Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Η οικοδομή ανακάμπτει και επιστρέφει από το τέλμα

Βγαίνει από το σκοτεινό τούνελ της οικονομικής κρίσης η οικοδομή;
Ένας από τους βασικότερους κλάδους της οικονομίας μέσα από τον οποίο ζούσαν δεκάδες επαγγέλματα και χτυπήθηκε βάναυσα από την κρίση, δείχνουν να έχει μπει στο πεδίο της ανάκαμψης ή τουλάχιστον να ετοιμάζεται να βγει από το τέλμα μέσα στο οποίο ήταν τα προηγούμενα έτη. 
Τα στοιχεία αυτό δείχνουν. Πριν από τρία χρόνια δεν υπήρχε ούτε μία οικοδομή στην Πάτρα, σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο πρόεδρος της συνδικάτου Οικοδόμων της Πάτρας, Δημήτρης Αγγελόπουλος. Πλέον σε μία καταμέτρηση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβρη υπάρχουν 55 οικοδομές που έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται με τρεις-τέσσερις από αυτές να είναι πολυκατοικίες. 
Την ανάκαμψη αυτή μαρτυρά και ο αριθμός των οικοδομικών ενσήμων, των ενσήμων που έχουν να κάνουν, δηλαδή, καθαρά με την οικοδομή και όχι με συναφή επαγγέλματα. Πριν από την κρίση, ο αριθμός αυτός σε πανελλήνια κλίμακα έφτανε τα 133.000 ευρώ. Σε μία καταμέτρηση που έγινε πριν από τρία χρόνια ο αριθμός των ενσήμων είχε μειωθεί στις 33.000. Πλέον στην καταμέτρηση που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ανέβει στα 55.000. 
Ανάκαμψη μαρτυρά και η αύξηση του μεροκάματου τους τελευταίους μήνες. Στα χρόνια της κρίσης όπου δεν υπήρχαν νέες οικοδομές και η ζήτηση ήταν μικρή για τον κλάδο, ένας εξειδικευμένος τεχνίτης της οικοδομής έπαιρνε 30 ευρώ μεροκάματο. Πλέον, έχει ανέβει στα 45 ευρώ. 
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της λαίλαπας που πέρασε ο κατασκευαστικός κλάδος και ειδικότερα η οικοδομή είναι ακόμα εμφανή, ειδικότερα στην Πάτρα και την Αχαΐα. "Στην Αθήνα η ανάκαμψη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη 100%" τονίζει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος. "Στην Πάτρα τώρα ξεκινάμε και κάνουμε κάτι".

Σε έξαρση οι συντηρήσεις και οι αναπαλαιώσεις

Όμως, σε έξαρση, σε ότι αφορά την περιοχή είναι η συντήρηση και η αναπαλαίωση των παλιών κτιρίων, σπιτιών και διαμερισμάτων που υπάρχουν στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
"Τα προηγούμενα χρόνια οι συντηρήσεις και οι αναπαλαιώσεις ήταν αυτές που κράτησαν τους τεχνίτες στο επάγγελμα. Αν δεν υπήρχαν αυτές θα είχαν αλλάξει χώρο και αυτοί που έμειναν στον κλάδο. Πλέον οι συντηρήσεις και οι εργασίες αναπαλαίωσης βρίσκονται σε έξαρση και υπάρχει μεγάλη ζήτηση πάνω σε αυτό το κομμάτι". 
Πάντως, η οικοδομή δύσκολα θα βρει και πάλι τον χαρακτήρα που είχε πριν από την κρίση, ακόμα και εφόσον περάσει στα στάδιο της ανάκαμψης. "Η οικοδομή και ο κατασκευαστικός κλάδος ήταν από τις βασικές πτυχές της οικονομίας. Πλέον αυτό που βλέπουμε τώρα είναι να έχει ένα συμπληρωματικό ρόλο σε κλάδους που έχουν πάρει τη θέση του πρωταγωνιστή, όπως αυτός των τουριστικών υπηρεσιών, των ξενοδοχειακών μονάδων, της νέας τεχνολογίας και της εστίασης". 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ