Type Here to Get Search Results !

Γαλάζιες φουρτούνες στην Πάτρα

Μια υπόθεση με οσμή σκανδάλου και πολιτικές διαστάσεις «πονοκεφαλιάζει» το «γαλάζιο» επιτελείο στην Πάτρα. Αυτή αφορά στο ΠΕΑΚ Πάτρας (Παμπελοποννησιακό Εθνικό Αθλητικό Κέντρο) και, σύμφωνα με το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών που διερεύνησαν την ιστορία, σε έξι άτομα έχει γίνει καταλογισμός ποσών από 15.000 έως και 2,1 εκατ. ευρώ, ενώ 27 άτομα πέρασαν το κατώφλι του ανακριτή και κατέθεσαν για να «φωτίσουν» την υπόθεση. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον δέκα άτομα έχουν εμπλοκή, μικρή ή μεγαλύτερη, στην υπόθεση. Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Π.Ζ., ο οποίος εμπλέκεται στο πόρισμα, μάλιστα, την επίμαχη περίοδο ήταν ταμίας του Διοικητικού Συμβουλίου του ΠΕΑΚ και ελέγχεται.
Του Ισίδωρου Μπέη
info@neaselida.news
Σύμφωνα με πληροφορίες, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η ποινική αποτίμηση της περιόδου των σκανδάλων που έζησε το ΠΕΑΚ κατά την τετραετία για την οποία οι ελεγκτές «ξεσκόνισαν» καταστάσεις και τιμολόγια. Στις σελίδες του πορίσματος, που έχει στην κατοχή της η «Νέα Σελίδα», αποτυπώνεται μια κατάσταση που κυμαίνεται ανάμεσα στην αταξία και την απόλυτη αυθαιρεσία. Πέραν της ζημίας που υπολογίζεται ότι υπέστη το ΠΕΑΚ από απώλεια εσόδων, από το πόρισμα προκύπτουν και ενδείξεις κακοδιαχείρισης.

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκαν τα εξής:

  • Κατά τον έλεγχο των λογιστικών βιβλίων διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνταν η διπλογραφική μέθοδος τήρησης βιβλίων, ενώ δεν υπήρχε μητρώο παγίων.
  • Από πηγές πέραν των λογιστικών βιβλίων φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλης κλίμακας απώλεια εσόδων από οφειλές συλλόγων που κάνουν χρήση των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚ ύψους 167.369 ευρώ.
  • Αναφορικά με το ταμείο, διαπιστώθηκε ότι το ταμειακό υπόλοιπο ενός έτους δεν μεταφέρθηκε αυτούσιο, αλλά έλειπαν 7.209 ευρώ.
  • Από έλεγχο ενός έτους προέκυψε ότι ποσό της τάξης των 4.800 ευρώ που εμφανίζεται ως έλλειμμα ταμείου αφορά σε δάνειο που είχε δοθεί σε δύο υπαλλήλους του ΠΕΑΚ, για το οποίο όμως δεν εκδόθηκε κανένα παραστατικό.
  • Από τον έλεγχο των πρακτικών προέκυψε ότι η πλειονότητα των αποφάσεων έγκρισης δαπανών δεν είχε αναρτηθεί στη «Διαύγεια», συνεπώς για το σύνολο των δαπανών ύψους 1.292.914 ευρώ τίθεται ζήτημα νόμιμης διαχείρισης.
  • Από τον έλεγχο των δικαιολογητικών των χρηματικών ενταλμάτων διαπιστώθηκε ότι στο αρχείο δεν υπήρχαν σε αρκετά Χ.Ε. τα πρωτότυπα τιμολόγια. Το ύψος των δαπανών ανέρχεται σε 602.000 ευρώ.
  • Από τον έλεγχο προέκυψε ότι το ΠΕΑΚ είχε προβεί σε προμήθεια καυσίμων κίνησης για υπηρεσιακό όχημα χωρίς την ύπαρξη διαταγών πορείας ύψους 4.750 ευρώ.
  • Το ΠΕΑΚ κατά την ελεγχόμενη περίοδο προέβη σε προμήθεια υγραερίου για τις ανάγκες θέρμανσης του κολυμβητηρίου «ΠΕΠΑΝΟΣ» με τη διαδικασία του πρόχειρου διαγωνισμού. Το ποσό που πλήρωσε για ένα έτος ήταν 199.265 ευρώ και το επόμενο έτος 181.966 ευρώ. Για το πρώτο έτος δεν είχε υποβληθεί κανένα χρηματικό ένταλμα στο Ελεγκτικό Συνέδριο που αφορούσε σε προμήθεια καυσίμων.
Πάντως, οι ελεγκτές σε αρκετά σημεία δυσκολεύονται να υπολογίσουν τι συνέβη ακριβώς λόγω χαοτικών χειρισμών.

Όπως σε δύο περιπτώσεις:

  • Ο έλεγχος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει καταγγελία ιδιοκτήτη συνεργείου καθαρισμού, ότι παράγοντας του ΠΕΑΚ εισέπραττε μέρος των χρημάτων που δικαιούνταν το συνεργείο καθαρισμού.
  • Ο έλεγχος δεν κατάφερε να αποδείξει την καταγγελία ότι, ενώ η δαπάνη για συντήρηση πισινών ήταν 35.400 ευρώ, η ανάδοχος εταιρεία χρησιμοποιούσε μόνο ένα άτομο που καθάριζε την πισίνα με σκούπα του ΠΕΑΚ και μισθό 200 ευρώ μηνιαίως. Πάντως, σε δύο χρόνια είχαν δαπανηθεί για συντήρηση 106.035 ευρώ.

Δεύτερη περίπτωση «εκλεκτού»

Η υπόθεση όμως έχει και πολιτικό σκέλος, καθώς ταμίας του ΠΕΑΚ την επίμαχη περίοδο ήταν ο Π.Ζ., υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πάτρα Ενωμένη» του Νίκου Παπαδημάτου, ο οποίος έχει το «γαλάζιο» χρίσμα. Είναι η δεύτερη περίπτωση που «γαλάζιος εκλεκτός» έχει τέτοιου είδους πρόβλημα, μετά τον διαμερισματικό υποψήφιο του Κώστα Μπακογιάννη, που είχε κατηγορηθεί για «τρύπα» εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ όταν ήταν διευθυντής στο φαρμακείο του 401 ΓΣΝΑ, του μεγαλύτερου στρατιωτικού νοσοκομείου της χώρας, ενώ εκκρεμεί το ποινικό κομμάτι. Ο Κώστας Μπακογιάννης είχε την ευθιξία να αποσύρει τον υποψήφιο του πριν από μερικές μέρες. Το ερώτημα είναι αν θα ακολουθήσει το παράδειγμά του ο υποψήφιος δήμαρχος της Πάτρας.
Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο φύλλο 100 της «Νέας Σελίδας» την Κυριακή 5 Μαΐου 2019.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ