Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Δεκάδες συμβασιούχοι που απολύονται έστησαν σκηνές έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ

Έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Πάτρα, έστησαν αιφνιδιαστικά δεκάδες συμβασιούχοι σκηνές ζητώντας να δικαιωθούν και να τους δοθεί το δικαίωμα να συνεχιστεί η εργασία τους στο Δήμο Πάτρας. Οι συμβασιούχοι διανυκτέρευσαν εκεί, αποφασισμένοι να παραμείνουν μέχρι να λυθεί το ζήτημα τους. Να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό έληξε η σύμβαση εργασίας που είχαν 290 άτομα με τον δήμο τα οποία πλέον απολύονται. Νωρίτερα το πρωί της Δευτέρας συμβασιούχοι συναντήθηκαν με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησαν να γίνει παράταση της σύμβασης τους για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Αχαίας επισημαίνει τα εξής: Σε σχέση με τα Προγράμματα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα από το 2016 δόθηκαν αναβαθμισμένα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα ενώ ταυτόχρονα έγινε επέκταση της απασχόλησης των ωφελουμένων από 5 σε 8 μήνες.
 Από το 2015, έχουν ολοκληρωθεί 8 Προγράμματα Απασχόλησης Κοινωφελούς Χαρακτήρα, με τους ωφελούμενους να φτάνουν τους 70.000. Μέχρι σήμερα, τα δύο προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα, των οποίων η παράταση κατέστη δυνατή σε προηγούμενο χρόνο κατόπιν νομοθετικής ρύθμισης, συγκεκριμένα το πρόγραμμα απασχόλησης σε προσφυγικές δομές και εκείνο για την αντιπυρική προστασία, αποτελούν εξαίρεση, καθώς άπτονται συγκεκριμένων άμεσων και ανειλημμένων αναγκών, όπως η συνέχιση της όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερης διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης αλλά και η έγκαιρη προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου. Ο δήμος Πατρέων γνωρίζει πολύ καλά ότι οι οκτάμηνες συμβάσεις δεν μπορούν να μετατραπούν σε αορίστου χρόνου αφού υπάρχει ρητή συνταγματική απαγόρευση. Επίσης γνωρίζει ότι αναμένεται εντός των ημερών να αναλάβουν υπηρεσία 500 νέοι συμβασιούχοι του νέου προγράμματος κοινωφελούς εργασίας. Όσον αφορά τις μόνιμες προσλήψεις σε οποιοδήποτε τομέα του Δημοσίου ή των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, αυτές γίνονται μόνο μέσω προκηρύξεων ΑΣΕΠ. Οι ελλείψεις των δήμων αναγνωρίζουμε ότι είναι σοβαρές γιατί κατά τη διάρκεια των μνημονίων ίσχυε ο κανόνας 1 πρόσληψη για 5 αποχωρήσεις, πράγμα που η Κυβέρνηση κατάφερε να αλλάξει και να εφαρμοστεί ο κανόνας 1 πρόσληψη για 1 αποχώρηση από δω και στο εξής. Σημειώνουμε ότι η προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης καταγγέλθηκε από την ΝΔ, η οποία διακηρύττει ότι θα φροντίσει να γυρίσουμε πίσω στον κανόνα 1 προς 5.
 Σημειώνουμε επίσης ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη προκηρύξει μέσω ΑΣΕΠ 8.500 μόνιμες θέσεις στην καθαριότητα και 4.500 θέσεις στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Επιπλέον προκηρύσσονται με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών 900 θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων, πάλι μέσω ΑΣΕΠ, για κάλυψη άμεσων αναγκών των δήμων. Τέλος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης με την αντιπροσωπία των οκταμηνιτών συμβασιούχων διαπιστώσαμε ότι υπάρχει ένα σοβαρό θέμα που αφορά έναν περιορισμένο αριθμό συμβασιούχων, οι οποίοι δεν συμπληρώνουν τον απαιτούμενο χρόνο για να μπουν, μετά την λήξη της σύμβασής τους, στο ταμείο ανεργίας του ΟΑΕΔ. Καλούμε τον Δήμαρχο Πατρέων να αποδείξει στην πράξη και όχι με λόγια και ανέξοδες αποφάσεις την αλληλεγγύη του και να καλύψει με δίμηνες συμβάσεις τους συγκεκριμένους συμβασιούχους, που αδικούνται, κάνοντας χρήση του δικαιώματος, που του παρέχεται με βάση το νομικό πλαίσιο, για δίμηνες συμβάσεις για κάλυψη έκτακτων αναγκών. Εμείς δηλώνουμε ότι παιχνίδια στις πλάτες ανθρώπων που έχουν πολλαπλά προβλήματα και αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας δεν θα παίξουμε για μικροκομματικές σκοπιμότητες. patratimes

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ