Type Here to Get Search Results !

Ακόμη αντιδρούν για το τέλος της Νομικής Πάτρας

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Νομικής Πάτρας
Η κα Κεραμέως σε δήλωσή της αναφέρει ότι η ίδρυση τέταρτης Νομικής δεν εξυπηρετεί κανένα όφελος, δεδομένου του κορεσμού στο επάγγελμα των δικηγόρων
Δήμητρα Συμεωνίδου

Δεν έχουν κοπάσει ακόμη οι αντιδράσεις για την απόφαση της νέας υπουργού Παιδείας να αποσύρει την απόφαση ίδρυσης της 4ης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Η απόφαση Ίδρυσης της Νομικής Σχολής στην Πάτρα δεν έτυχε της απαραίτητης νομοθετικής επικύρωσης και αυτό που έπραξε η νέα υπουργός Παιδείας ήταν να σταματήσει οποιαδήποτε διαδικασία για την υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης. Και μάλιστα ανακάλεσε την μόλις δύο ημέρες πριν τις εκλογές, απόφαση ορισμού επιτροπής για το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής.
Κι ενώ στη Ροδόπη επιβραβεύουν αυτήν την απόφαση, στην Πάτρα αντιδρούν και μάλιστα ετοιμάζουν και συγκέντρωση διαμαρτυρίας. 
Αναλυτικότερα, ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης Κ. Μητσοτάκη για μη ίδρυση της τέταρτης Νομικής, με έδρα την Πάτρα, ετοιμάζουν οι Πατρινοί το προσεχές διάστημα. Μάλιστα, με ανακοίνωση – ψήφισμα που εξέδωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Πατρών γίνεται γνωστή η οριζόντια αντίδραση της εκεί περιοχής και γίνονται νύξεις για «συμφέροντα» της Νέας Δημοκρατίας.
Αναλυτικά το ψήφισμα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών:
«Μετά από προσπάθειες δεκαετιών και μετά από την αντίδραση πολλών συμφερόντων, ιδρύθηκε Νομική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η νέα υπουργός Παιδείας, την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων της, αποφάσισε την κατάργησή της. Αποφάσισε το πιο ανελαστικό μέτρο, χωρίς καμία συζήτηση και απαξιώνοντας με αυτόν τον τρόπο, όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Ένα μεγάλο πλήγμα για την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τη νεολαία μας αλλά και την Περιφέρειά μας. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών στην από 12-7-2019 συνεδρίασή του, εξέφρασε ομόφωνα την αντίθεσή του στην απόφαση της υπουργού για κατάργηση της Νομικής Σχολής στην Περιφέρειά μας και αποφάσισε να καλέσει όλους τους φορείς της Περιφέρειάς μας και τους πολίτες σε ανοικτή συγκέντρωση, την Πέμπτη στις 18-7-2019 και ώρα 19.00´ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών "Κωστής Στεφανόπουλος" (οδός Φιλοποίμενος 24), προκειμένου (πέρα από κομματικές αντιπαραθέσεις) όλοι να πάρουμε θέση επί του θέματος και να συντονίσουμε τη δράση μας».
Η ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών φαίνεται να μην λαμβάνει υπόψη της την από 3-4-2018 απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων. Με αυτήν έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, όπως την εισηγήθηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς την προηγούμενη μελέτη και διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και νομική κοινότητα. 
Η θέση του Γιώργου Παπανδρέου επί του ζητήματος 
Για το ζήτημα δεν λείπουν και οι πολιτικές αντιδράσεις με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, να επιτίθεται με σφοδρότητα εναντίον τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της Νομικής Πάτρας. Ο βουλευτής Αχαΐας του Κινήματος Αλλαγής, Γιώργος Παπανδρέου παίρνει θέση για το θέμα με μια αναλυτική δήλωσή του. «Με αφορμή τη συζήτηση γύρω από το νέο τμήμα Νομικής Πανεπιστημίου της Πάτρας, οφείλουμε να σταματήσουμε να επικεντρωνόμαστε στη διαχείριση της μιζέριας. 
Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ που πρότεινε το νέο τμήμα, όσο και η ΝΔ που έρχεται τώρα ρεβανσιστικά να το ακυρώσει, κινούνται σε ένα μίζερο παίγνιο «μοιρασιάς» μίας εγχώριας πίτας φοιτητών και πόρων, που και οι δύο δεν αφήνουν να μεγαλώσει. Πρόκειται για χαρακτηριστικό δείγμα πελατειακής νοοτροπίας και πρακτικής.
Οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται. Ως εκ τούτου, ένα σύστημα που βασίζει τη λειτουργία του στα κέφια του εκάστοτε «νικητή», που αντιμετωπίζει τα πάντα, όπως και την εξουσία ως λάφυρο, δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει. 
Γι’ αυτό το 2010 επιχειρήσαμε και πετύχαμε μία ευρεία συναίνεση γύρω από την Παιδεία, με την ελπίδα πως ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα σέβονταν τη διευρυμένη πλειοψηφία. Δυστυχώς, όπως σε τόσα άλλα, η ΝΔ μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας το 2012, επιτέθηκε στο νόμο που είχε ψηφίσει λίγο καιρό πριν, για να τον αλλάξει επί τα χείρω – μία οπισθοχώρηση κατά παραγγελία ημετέρων. Ο ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, αργότερα, τον υπονόμευσε τελείως.
Ερώτημα 1ο:
Γιατί δεν ανοίγουμε τις πόρτες των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων σε φοιτητές από όλο τον κόσμο, αλλά επιμένουμε στις υπουργικές αποφάσεις που συντεχνιακά αποφασίζουν κάθε φορά ποιος θα σπουδάσει πού;
Ερώτημα 2ο:
Γιατί δεν επιτρέπουμε στα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα να καθορίσουν εκείνα τα προγράμματα σπουδών τους σύμφωνα με τις ανάγκες που εκείνα εντοπίζουν, ανά γνωστικό αντικείμενο και ανάλογα και με τις τοπικές αναπτυξιακές ανάγκες και ιδιαιτερότητες; Ας δημιουργηθούν συνθήκες άμιλλας, για να διεκδικήσουν την αγάπη και την εκτίμηση φοιτητών και της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ερώτημα 3ο:
Γιατί συνεχίζουμε να αποτρέπουμε την αυτονόητη αξιολόγηση τέτοιων ιδρυμάτων – από την πολιτεία αλλά και τους φοιτητές, που θα λειτουργούν με ελευθερία και διευρυμένη βάση δυνητικών σπουδαστών και από το εξωτερικό δημιουργώντας έσοδα από δίδακτρα για τα ΑΕΙ μας, όπως γίνεται σήμερα στην Κύπρο; Δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό – για το αυτονόητο μιλάμε, με όρους 21ου αιώνα.
Η απάντηση σε αυτά τα τρία ερωτήματα οφείλει να καθορίσει τη θέση μας για τη Νομική Πατρών και όχι μόνο: ανοιχτά πανεπιστήμια, ελεύθερα πανεπιστήμια, αποκεντρωμένα από το συγκεντρωτικό κράτος, υγιή και αξιολογούμενα.
Φτάνει πια με το κλειστό σύστημα που ουδείς μπορεί να δικαιολογήσει στο φως, ή να εξηγήσει τα πώς και τα γιατί, καταφεύγοντας σε ψευτοδιλήμματα και μάχες χαρακωμάτων.
Θέλει το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνει Νομική Σχολή; Να την κάνει. Κι η δημιουργία αυτού του τμήματος να γίνει αφορμή για μεγαλύτερες αλλαγές που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Και εφόσον αυτό θέλει το Πανεπιστήμιο Πάτρας και η κεντρική κυβέρνηση αρνείται αυτήν την ελευθερία, ας αποφασίσει η Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει την ιδρυομένη Νομική Σχολή για ένα χρονικό διάστημα έως ότου εδραιωθεί και μπορέσει να σταθεί στα δικά της πόδια».
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας της Τετάρτης, όπου ο απερχόμενος περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας έχει βάλει πολύ ψηλά στην ατζέντα το ζήτημα της κατάργησης της 4ης Νομικής Σχολής.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ