Type Here to Get Search Results !

Μαζικό συλλαλητήριο χθες στην Πάτρα ενάντια στην επέκταση των ΝΑΤΟικών βάσεων (VIDEO - ΦΩΤΟ)

Μαζικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 5 Οκτώβρη στην Πάτρα, στην Πλατεία Όλγας, ενάντια στη Στρατιωτική Συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ που αναβαθμίζει τη χώρα σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών στην περιοχή.
Στο συλλαλητήριο καλούσε η Επιτροπή Αγώνα που συγκροτήθηκε τις προηγούμενες μέρες, σε σύσκεψη φορέων που συγκάλεσε η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, μέλος της Επιτροπής Πάτρας και Δυτικής Αχαΐας, Απόστρατος Ιπτάμενος Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας (διαβάστε παρακάτω).
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης, ο αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας, Γιώργος Αγγελόπουλος και ο Σπύρος Αργυράκης, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης μέχρι και την πλατεία στα Ψηλά Αλώνια, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν την αμερικάνικη σημαία, φωνάζοντας το σύνθημα: «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι».
1 / 11

Η ομιλία του Γ. Συμεωνίδη

Μιλώντας στο συλλαλητήριο ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, ανάφερε τα εξής: 
«Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες, νέες και νέοι,
Η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", η οποία έχει ήδη ετοιμαστεί πίσω από τις πλάτες του λαού και προβλέπεται να υπογραφεί με την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Πομπέο, στην Αθήνα, αυτό το Σαββατοκύριακο, εμπλέκει τη χώρα και το λαό μας σε πολύ μεγάλους κινδύνους.
Ετοιμάζεται να κάνει "άπαξ και δια παντός" τη μισή και παραπάνω Ελλάδα, δολοφονικό ορμητήριο για τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς και τα σχέδιά τους, από τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα έως την Ανατολική Μεσόγειο και τον Περσικό Κόλπο, και μαζί να κάνει το λαό μας στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, που μαίνονται σε όλη την περιοχή, για τη μοιρασιά του φυσικού πλούτου στην Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς της και τις σφαίρες επιρροής.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του "Στρατηγικού Διαλόγου" με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της. Έτσι:
  • Επεκτείνονται και αναβαθμίζονται οι δυνατότητες της βάσης στη Σούδα, που υποστηρίζει ήδη επιχειρήσεις τους σε όλο το τόξο, από Μαύρη Θάλασσα έως Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, να δέχεται αεροπλανοφόρα και πυρηνικά υποβρύχια.
  • Εγκαθίστανται αμερικανικά "DRONES" (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) τόσο κατασκοπευτικά όσο και βομβαρδιστικά στην αεροπορική βάση στη Λάρισα.
  • Εγκαθίστανται αμερικανικά ελικόπτερα μόνιμα στην Κεντρική Ελλάδα στο Στεφανοβίκειο, στο Βόλο.
  • Εγκαθίσταται αμερικανοΝΑΤΟικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη, καθώς θέλουν να αξιοποιήσουν το λιμάνι της για στρατιωτικούς σκοπούς (μεταφορά δυνάμεών τους προς την ανατολική Ευρώπη, στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία) και επέκταση των αμερικανικών οικονομικών συμφερόντων στην περιοχή.
Οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου, πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή, είναι αβάσιμοι και ανιστόρητοι.
Οι βάσεις τους δε φτιάχνονται για να προστατεύσουν τη χώρα και τα σύνορα, αλλά για να λειτουργήσουν ως ορμητήρια πολέμου και επεμβάσεων, για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των ενεργειακών κολοσσών.
Η ενεργή εμπλοκή σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα μετατρέψει την Ελλάδα σε κέντρο των πιθανών επιθέσεων και αντιποίνων. Η χώρα μας έχει ήδη στοχοποιηθεί. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις Ρώσων και Ιρανών αξιωματούχων πως θα στρέψουν τους πυραύλους τους σε χώρες που φιλοξενούν αμερικανικές βάσεις, σε περίπτωση που απειληθούν οι χώρες τους.
Εξίσου αβάσιμοι κι ανιστόρητοι είναι οι ισχυρισμοί ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύεται η χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα. Η Τουρκία ως ΝΑΤΟική δύναμη κλιμακώνει την επιθετικότητα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί και παραβιάζει τα σύνορα. Δεκάδες είναι οι καθημερινές παραβιάσεις σε αέρα-θάλασσα και στεριά, με το προσωπικό των ΕΔ να είναι σε διαρκείς εξοντωτικές ετοιμότητες, χάρτες που χωρίζουν το Αιγαίο στη μέση εμφανίζονται από την τουρκική διπλωματία παντού, αμφισβήτηση των διεθνών συνθηκών που καθορίζουν τα σύνορα σε συνδυασμό με στρατιωτικές ασκήσεις και απειλές κατά του Καστελόριζου.
Η συμμετοχή της χώρας μας όλα αυτά τα χρόνια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η παρουσία των ΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα, όχι μόνο δεν απέτρεψαν, αλλά αντίθετα όξυναν την τουρκική επιθετικότητα. Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο, που το θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Παίζει το ρόλο του "Πόντιου Πιλάτου" στις ελληνοτουρκικές διαφορές. Άλλωστε, η προώθηση των σχεδίων διχοτόμησης και συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε Κύπρο και Αιγαίο προωθείται υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Όσα ψέματα κι αν επιστρατεύσουν για τα τάχα "οφέλη" που θα έχει ο ελληνικός λαός, αυτή είναι η ουσία και δεν κρύβεται. Τα μόνα "ανταλλάγματα" είναι αυτά που προσδοκά η αστική τάξη για την αναβάθμισή της, ενώ για το λαό η "πληρωμή" είναι ακόμα μεγαλύτεροι κίνδυνοι από τα σχέδιά τους με θύματα τους λαούς κι αυτό σημαίνει νέοι πόλεμοι, φτώχεια, ξεριζωμός. Κερδισμένοι θα είναι εκείνα τα τμήματα του κεφαλαίου, που θα επωφεληθούν από τις ενεργειακές και άλλες επιχειρηματικές συμπράξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων παραδίνουν το δημόσιο πλούτο της χώρας σε εγχώρια και ξένα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Τουρκίας και της Ελλάδας, η συνεργασία τους και ο ανταγωνισμός τους δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα των δύο λαών.
Τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη μαζί με όλα τα αστικά κόμματα, εξακολουθούν να καλλιεργούν κλίμα εφησυχασμού, αναγορεύοντας το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ως "παράγοντες σταθερότητας" στην περιοχή και την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ως εχέγγυο για την προστασία των συνόρων της χώρας μας.
Η πραγματικότητα, βέβαια, διαψεύδει για άλλη μια φορά τον ευρωατλαντικό μύθο που αναπαράγουν η ελληνική αστική τάξη και το εκάστοτε πολιτικό της προσωπικό, πως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ αποτελούν παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Υπάρχει πλούσια ιστορική πείρα από την πορεία του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό, αλλά και για όλους τους λαούς του κόσμου. Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί για τη διεκδίκηση των αγορών, των ενεργειακών πόρων και των οδών μεταφοράς τους. Θερμές εστίες πολέμου καίνε σε Μέση Ανατολή, Βόρεια Αφρική, Ανατολική Μεσόγειο, Ουκρανία, Βαλκάνια, Περσικό Κόλπο, τη στιγμή που συγκεντρώνεται τεράστια δύναμη πυρός. Αυξάνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και οξύνονται οι ανταγωνισμοί με τη Ρωσία και την Κίνα. Επίσης, ισχυρές δυνάμεις όπως η Τουρκία, το Ιράν, η Σ. Αραβία και το Ισραήλ διεκδικούν δυναμικά την παρουσία τους στη μοιρασιά της λείας. Οι πιθανότητες πολεμικών συγκρούσεων σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο μεγαλώνουν καθώς δεκάδες κράτη εμπλέκονται σε ανταγωνιστικές λυκοσυμμαχίες.
Ιδιαίτερα για την περιοχή της Πάτρας - της Αχαΐας, που έχει δίπλα της την αεροπορική βάση του Άραξου, που μέχρι το πρόσφατο παρελθόν φιλοξενούσε αμερικανικά πυρηνικά όπλα, και μας ενδιαφέρει πιο άμεσα, να πούμε ότι η μεταψυχροπολεμική εποχή, μόνο εποχή χωρίς πυρηνικά δεν είναι. Τα πυρηνικά όπλα και οι διάφορες "αντιπυραυλικές ασπίδες" αντιπαρατάσσονται πλέον ανοιχτά στον ευρωπαϊκό χώρο. Πολωνία, Ρουμανία, Ουκρανία, Ελλάδα και Ισραήλ δημιουργούν ένα τόξο αποκλεισμού. Το ενδεχόμενο του "πρώτου πυρηνικού πλήγματος", που εξετάζεται από χρόνια στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, το επιβεβαίωσε η Σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, τον Ιούλη του 2016 και απειλεί τους λαούς, ιδιαίτερα μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία Απαγόρευσης των Πυρηνικών Μικρού και Μεσαίου Βεληνεκούς. Η Ρωσία και η Κίνα δηλώνουν έτοιμες να μπουν στη θανάσιμη αντιπαράθεση για να προστατεύσουν τα συμφέροντα των δικών τους μονοπωλίων.
Η εμπλοκή της χώρας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια αφορά ιδιαίτερα τους νέουςαφού είτε ως σπουδαστές είτε ως στρατευμένοι καλούνται να υπηρετήσουν τα ευρωΝΑΤΟικά συμφέροντα. Πλήθος συνεκπαιδεύσεων πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με στόχους που αφορούν επιχειρησιακές ανάγκες της λυκοσυμμαχίας στην αντιπαράθεσή της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα στην περιοχή. Η ανάθεση της λεγόμενης πολιτικής ασφάλειας στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό περιλαμβάνει ασκήσεις για την καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων.
Η συμμετοχή των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην προετοιμασία των ιμπεριαλιστικών πολέμων είναι πολυδιάστατη και αποτυπώνεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο σε ερευνητικές συνεργασίες, εκπαιδευτικά προγράμματα, παροχή υπηρεσιών και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού των ιδρυμάτων για τις ανάγκες της δολοφονικής μηχανής των ιμπεριαλιστών.
Δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει ότι την περίοδο που η Παιδεία έχει πάψει να είναι δωρεάν και μαθητές και φοιτητές καλούνται να πληρώνουν παντού εάν θέλουν να σπουδάσουν, με γονείς ανέργους, με κομμένο το ρεύμα ή το σπίτι έτοιμο να βγει σε πλειστηριασμό και την πάγια δικαιολογία για όλα αυτά να είναι ότι χρήματα δεν υπάρχουν. Η χώρα μας είναι η πρώτη μετά τις ΗΠΑ, που διαθέτει 4,5 δισ. ευρώ ετησίως για αμυντικούς σκοπούς γενικώς.
Φίλοι και φίλες, συναγωνιστές και συναγωνίστριες,
Οι εξελίξεις απαιτούν ετοιμότητα και επαγρύπνηση, οργάνωση της πάλης. Γνωρίζουμε ότι οι αστικές κυβερνήσεις κρατούν την ευρωΝΑΤΟική σημαία που είναι ξένη και εχθρική στα λαϊκά συμφέροντα και εφαρμόζουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Γι’ αυτό κρατάμε σταθερά τη θέση μας δίπλα στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, στηρίζοντας τους αγώνες και την προοπτική του.
Για την ΕΕΔΥΕ και τις επιτροπές αγώνα ανά την Ελλάδα που συγκροτήθηκαν από συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, επαγγελματικούς, αγροτικούς, φοιτητικούς, αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους, αποτελεί προτεραιότητα η ενημέρωση του λαού γύρω από τους κινδύνους που συνεπάγεται η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, συνεχίζουμε με αισιοδοξία και επιμονή, καλώντας το λαό και τη νεολαία να δυναμώσουν τον αγώνα του αντιιμπεριαλιστικού - αντιπολεμικού κινήματος.
Οι εξελίξεις δεν χωράνε αναμονή και εφησυχασμό. Πρέπει να σημάνουν συναγερμό, πραγματικό ξεσηκωμό. Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, ακόμα περισσότεροι πρέπει να μπούμε στη μάχη για την ενημέρωση, για την κινητοποίηση, τι σημαίνει η υπογραφή αυτής της συμφωνίας. Να γίνει υπόθεση ακόμα περισσότερων φορέων, σωματείων, συνδικάτων, πολιτιστικών, αθλητικών συλλόγων, έτσι ώστε να γίνουν ακόμα περισσότερες οι ήδη χιλιάδες υπογραφές που έχουν συγκεντρωθεί στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα εδώ στην Αχαΐα, αλλά και των αντίστοιχων επιτροπών παντού στην Ελλάδα, ενάντια στη συμφωνία για τις βάσεις.
Τίποτα δεν τελειώνει με την υπογραφή της συμφωνίας, μπορούμε να αλλάξουμε τις αρνητικές εξελίξεις που δρομολογούνται.
Συνεχίζοντας την παράδοση του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος της χώρας μας, στέλνουμε μήνυμα φιλίας και διεθνιστικής αλληλεγγύης σε όλους τους λαούς και ιδιαίτερα στους γειτονικούς. Εκφράζουμε τη θέλησή μας να δυναμώσει η κοινή δράση για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια και προσφυγιά.
Παλεύουμε και απαιτούμε:
  • Να καταγγελθεί τώρα η "Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας", να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις.
  • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • Να επιστρέψουν όλες οι στρατιωτικές αποστολές από τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό.
  • Να μην αποθηκευτούν πυρηνικά στον Άραξο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ελλάδας.
Οι δυνατότητες υπάρχουν, η συνειδητοποίηση και η θέληση απαιτείται, για να γίνει το ρυάκι χείμαρρος, που θα τα ανατρέψει όλα και θα κάνει το λαό νοικοκύρη στον τόπο του, χωρίς προστάτες και εγγυητές.
Το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού, να ακουστεί δυνατά: "Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών"».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ