Type Here to Get Search Results !

Θα πνιγούμε στα σκουπίδια -Άρχισαν τα προβλήματα στην Πάτρα

Θα πνιγούμε στα σκουπίδια -Άρχισαν τα προβλήματα στην Πάτρα- ΦΩΤΟΣε αποχή από την αποκομιδή των σκουπιδιών μέσα στο Σαββατοκύριακο που διανύουμε έχουν προχωρήσει οι εργαζόμενοι στον Τομέα Καθαριότητας το Δήμου Πατρέων.
Οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις του κλάδου τους και ήδη οι πρώτες επιπτώσεις σε κεντρικά σημεία της αχαϊκή πρωτεύουσας είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.
Οι σκάλες της Γεροκωστοπούλου ήταν σήμερα γεμάτες σκουπίδια, μπουκάλια και ότι άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί ενώ οι κάδη στο κέντρο της Πάτρας ήταν ασφυκτικά γεμάτοι.

18:30 Σύμφωνα με πληροφορίες τελικά η ΠΟΕ-ΟΤΑ που συνεδρίασε το απόγευμα του Σαββάτου αποφάσισε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα: 
-Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων σε όλους τους Δήμους της Χώρας.
-Τρίτη 22, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019, απεργίες στις Υπηρεσίες Καθαριότητας, Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού, με δυνατότητα των Δ.Σ. των Σωματείων των Εργαζομένων να τις επεκτείνουν σε όλες τις Υπηρεσίες.
-Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019, 24ωρη Πανελλαδική Απεργία όλων των εργαζομένων στους Δήμους, Συγκέντρωση στα Γραφεία της Ομοσπονδίας και Πορεία στη Βουλή και παραμονή έως την ψήφιση του επίμαχου Πολυνομοσχεδίου.

16:50 Οι εργαζόμενοι εξετάζουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους ανάλογα με την στάση που θα κρατήσει και το συνδικαλιστικό τους όργανο η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όπως επισημαίνουν η εκχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού και πρασίνου των δήμων εάν εφαρμοστεί το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην τσέπη των δημοτών, στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και στο εργασιακό μέλλον χιλιάδων δημοτικών υπαλλήλων.
Με το εν λόγω άρθρο δίνεται το δικαίωμα στους δημάρχους να εκχωρούν τις υπηρεσίες αυτές και συγκεκριμένα, τη «συλλογή και μεταφορά στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου και ηλεκτροφωτισμού», χωρίς να απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως προβλέπεται μέχρι σήμερα τουλάχιστον για τις υπηρεσίες καθαριότητας.
Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ, η οποία σε συνέντευξή Τύπου ζήτησε την απόσυρση της διάταξης, ενώ προανήγγειλε μπαράζ κινητοποιήσεων έως και την Πέμπτη, ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.
Όπως σημειώθηκε, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων θα οδηγήσει σε αύξηση των ανταποδοτικών τελών που καταβάλλουν τα νοικοκυριά, ενώ για να εξασφαλιστεί το δυνατόν μεγαλύτερο κέρδος είναι πιθανό οι αποκομιδές να μην είναι καθημερινές. Αναφέρθηκε μάλιστα η περίπτωση ιδιωτικής εταιρείας, η οποία ενώ είχε συμφωνήσει με δήμο επαρχιακής πόλης για καθημερινές αποκομιδές, τελικά τα απορριμματοφόρα έβγαιναν στους δρόμους μόνο δύο φορές την εβδομάδα.
Εκφράζονται, επίσης, φόβοι ότι παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις στους δήμους, τελικά οι εργαζόμενοι των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αντικείμενο, με συνέπεια να οδηγηθούν στην ανεργία.
Με αίτημα να ακυρωθεί η επίμαχη διάταξη, η ΠΟΕ-ΟΤΑ σήμερα το πρωί πανελλαδικό συλλαλητήριο και πορεία προς τη Βουλή, ενώ αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη σύσκεψη των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των συλλόγων-μελών της προκειμένου να αποφασιστεί το πλαίσιο των κινητοποιήσεων του κλάδου.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ