Type Here to Get Search Results !

Στην Πάτρα η μεγαλύτερη έκθεση καινοτομίας

Η 6η Έκθεση Μεταφοράς Τεχνογνωσίας - Patras Innovation Quest (Patras IQ) ανοίγει τις πύλες της στις 12, 13 και 14 Απριλίου 2019, στο κτήριο Β1, του Νότιου Λιμένα Πατρών (Νέο Λιμάνι) της Πάτρας. Η έκθεση Patras IQ πλέον έχει γίνει θεσμός για την Πάτρα αλλά και για την Ελλάδα.
Η φετινή PATRAS IQ φιλοδοξεί να πλησιάσει περισσότερο στην επίτευξη των στόχων της και για τον λόγο αυτό τα περίπτερα που θα προέρχονται από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα θα εκθέτουν κατά κύριο λόγο ώριμες ιδέες οι οποίες μπορούν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Όπως είναι γνωστό η Έκθεση συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, το Επιμελητήριο Αχαΐας και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας.
Για την επικείμενη έκθεση, οι διοργανωτές, παραχώρησαν το μεσημέρι της Τρίτης συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα.
Ο πρόεδρος του Συντονιστικού Συμβουλίου των φορέων της Patras IQ, Καθηγητής Δημοσθένης Πολύζος, Αν. Πρυτάνεως Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Πατρών στην τοποθέτησή του, χαρακτήρισε τη διεξαγωγή της έκθεσης μεταφοράς τεχνογνωσίας για έκτη χρονιά στην Πάτρα, ως «νίκη της πόλης», η οποία αγκαλιάστηκε από τους φορείς και την κοινωνία. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Πολύζος, η έκθεση έχει φέρει αποτελέσματα στην κατεύθυνση σύνδεσης της επιχειρηματικότητας με τις καινοτόμες ιδέες. Μάλιστα, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Πολύζος υπογράμμισε πως: «Θα έχουμε πετύχει, όταν η Patras IQ δεν θα χρειάζεται».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, κάλεσε τον επιχειρηματικό κόσμο, να επισκεφθεί την έκθεση και να γνωρίσει τους εκθέτες – ερευνητές, καθώς όπως υπογράμμισε μόνο όφελος θα έχουν για τη δουλειά τους και την καθημερινότητά τους. Ο κ. Μαρλαφέκας, σημείωσε πως μέσω της Patras IQ, αλλάζει η κουλτούρα στην κατεύθυνση συνεργασίας μεταξύ των ερευνητών και του επιχειρηματικού κόσμου και τόνισε πως ήδη έχουν υπάρξει αποτελέσματα σε αυτόν τον τομέα. Παράλληλα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, αναφέρθηκε στο μεγάλο όραμα, όπως είπε, να φιλοξενήσει διεθνή έκθεση μεταφοράς καινοτομίας, η οποία να φιλοξενείται σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο, τον οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε, θα το δούμε με τις νέες αυτοδιοικητικές Αρχές, που θα προκύψουν μετά τις εκλογές.
Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Καρπέταςκαι αναφερόμενος στο θέμα του μόνιμου εκθεσιακού χώρου, ενημέρωσε πως ο χώρος αυτός έχει προβλεφθεί να δημιουργηθεί στην πρώην βιομηχανία Λαδόπουλου, στο πλαίσιο της ολικής ανάπλασης του χώρου. Ο κ. Καρπέτας, υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν γίνει από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην κατεύθυνση σύνδεσης της επιστημονικής έρευνας με την επιχειρηματικότητα. «Μπήκαμε μπροστά και προσαρμόσαμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία σε αυτή την κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας, ήδη 58 επιχειρήσεις της περιοχής έχουν συνδεθεί με την έρευνα και έχουν δοθεί 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, έχουν δεσμευθεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 75 εκατ. ευρώ σε αυτή την κατεύθυνση. Ο κ. Καρπέτας, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τόνισε ότι το τριήμερο λειτουργίας της έκθεσης Patras IQ, οι επισκέπτες και ιδιαίτερα οι επενδυτές, θα έχουν την ευκαιρία να δουν παρά πολλά ερευνητικά έργα.
Ο Ιωάννης Αναγνωστόπουλος, εκπροσωπώντας την περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, εστίασε την τοποθέτησή του, στη σημασία που δίνει το Υπουργείο Παιδείας στην έκθεση Patras IQ και στον στόχο που έχει θέσει να αναδείξει το έργο που παράγει το επιστημονικό προσωπικό των σχολείων. Επίσης, αναφέρθηκε στις επισκέψεις των μαθητών και τις εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Patras IQ.
Η αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Άννα Ρούσσου, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, χαρακτήρισε ως κομβικής σημασίας το σημείο που βρίσκεται η έκθεση Patras IQ και αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μόνιμου φορέα της έκθεσης.
Όπως είπε η κυρία Ρούσσου, μέσω της έκθεσης έχει πλέον εμπεδωθεί η κουλτούρα σύνδεσης της έρευνας με τη επιχειρηματικότητα και πως υπάρχει η βάση για το επόμενο βήμα που είναι να δοθεί ώθηση στην Patras IQ προς όφελος της κοινωνίας.
Ο αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σπύρος Συρμακέσης, εξέφρασε από την πλευρά του, την πικρία του για την επικείμενη διάλυση του ΑΤΕΙ (σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας), γεγονός που αναγκάζει το ΑΤΕΙ να μείνει εκτός της προγραμματικής σύμβασης των φορέων για την Patras IQ. Όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο ο κ. Συρμακέσης, στο ΑΤΕΙ της Δυτικής Ελλάδας παράγονται αποτελέσματα στο επίπεδο της έρευνας, τα οποία θα παρουσιαστούν στην έκθεση Patras IQ και πως υπάρχουν συνεργασίες και συνέργιες που προσπαθούν να δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρύτανης του ΑΤΕΙ ζήτησε να αγκαλιάσουν την έκθεση, τόσο η τοπική κοινωνία, όσο και η επιχειρηματική κοινότητα, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα περαιτέρω ανάπτυξης της Patras IQ.
Τέλος, ο περιφερειακός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ντίνος, τόνισε πως η Εθνική αγκάλιασε και στήριξε από την πρώτη στιγμή την έκθεση Patras IQ, καθώς παράγει σπουδαία αποτελέσματα. Υπογράμμισε δε, ότι για την Εθνική Τράπεζα το μέλλον βρίσκεται στις νεοφυείς επιχειρήσεις και για το λόγο αυτό το πιστωτικό ίδρυμα έχει δημιουργήσει χρηματοδοτικά εργαλεία για αυτό τον σκοπό.
Τι περιλαμβάνει
Η Έκθεση Patras lnnovation Quest – Patras IQ στοχεύει στην ανάπτυξη και ενίσχυση της συνεργασίας της ερευνητικής κοινότητας με τον παραγωγικό τομέα και περιλαμβάνει:
Προϊόντα καινοτόμων ιδεών
Καινοτόμες Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις με προϊόντα που προέκυψαν από την συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς
Πρόγραμμα εκδηλώσεων σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας
Παρουσιάσεις εφαρμοσμένης έρευνας
Ερευνητικές ομάδες παρουσιάζουν στον παραγωγικό τομέα και σε επενδυτές, ώριμα αποτελέσματα έρευνας που έχουν την δυνατότητα να αξιοποιηθούν επενδυτικά.
Παραγωγικοί φορείς αντίστοιχα, παρουσιάζουν προκλήσεις και προβληματισμούς για να συζητηθούν με τους ερευνητές και να διερευνηθούν δυνατότητες επιλύσεων.
Παράλληλα, αναγνωρισμένοι ομιλητές και φορείς σε θέματα μεταφοράς τεχνογνωσίας και επιχειρηματικότητας συμβάλλουν στην αποτελεσματική αξιοποίηση της καινοτομίας.
Πού στοχεύει
Η Πρωτοβουλία αυτή συντελεί στη δημιουργία κρίσιμου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, τόσο στην ερευνητική κοινότητα όσο και στον παραγωγικό τομέα μέσα από την αέναη προσπάθεια επίλυσης προβλημάτων και εφαρμογής καινοτόμων ιδεών.
Επιπλέον, φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για τους ερευνητές που επιθυμούν να παρουσιάσουν την εφαρμοσμένη έρευνά τους στον παραγωγικό τομέα.
Σκοπός των δράσεων αυτών είναι η εξοικείωση τόσο των ερευνητών όσο και του παραγωγικού τομέα με τη διαχείριση της γνώσης, την ανάπτυξη καινοτομίας, με μηχανισμούς και προϋποθέσεις οικοδόμησης δικτύων και καινοτομικών συνεργατικών σχηματισμών και εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης της καινοτομίας.
Σε ποιους απευθύνεται
Συμμετέχοντες στην Έκθεση Καινοτομίας και Μεταφοράς Τεχνογνωσίας – Patras lQ είναι εκπαιδευτικοί, ερευνητικοί και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς καθώς και νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και τεχνοβλαστοί.
Την έκθεση επισκέπτονται χρηματοδοτικά Funds, Business angels, venture capitals, εκπρόσωποι της Πολιτείας, πρέσβεις, εκπρόσωποι φορέων στον χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ωρες λειτουργίας της Έκθεσης:
Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά 10:00 – 21:00.
Το πρωί της Παρασκευής και κατά τις ώρες 10:00 - 14:00 η έκθεση θα λειτουργεί αποκλειστικά για σχολεία
 Φάνης Βγενόπουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ