Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Εκδήλωση με θέμα το έργο και οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής για τα Α.μεΑ

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Πατρέων» διοργάνωσε χθες Δευτέρα 6 Μάη, εκδήλωση με θέμα: «Το έργο και οι διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής για τα άτομα με αναπηρία (Α.μεΑ.)», στην Αίθουσα Α. Σιούλη του Παμπελοποννησιακού Σταδίου.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, κάνοντας εκτενή αναφορά στις πρωτοβουλίες, τις δράσεις και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής για τα ΑμεΑ. Στη συνέχεια ακολούθησε συζήτηση και έγιναν παρεμβάσεις από τον Πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού, Θόδωρο Τουλγαρίδη, τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης Παιδιού με Αυτισμό, Θ. Γκορίλα, τους υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, Ιουλία Συροκώστα-Σταθοπούλου, Γιάννη Δημογιάννη, Μιχάλη Μπακόπουλο.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης ανέφερε:
«Σήμερα στην Ελλάδα τα άτομα με σοβαρούς ή μέτριους περιορισμούς δραστηριότητες ή αναπηρία αποτελούν το 24,7% του πληθυσμού. Το 11.,2 % του πληθυσμού ή 1.014.177 άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρή αναπηρία ή περιορισμό δραστηριότητας. Η σημερινή κατάσταση στο χώρο των ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες είναι ιδιαίτερα οξυμένη, λόγω της βάρβαρης πολιτικής που υλοποιήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή.
Περιέκοψαν και συνεχίζουν να περικόπτουν τις κοινωνικές δαπάνες, τις δαπάνες και τις υπηρεσίες στήριξης των ΑΜΕΑ, επειδή τις θεωρούν «κόστος» για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Χαρακτηριστικά,  στο 3ο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΑΝΕΛ – Ποτάμι, δίνεται κατεύθυνση για μείωση της συνολικής δαπάνης στα επιδόματα και τις συντάξεις αναπηρίας, από το 1% (1,8 δισ. ευρώ) του ΑΕΠ στο 0,3% (300 εκατ. ευρώ).
Αντίστοιχα με την επίθεση στα επιδόματα και στις συντάξεις αναπηρίας, τα ΑμεΑ και οι οικογένειές τους έρχονται αντιμέτωποι με την υποχρηματοδότηση και την εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, της Ειδικής Αγωγής, του Αθλητισμού και του Πολιτισμού κ.ο.κ.
ζ2 ζ3
Το πέρασμα της αντιλαϊκής σκυτάλης απέναντι στα ΑμεΑ αποτυπώθηκε και στην αντιδραστική «λειτουργικότητα», που θα εφαρμοστεί σε όλα τα επιδόματα αναπηρίας, με βάση «την ιατρική όσο και τη λειτουργική αξιολόγηση μέχρι τα μέσα του 2019»,δημιουργώντας πρόσθετα φίλτρα ώστε οι κρατικές παροχές να χορηγούνται μόνο σε όσους βρίσκονται στα όρια της εξαθλίωσης.(είναι δέσμευση από το 3ο μνημόνιο)
Με ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ:
  • Χιλιάδες ΑμεΑ ζουν με την αγωνία αν θα περισώσουν το πενιχρό επίδομα και τη σύνταξη αναπηρίας από το «σφαγείο» των ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), από τα οποία μέσα σε μια πενταετία (2012 – 2017) πέρασαν πάνω από 700.000 άνθρωποι, με εκατοντάδες χιλιάδες απ’ αυτούς να μένουν χωρίς αναπηρικό επίδομα και σύνταξη. Συγκεκριμένα το ποσοστό των συνταξιούχων αναπηρίας του ΙΚΑ το 2008 ήταν 14% του συνόλου, ενώ το 2018 έπεσε κάτω από το 6%.
  • Η ανεργία σήμερα στους βαριά ανάπηρους αλλά ικανούς προς εργασία ξεπερνά το 95%.  Σημαία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι ο ν. 2643/1998  με βάση τον οποίο, στον ιδιωτικό τομέα, τα τελευταία 20 χρόνια με ισχύ του νόμου, έγινε μόνο μία προκήρυξη, το 2005! Ενώ στο δημόσιο, από το 2010 μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία προκήρυξη (το 2015 μόνο για περιορισμένες θέσεις).
  • Στα ειδικά σχολεία – όσα λειτουργούν – φοιτούν περίπου 10.000 μαθητές, μειωμένοι κατά 50% σε σχέση με πριν από 10 χρόνια, όταν με βάση τα διεθνή standards πάνω από το 10% του συνολικού μαθητικού πληθυσμού έχει ανάγκη ειδικής αγωγής, δηλαδή πάνω από 200.000 μαθητές. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με στοιχεία των ιδιοκτητών Κέντρων Ειδικής Αγωγής πάνω από 40.000 παιδιά παρακολουθούν κάποιο πρόγραμμα ειδικής εκπαίδευσης στα ιδιωτικά κέντρα, με τις οικογένειες να βάζουν βαθιά το χέρι στη τσέπη.
  • Οι ελλείψεις παραμένουν διαχρονικά εκρηκτικές – στο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (και εδώ «ευαγγέλιο» είναι οι ελαστικές σχέσεις απασχόλησης, πάνω από το 80% είναι αναπληρωτές που εναλλάσσονται κάθε χρόνο, με πολυεπίπεδες επιπτώσεις στην ποιότητα του εκπαιδευτικού τους έργο), στην υλικοτεχνική υποδομή, στη μεταφορά των μαθητών από και προς το σχολείο.
  • Όσο για τον αθλητισμό, τα περισσότερα ερασιτεχνικά σωματεία του ειδικού αθλητισμού οδεύουν προς κλείσιμο. Σταματούν δραστηριότητες επειδή ουσιαστικά έχουν μηδενιστεί οι κρατικές επιχορηγήσεις.
  • Στον τομέα της Υγείας, του Φαρμάκου και της Αποκατάστασης:
  • Εισάγονται για πρώτη φορά οι συμπληρωμές των ασθενών για θεραπείες, που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν. Με τον νέο κανονισμό παροχών του ΕΟΠΥΥ, καθιερώθηκε 10% συμμετοχή των ασθενών στην πληρωμή για τις φυσικοθεραπείες και τις λογοθεραπείες. Επιπλέον πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα  15% συμμετοχή στις εξετάσεις, 30-50% στα νοσήλια και πολλές φορές  επιπρόσθετες αμοιβές  στους γιατρούς,  μεγάλη συμμετοχή στα φάρμακα.
  • Για την Ειδική Αγωγή η χρηματοδότηση προς τον ΕΟΠΥΥ μειώθηκε από 110 εκατ. Ευρώ το 2017 σε 60 εκατ. Ευρώ το 2018.
  • Στον τομέα της αποκατάστασης παραμένει το πρόβλημα της μεγάλης ανεπάρκειας των δημόσιων υποδομών, αφού υπάρχουν μόνο 200 κρεβάτια από τα 2000, που απαιτούνται. Έτσι υπήρξε ραγδαία ανάπτυξη των ιδιωτικών επιχειρήσεων, την τελευταία 10ετία με τη δημιουργία μονάδων αποκατάστασης με πάνω από 800 κρεβάτια.
Σε αυτό το αντίξοο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, σαν δημοτική αρχή προσπαθήσαμε και στοχεύουμε να σταθούμε στο πλάι των ατόμων με αναπηρία ή με ειδικές ανάγκες. Άλλωστε όλοι μας είμαστε εν δυνάμει ΑμεΑ, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί στον καθένα μας. Παλέψαμε και διεκδικούμε ώστε να έχουν ικανοποιημένες τις σύγχρονές ανάγκες τους και όλα εκείνα που δικαιούνται. Αγωνιζόμαστε μαζί με το κίνημά τους για να υλοποιηθούν τα αιτήματά τους. Πήραμε μέτρα, πρωτοβουλίες άμεσης στήριξής τους αλλά και σχεδιάσαμε δράσεις για την αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων τους. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι την ημέρα που δεν θα υπάρχει ανισότητα στην πρόσβαση, στην κοινωνική ένταξη, στην ανεξάρτητη διακίνηση και διαβίωσή τους, με κρατική υποχρέωση και ευθύνη.
ΜΙΑ AΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΩΝ ΜΑΣ
Α. Εφαρμόσαμε και θεσμοθετήσαμε για πρώτη φορά από το 2015 μερική ή πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη μέσω της ΔΕΗ, για τα άτομα με αναπηρία (ΑΜΕΑ).
Β. Με τη διεύρυνση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΥΑΠ μειώσαμε ή απαλλάξαμε από τα τέλη ύδρευσης τα ΑΜΕΑ  και τις οικογένειες με ΑΜΕΑ.
Γ. Ολοκληρώθηκε η ανέγερση κέντρου ημερήσιας φροντίδας και στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με νοητική υστέρηση. Μέσω των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας εκπονήθηκε η μελέτη και επιβλέφθηκε το έργο για την  «Ανέγερση κέντρου Ημερήσιας φροντίδας και Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ),Διαμερίσματα τύπου Α και τύπου Β για άτομα με νοητική υστέρηση».
Ο προϋπολογισμός της μελέτης ανήλθε στο ποσό των 3.986.650 € και επί πλέον αυτού 574.000 € για την προμήθεια του εξοπλισμού.
Η σύμβαση για την ανέγερση του κτιρίου ανήλθε στο ποσό των  2.101.932€ και για τον εξοπλισμό στο ποσό των  520.000€.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΠΕΠ  Δυτικής Ελλάδος 2007 -2013 και  2014-2020.
Το οποιοδήποτε θέμα έχει υπάρξει για την παραλαβή του είναι προς επίλυση
Δ. Έχουν ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, μελέτες και έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ παρόμοιο κέντρο για αυτιστικά παιδιά. Η τεχνική μας Υπηρεσία, επέβλεψε την μελέτη που εκπονήθηκε από ιδιώτες μηχανικούς για το έργο που αφορά στην «Ανέγερση νέας διώροφης οικοδομής για την στέγαση του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔ.ΗΦ) και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (Σ.Υ.Δ) –    Οικοτροφείο για άτομα με Αυτισμό και Ν.Υ»  και υπέβαλε ως δυνητικός δικαιούχος αίτημα χρηματοδότησης.
Ο Προϋπολογισμός μελέτης ανήλθε στο ποσό των  3.093.800 €  και επί πλέον αυτού 434.000 € για  την προμήθεια του εξοπλισμού
Η χρηματοδότηση του έργου εγκρίθηκε και είναι στην διαδικασία δημοπράτησης του.
Και αυτό το έργο θα επιβλεφθεί από εργαζόμενους του Δήμου μας, χωρίς μελέτες και επιβλέψεις εκατομμυρίων από «ειδικά» γραφεία μελετών.
Ε. Τα δρομολογημένα έργα ανάπλασης Άνω και Κάτω Πόλης, όπως και όλα τα νέα έργα, προβλέπουν διευκόλυνση της προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία στην περιοχή ανάπλασης, π.χ. με την διαμόρφωση ραμπών πρόσβασης, κατασκευής οδηγών όδευσης τυφλών και εγκατάσταση συστημάτων ηχητικής ειδοποίησης σε υφιστάμενους σηματοδότες.
ΣΤ. Έχει ήδη εγκριθεί η συμμετοχή του Δήμου μας στο «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ) και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση μας από το «Πράσινο Ταμείο», με το ποσό των 150000 €. Αναμένεται η ανάλογη προκήρυξη μετά τη διαβούλευση με τους φορείς, με σχεδιασμό άμεσων μέτρων αλλά και μακροπρόθεσμων. Αφορά στις δημόσιες μεταφορές, στην πεζή μετακίνηση, την κυκλοφορία με ποδήλατο, την οδική ασφάλεια, τη διαχείριση κυκλοφορίας και στάθμευσης, με διαμόρφωση δικτύου πεζοδρόμων, διαμόρφωση πεζοδρομίων, εξασφάλιση προσβασιμότητας σε διασταυρώσεις, εξασφάλιση προσβασιμότητας πεζού σε στάσεις, σταθμούς Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, άλλες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Ζ. Αυξήσαμε τις θέσεις στάθμευσης, για τα ΑΜΕΑ σε 40, εκτός κέντρου και σε 28 εντός κέντρου της πόλης.
Η. Συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ορίζοντας 2020», σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών, προκειμένου να ωφεληθούν  από την ψηφιοποίηση των μεταφορών ευάλωτοι πολίτες, όπως για παράδειγμα ηλικιωμένοι, άτομα με χαμηλό εισόδημα, άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες στις μετακινήσεις τους. (έξυπνες πόλεις, εφαρμογές, καινοτομίες)
Θ. Προμηθευτήκαμε μέσω του ΚΟΔΗΠ και τοποθετήσαμε μηχάνημα αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στην θάλασσα (seatrack) στο χώρο της Πλαζ στην Αγιά, για την θερινή περίοδο.
Ι. Φιλοξενήσαμε στις ημερήσιες θερινές κατασκηνώσεις του Δήμου μας, που δημιουργήθηκαν από αυτή τη Δημοτική Αρχή για πρώτη φορά πανελλαδικά το 2015,παιδιά ΑΜΕΑ από τα κέντρα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και από ιδρύματα της πόλης μας.
Κ. Αξιοποίησε η ΔΕΥΑΠ τριετές πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη ανέργων ατόμων με αναπηρία, με το οποίο έχουν προσληφθεί οχτώ άτομα και αναμένεται η πρόσληψη άλλων δύο. Η πρόσληψη αυτών γίνεται για τρία συν ένα έτη, με δυνατότητα μετατροπής της σύμβασης τους σε αορίστου χρόνου.
Λ. Αναβαθμίσαμε τις δράσεις  και τη λειτουργία μας στα δύο Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών  Με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ) του Κοινωνικού Οργανισμού:
  • Με Συνεργασία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΚΟΜΑΙΘΩ»  και του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας και τους σπουδαστές της Δραματικής σχολής, δόθηκαν μια σειρά παραστάσεων στο Θέατρο Απόλλων και αλλού, με τη συμμετοχή των φιλοξενούμενων παιδιών μας
  • Το Άρμα Θέσπιδος δίνει παραστάσεις κάθε χρόνο στα ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
  • Ο ετήσιος Αποκριάτικος χορός του Δημάρχου είναι αφιερωμένος στα παιδιά των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ και στις οικογένειές τους
  • Συμμετείχαμε στη Β΄ Πανελλήνια συνάντηση ομάδων χορού ΑΜΕΑ στην Καρδίτσα
  • Οργανώθηκαν Κοινωνικές, εκπαιδευτικές έξοδοι σε συνεργασία με φορείς όπως η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών,  Μουσεία, αθλητικά σωματεία, ΕΡΑ-Ραδιόφωνο,  Δημοτικό Ωδείο,   κ. α.
  • Πραγματοποιήθηκε  με πρωτοβουλία του ΚΔΑΠ ΜΕΑ «ΑΜΠΕΤ ΧΑΣΜΑΝ»  για πρώτη φορά η Πανελλήνια συνάντηση – έκθεση ζωγραφικής των ΚΔΑΠ ΜΕΑ με τη συμμετοχή 40 Δήμων της χώρας μας.
  • Ενισχύθηκε ο ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΙ έγινε ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ των ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ των δυο κεντρων:
    • Αγορά και προμήθεια minibus ( 75000 ευρώ )
    • αγορά και προμήθεια ηλεκτρικών ειδών,  συσκευών γραφείου, φωτοτυπικών, υπολογιστών, ειδών ιματισμού, μηχανημάτων ψύξης- θέρμανσης, κλπ.
  •  Αυξήσαμε το προσωπικό στα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ με την Πρόσληψη  επτά (7) ατόμων ΙΔΟΧ.
Δήμος είναι οι πολίτες του και εμείς εκφράζουμε τις ανάγκες τους, την αγωνία των γονιών.
Τι προγραμματίζουμε – τι διεκδικούμε
Α. Μετά από συγκρότηση ομάδας έργου του Δήμου από το 2015, με σκοπό τη μελέτη και εισήγηση σχετικά με την «Προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία ή μη, στους Δημόσιους Χώρους, Υπηρεσίες, Χώρου Πολιτισμού, Αθλητισμού, Παιδείας, Εργασίας και Δημόσιων Συγκοινωνιών», επιδιώξαμε τη διευκόλυνση των συνδημοτών μας ΑΜΕΑ μέσα από δράσεις για το σκοπό αυτό.
Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις με φορείς της πόλης. Στη μελέτη που τελικά διαμορφώθηκε, τον Μάιο του 2016, προγραμματίζονται 15 Δράσεις – Έργα, για τα οποία διεκδικούμε την ένταξή τους σε συγκεκριμένα προγράμματα, ή την άμεση κρατική χρηματοδότησή τους, προκειμένου να υλοποιηθούν από τον Δήμο, την Περιφέρεια ή άλλη αρμόδια κρατική υπηρεσία.
Αυτά απαιτούν άλλη κοινωνική συγκρότηση . Όχι να κυριαρχεί το κέρδος και να θεωρούνται κόστος οι ανάγκες.
Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε άλλες επιπλέον παραλίες του Δήμου. Με ολιστική προσέγγιση με γνώμονα την αυτονομία. (Μηχάνημα εισόδου-εξόδου στη θάλασσα, ειδικός διάδρομος, αποδυτήρια, τουαλέτα, ντουζιέρα).
Συμπλήρωση σε παιδικές χαρές με παιχνίδια και για ΑΜΕΑ. (Αρχικά σε τέσσερις πλατείες – παιδικές χαρές). Στο έργο της ολοκληρωμένης αστικής ανάπλασης (Άνω & Κάτω Πόλη) προβλέπεται η αναβάθμιση των χώρων στάθμευσης ΑΜΕΑ. (οριοθέτηση και ειδική σήμανση θέσεων). Εργονομικές ανακατασκευές για εργαζόμενους ΑΜΕΑ.

Προσβάσιμοι τουριστικοί προορισμοί Δήμου, με δημιουργία εφαρμογών σε ιστοσελίδες και κινητά, έκδοση τουριστικών οδηγών.
Δίκτυο ολοκληρωμένων υπηρεσιών κοινωνικής υποστήριξης οικογενειών που φροντίζουν παιδιά/άτομα με αναπηρίες. Με δημιουργία γραφείου «Υποστήριξης-Ενημέρωσης των Ατόμων με αναπηρία», που θα συνεργάζεται με τις κοινωνικές υπηρεσίες Νοσοκομείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΑΕΔ κλπ.
Προσωπικός βοηθός, τόση ανεργία έχουμε, με σκοπό την ανεξάρτητη διαβίωση και χρηματοδότηση της πρόσληψης από το κράτος, ή τουλάχιστον μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Παρεμβάσεις προσβασιμότητας πολιτιστικών χώρων προς όφελος των ΑΜΕΑ.
Ενίσχυση αθλητικών υποδομών και δράσεων.(Προμήθεια υλικοτεχνικού εξοπλισμού, προσλήψεις εκπαιδευτών, υποδομές πρόσβασης σε αθλητικές εγκαταστάσεις, ράμπες, τουαλέτες,  χώροι αποθήκευσης, αγορά αγωνιστικών αμαξιδίων, αποδυτήρια κλπ.), προσβασιμότητα σε πισίνες στο ΝΟΠ και «Πεπανός».

Αγορά mini Bus για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ. ( Από το 2016 έχει ήδη αγορασθεί και λειτουργεί ένα όχημα για τις ανάγκες  των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ του ΚΟΔΗΠ,  ενώ ακόμη ένα μικρότερο έχει επισκευασθεί και χρησιμοποιείται επικουρικά).
Μελέτη καταγραφής προσβασιμότητας των υπηρεσιών του Δήμου μας, προκειμένου να γίνουν προσβάσιμες προς όλους και μελέτη εργασιών – παρεμβάσεων για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στις υπηρεσίες του Δήμου μας, συγκεκριμένα σε κάθε υπηρεσία ώστε να καταστούν προσβάσιμες για την αυτόνομη διακίνηση των ΑΜΕΑ.
Παρεμβάσεις σε στάσεις του αστικού ΚΤΕΛ Πατρών, όπως κατασκευαστικές για πρόσβαση των ΑΜΕΑ.
Αναβάθμιση υποδομών ΑΜΕΑ στα πεζοδρόμια του Δήμου Πατρέων, με ανακατασκευή ραμπών κατάλληλης κλίσης, αρχίζοντας σε πρώτη φάση σε κεντρικούς άξονες στα τέσσερα διακριτά διαμερίσματα του Δήμου, στα πλαίσια υλοποίησης του έργου ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης.
Αναβάθμιση υποδομών ΑΜΕΑ στους φωτεινούς σηματοδότες, με προμήθεια και εγκατάσταση ηχητικής διάταξης τυφλών, με μπουτόν κλήσης και ασύρματο πομποδέκτη.
Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Δημοκρατία, με απλοποίηση διαδικασιών, δημιουργία εφαρμογών κινητής τηλεφωνίας, σύνδεση με απομακρυσμένες υπηρεσίες.
Αναβάθμιση σχολικών εγκαταστάσεων Δήμου, με κατασκευή ράμπας και τουαλέτας για ΑΜΕΑ.
Β. Τι μελετούμε τώρα στις υπηρεσίες μας 
  1. Ελεύθερη στάθμευση για τους κατόχους κάρτας ΑμεΑ του Υπουργείου Συγκοινωνιών στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης. Αύξηση των αναπηρικών θέσεων στάθμευσης.
  2. Δημιουργία νέου Κέντρου ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες της περιοχής μας, με διεκδίκηση ανάλογης χρηματοδότησης και μόνιμου προσωπικού.
  3. Δημιουργία τμημάτων ένταξης σε ΠΣ ή παιδικού σταθμού για  νήπια με  ειδικές ανάγκες, με διεκδίκηση ανάλογου μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού και χρηματοδότησης.
  4. Καταγραφή και χαρτογράφηση των ατόμων με αναπηρίες, ώστε σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, να προστρέξει η πυροσβεστική υπηρεσία για διάσωση, αξιοποιώντας και το διαδίκτυο. Ένα σχέδιο που μελετάται από καιρό σε συνεργασία του Δήμου με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την Πυροσβεστική Υπηρεσία της περιοχής μας και θα έχουμε την επόμενη βδομάδα παρουσίαση λειτουργίας.
  5. Σχετικά με τον Αναπηρικό αθλητισμό, εξασφάλιση σταθερού και επαρκούς προγράμματος ωρών προπόνησης, σε γήπεδο προσβάσιμο και φιλικό προς τους χρήστες/ αθλητές, ( π.χ. το γήπεδο της Αγιαλεξιώτισσας ή του Τόφαλου ), ώστε οι προπονήσεις τους να είναι συστηματικές και σεβαστές από τα υπόλοιπα σωματεία.
  6. Στη αρμόδια Διεύθυνση/ Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πρόνοιας θα εκπονηθεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου εξ αρχής, ένα λεπτομερές και πλήρες αρχείο, που θα καταγράφει τα άτομα, τα στοιχεία και τις ανάγκες τους, ώστε να διευθετεί προβλήματα ή δυσκολίες (γραφειοκρατικές, υγειονομικές, επισιτιστικές) και να παρεμβαίνει, διευκολύνοντας όσους χρήζουν βοήθεια.
  7. Σε όσους συμπολίτες αδυνατούν να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, για να πάρουν τα αγαθά που δικαιούνται σε τρόφιμα, φάρμακα, είδη υγιεινής κ.τ.λ, οι υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας και πρόνοιας θα μεριμνούν ώστε να τους χορηγηθούν στο χώρο τους.
  8. Στον υπολογισμό του εισοδήματος των Α.μεΑ. να μην συμπεριλαμβάνονται τα επιδόματά που λαμβάνουν, δηλαδή να λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισόδημα από την εργασία τους, προκειμένου να αυξήσουμε τον αριθμό των δικαιούχων για απαλλαγές και μειώσεις από ανταποδοτικά τέλη.
  9. Θέλουμε να οργανώσουμε γραμμή Δημοτικής μετακίνησης, που να αφορά αποκλειστικά ΑΜΕΑ, προκειμένου να διευκολυνθούν κατόπιν ενημέρωσης οι επείγουσες τουλάχιστον ανάγκες μετακίνησης, καθώς και οι ανάγκες υγειονομικής φύσεως (Νοσοκομεία, ταμεία, δημόσιες υπηρεσίες – αρχικά), σε όσους πολίτες δε διαθέτουν μέσο μεταφοράς, μετακίνησης.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κυρίαρχα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι συνδημότες μας ΑμεΑ είναι η προσβασιμότητα και η λειτουργικότητα, μαζί με τα παραπάνω φυσικά, και σε αυτή την κατεύθυνση θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την πραγματοποίηση των σχεδιασμών μας είναι η συστράτευση όλων μας, μαζί με το αναπηρικό κίνημα, για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που καταδικάζει τους αναπήρους στην απομόνωση και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων τους με ατομική ευθύνη. Να διεκδικήσουμε γενναία χρηματοδότηση, με αύξηση των κοινωνικών δαπανών και μόνιμο προσωπικό για τις υπηρεσίες του Δήμου. Όλοι μαζί μπορούμε να το πετύχουμε και θα το κάνουμε!»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ