάγκες των ευπαθών ομάδων, την αμεσότητα πρόσβασης οχημάτων αναγκαίας επέμβασης και την αισθητική εικόνα της πόλης.

«Ωστόσο, αυτές οι ανάγκες είναι απαραίτητο να συνδυαστούν με τον σεβασμό στον καθημερινό αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στην αγορά της Πάτρας και την προστασία του εισοδήματος των χιλιάδων εργαζομένων στα καταστήματα εστίασης της πόλης» αναφέρεται στην ανακοίνωση η οποία καλεί Δήμο,  ΣΚΕΑΝΑ και ΤΕΕ σε συνεργασία «προς όφελος και των επιχειρήσεων και των πολιτών».

 

Σύμφωνα με το Δήμο Πατρών, όσοι έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα σε πεζόδρομους, πλατείες εκμεταλλευόμενοι ευνοϊκές διατάξεις του Covid-19 που επιτρέπει τις επεκτάσεις ατελώς, πρέπει να «καθαρίσουν» πεζοδρόμους και πεζοδρόμια μέχρι την επόμενη Δευτέρα 17 Ιουνίου, ενώ από τις 18 του μηνός ξεκινά η κατάσχεση και απομάκρυνση με τα φορτηγά του δήμου.

«Αν ο δήμος αφαιρέσει τραπεζοκαθίσματα, τότε αυτόματα είναι σαν να μας κλείνει. Μικρά μαγαζιά που στους εσωτερικούς τους χώρους δεν είναι πάνω από 30 – 40 τ.μ. περιμένουν να ζήσουν και να βγάλουν τα έξοδα τους από τα κάποια τραπέζια που έχουν έξω…» αναφέρει στη «Γ» επαγγελματίας του κέντρου της Πάτρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ