Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Οι εκδηλώσεις για την απελευθέρωση από ναζιστικά στρατεύματα

 Η αυλαία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Πατρέων, για τον εορτασμό των 76 χρόνων απελευθέρωσης της πόλης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ανοίγει σήμερα Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, με την πραγματοποίηση συναυλίας από το μουσικό σχήμα «Της γης ανάσα».



Το Σάββατο (αύριο) 3 Οκτωβρίου στις 8.30 το βράδυ, στον χώρο του αίθριου θα πραγματοποιηθεί η προβολή της ταινίας  « Η μπαλάντα ενός λαού». Μία μοναδική ταινία  , που «υπογράφει» ο Γερμανός σκηνοθέτης Κόνραντ Βόλφ. Η ταινία απέσπασε στις Κάννες (1959), το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής και έχει έντονο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τους διωγμούς της εβραϊκής μειονότητας στην Ελλάδα. Αναδεικνύει την εξολόθρευση των Ελληνοεβραίων κατά τη διάρκεια της κατοχής και είναι η πρώτη ταινία με θέμα τους Ελληνοεβραίους στην διάρκεια της κατοχής.

 

Την Κυριακή  4 Οκτωβρίου στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων , στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της αντίστασης, στις 10.30 το πρωί,  θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων.

Στη συνέχεια  θα ανοίξει τις πύλες της η έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού,  στο χώρο του καταφυγίου. Τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, το Ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, τις εκδόσεις “Σύγχρονη Εποχή”, καθώς και από το Αρχείο της Δημοτικής Πινακοθήκης, της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και του Δήμου Πατρέων.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 4 Οκτωβρίου 2020, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 2.00 μετά το μεσημέρι. Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης εκτός ωραρίου κατόπιν συνεννόησης.

Μέσα από το φωτογραφικό υλικό και τα ντοκουμέντα που παρατίθενται, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν πλευρές από την ιστορία της πόλης, κατά τους βομβαρδισμούς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, την κατοχή και την απελευθέρωση.

Στις 8.30 το βράδυ της ίδια ημέρας (Κυριακή), στο αίθριο του παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, θα επαναπροβληθεί  – από την ενότητα του Δημοτικού Κινηματογράφου – η ταινία, « Η μπαλάντα ενός λαού».

 

 

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.30’ Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου – Συναυλία με το σχήμα «Της γης Ανάσα»

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.30 Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου – Προβολή ταινίας « Η μπαλάντα ενός λαού».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

10.30 Πλατεία Υψηλών Αλωνίων – Κατάθεση Στεφάνων στον τόπο εκτέλεσης των αγωνιστών της αντίστασης.

* Στη συνέχεια θ’ ανοίξει τις πύλες της η έκθεση αρχειακού και επετειακού υλικού,  στο καταφύγιο κάτω από την πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

20.30 Αίθριο Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου – Προβολή της ταινίας « Η μπαλάντα ενός λαού».

* Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο 31 Οκτωβρίου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ