Type Here to Get Search Results !

Πήγαμε μονοήμερη στην Πάτρα και τη βρήκαμε στα πάνω της

Αν μείνει κάποιος στην πρώτη εντύπωση, η Πάτρα είναι μια πόλη που δύσκολα θα του αφήσει περιθώρια να αποφασίσει: ή θα την αγαπήσει με την πρώτη ματιά ή θα την αφήσει πίσω του ως έναν κυκλοφοριακό κόμβο που λίγα έχει να του προσφέρει πέρα από μια γρήγορη ανάπαυλα, προτού συνεχίσει το δρόμο από ή προς την αχαϊκή ριβιέρα.

Το αλλόκοτο, ασυνεχές αρχιτεκτονικό της πρόσωπο, με τον κατακερματισμό της ιστορικής ροής και τις σχιζοειδείς αισθητικές όψεις, προκαλεί μια αμηχανία που σαστίζει και «κουμπώνει» τον απροετοίμαστο. Κι όμως, ακόμη και αυτός θα αλλάξει γνώμη αν αφήσει τον εαυτό του να χαθεί στην ατμόσφαιρα, στην Ιστορία ή έστω στα δρομάκια μιας πόλης που σφύζει παραδοσιακά από ζωντάνια, ενώ τα τελευταία χρόνια βράζει και από προτάσεις φρέσκες και νεανικές, μπολιασμένες με ιδιαίτερο, ραφιναρισμένο κοσμοπολιτισμό.
 Στις καφετέριες της Ρήγα Φεραίου σπάνια χωράει καρφίτσα να πέσει!
Στις καφετέριες της Ρήγα Φεραίου σπάνια χωράει καρφίτσα να πέσει!
Βέβαια, με ρυμοτομία αλά Μανχάταν (δρόμοι κάθετοι και παράλληλοι προς την παραλία), η Πάτρα είναι από τις πόλεις που στους δρόμους της πρέπει να το παλέψει κάποιος για να χαθεί – έχει όμως ένα σωρό σημεία κι ευκαιρίες για να... κρυφτεί. Από μοδάτα καφέ και σοφιστικέ wine bars μέχρι εστιατόρια με θέση εδραιωμένη στο γαστρονομικό χάρτη της χώρας αλλά και cocktail bars βραβευμένα για την τόλμη και την ποιότητα τους, το εξωστρεφές lifestyle της Πάτρας είναι έτοιμο να αγκαλιάσει τον επισκέπτη, όποια κι αν είναι τα γούστα κι οι ορέξεις του.

Στις καφετέριες της Ρήγα Φεραίου, της Αγίου Νικολάου, της Παντανάσσης και της Μαιζώνος σπάνια βρίσκεις στιγμή που να χωράει καρφίτσα για να πέσει, στα σκαλιά της Γεροκωστοπούλου τα φοιτητο-πηγαδάκια με τις μπίρες από το περίπτερο σχηματίζονται από νωρίς το απόγευμα, ενώ σε πρώην κακόφημες και πλέον αναγεννημένες περιοχές χτυπά η καρδιά μιας πόλης ζωντανής, που βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της επανεφεύρεσής της.
 Μια βόλτα στην Άνω Πόλη είναι επιβεβλημένη
Μια βόλτα στην Άνω Πόλη είναι επιβεβλημένη
Αδίκως ταυτισμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως η πατρίδα του καρναβαλιού και μόνο, η Πάτρα συνεχίζει να ζει ακόμη και μετά τις τελευταίες σπίθες του φλεγόμενου βασιλιά Καρνάβαλου. Οι μεγάλες πλατείες και οι άνετοι πεζόδρομοι με τις επιβλητικές καμάρες αλλά και η ωραιότατη προμενάδα του λιμανιού, στο πρόσφατα διαμορφωμένο νότιο πάρκο της παραλίας, προκαλούν εξίσου ντόπιους κι επισκέπτες να ρουφήξουν την αίσθηση άπλας μιας πόλης που ζει στους δρόμους της και συγκεντρώνει τους κατοίκους της στα meeting points. Η Πλατεία Τριών Συμμάχων, με φόντο το Ρολόι, αποτελεί σημείο αναφοράς ταυτισμένο με το νεοκλασικό ξενοδοχείο «Ματζέστικ» απέναντί της, έμβλημα της πόλης που πλέον χαζεύει έρημο το ηλιοβασίλεμα να βάφει με χρυσάφι τα νερά του Πατραϊκού.
 Η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου εντυπωσιάζει
Η συλλογή του Αρχαιολογικού Μουσείου εντυπωσιάζει
Στα δυτικά η ρομαντική περατζάδα προς τον αναστυλωμένο Φάρο γίνεται στη σκιά του επιβλητικού ναού του πολιούχου της πόλης, του πελώριου και περίτεχνου ναού του Αγίου Ανδρέα, ενώ στην άλλη άκρη του λιμανιού δεσπόζει το κέντρο τεχνών Σταφιδαποθήκες Μπάρι, με περιοδικές εκθέσεις να πιάνουν τον εικαστικό παλμό των Πατρινών.

Και, τέλος, μια βόλτα προς την Άνω Πόλη, με highlights το Ρωμαϊκό Ωδείο, το Φρούριο των Πατρών (χτισμένο το δεύτερο μισό του 6ου αιώνα μ.Χ.) και το Χαμάμ(κατασκευάστηκε το 1400 κι εξακολουθεί να λειτουργεί) θα σας φέρει σε επαφή με την Ιστορία μιας πόλης που αν αδικείται από κάτι, είναι από την αρχιτεκτονική αμηχανία της, η οποία, σαν εκτεταμένη μικρογραφία ολόκληρης της χώρας, ψάχνει την μπαλάν­τζα ανάμεσα στην παράδοση και την αλόγιστη οικοδόμηση του πρόσφατου παρελθόντος.
 Must τα κοκτέιλ στο «Abbey Kitchen Bar»
Must τα κοκτέιλ στο «Abbey Kitchen Bar»
Ζωηρή και νεανική χάρη και στους χιλιάδες φοιτητές της, η πατρίδα των «Coffee Island» δεν θα μπορούσε να μην έχει την κουλτούρα του καφέ ψηλά στην ατζέντα, με το flagship κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Όθωνος και Αμαλίας (2610336433) να αποτελεί όχι μόνο καμάρι της Πάτρας αλλά και σημείο-μηδέν των concepts που δοκιμάζει πρώτα εδώ η μαμά εταιρεία, προτού τα εξαπλώσει και στα υπόλοιπα καταστήματα του brand ανά την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ευρώπη και την Αμερική. Σε πιο indie επιλογές, πάντως, στο παλιό οικογενειακό τυπογραφείο του Αλέξανδρου Καγιάφα στην πάροδο Δρακοπούλου, στεγάζεται το «Yiaπi-Terraza» (2610623775), μια μικρή ανάσα Βερολίνου στην καρδιά της πόλης, που υποδέχεται καθημερινά φοιτητοπαρέες που απλώνουν τα Titsu τους στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια και χασκογελούν με τα έξυπνα σκίτσα του ιδιοκτήτη στους τεράστιους μαυροπίνακες.

Το πάντα ζωηρό «Hemingway» στη Ρήγα Φεραίου (2610224414) μαζεύει mainstream κοινό κι εμπλουτίζει το προφίλ του με dj sets τα παρασκευοσάββατα, το «Big Ben» στην Αγίου Νικολάου (2610220619) φέρνει στην πόλη το τρίτο κύμα του καφέ και τις ιδιαίτερες τεχνοτροπίες του, το «Amelie Vintage café» στην Παντανάσσης (2614004439) σερβίρει σπιτικά γλυκά σε πολύχρωμο χώρο, ενώ το «Tag» στην Αγίου Ανδρέου (2610240034) υπερηφανεύεται για το πλούσιο πρωινό και το εξαιρετικό του μπανόφι.
 Μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις και δυνατή λίστα στο «Bodegas»
Μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις και δυνατή λίστα στο «Bodegas»
Όταν ο ήλιος πέσει, εξαιρετικές προτάσεις φαγητού παίρνουν τον πρώτο λόγο, με το «Bodegas» να μετράει πάνω από 100 ετικέτες κρασιού από τον ελληνικό αμπελώνα, έτοιμες να συνοδεύσουν τις μοντέρνες μεσογειακές γεύσεις που ετοιμάζει ο ταλαντούχος Στάθης Κόκκαλης στην κουζίνα.
 Comfort προτάσεις με έμπνευση σερβίρει ο έμπειρος σεφ Γιώργος Μπίκινης στη «Salumeria»
Comfort προτάσεις με έμπνευση σερβίρει ο έμπειρος σεφ Γιώργος Μπίκινης στη «Salumeria»
Λίγο πιο πέρα, στη «Salumeria» ο σεφ και ιδιοκτήτης Γιώργος Μπίκινης, με θητεία σε καλά ξενοδοχεία της Ελούντας, κινείται σε comfort προτάσεις με έμπνευση, ενώ ιδιαίτερο gastro ενδιαφέρον συγκεντρώνεται πλέον και στην άλλοτε ζόρικη και τώρα ultrahip περιοχή του Αγίου Διονυσίου: η «Παλιά Ταβέρνα» είναι ένα μοντέρνο μαγέρικο με γεύσεις απολύτως σπιτικές και budget friendly, ενώ από την άλλη πλευρά της εκκλησίας η «Piazza Santa Rosa» είναι ένα μοντέρνο αναψυκτήριο με έμφαση στα καλά κρεατικά, που ανεβάζει τον πήχη στην παραμελημένη Πλατεία Δροσοπούλου.
 Το μοντέρνο αναψυκτήριο «Piazza Santa Rosa» ανεβάζει τον πήχη στην Πλατεία Δροσοπούλου
Το μοντέρνο αναψυκτήριο «Piazza Santa Rosa» ανεβάζει τον πήχη στην Πλατεία Δροσοπούλου
Η ανηφορίτσα προς τα Ψηλαλώνια είναι ιδανική για να πάρει μπρος η διαδικασία της πέψης, την οποία θα βοηθήσουν στη συνέχεια τα γευστικά ελιξίρια των μπαρ της περιοχής. Τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης βρίσκονται εδώ, με το μικρό και ατμοσφαιρικό «Abbey Kitchen Bar» (Αθανασίου Διάκου 31-35, 2610362549), βραβευμένο στα Αθηνόραμα Bar Awards 2018, με την εξαιρετική spirit list και τα κοκτέιλ που λοξοκοιτάζουν προς την Κούβα, κρατώντας τον ορίζοντά τους ανοιχτό, αλλά και το γειτονικό, επίσης βραβευμένο «Maverick - New American Restaurant»(Υψηλών Αλωνίων 3, 2610330093), το οποίο φέρνει αέρα Νέας Ορλεάνης στην περιοχή τόσο με την Cajun κουζίνα του όσο και με τις μείξεις του έμπειρου Ντίνου Δια­μαντή πίσω από την μπάρα.

Η «Γιάφκα» (Κανάρη 90, 6982948611) είναι το μέρος όπου θα βρεθείτε για εκλεκτικά DJ και live sets με εξαιρετικό ήχο, ζεστή ατμόσφαιρα, καθαρά ποτά και 30something κόσμο και αργότερα, επειδή η νύχτα δεν κρίνει γούστα και ορέξεις, το κυνήγι για το φουλ πακέτο του πατρινού nightlife θα σας οδηγήσει στο «Romeo Plus»(Πανεπιστημίου 370, 2610421090), με τον Λούκα Γιώρκα επικεφαλής τα παρασκευοσάββατα και guest εμφανίσεις του Ηλία Καμπακάκη. Κι είχαμε πει πως για έναν καφέ θα ερχόμασταν μόνο...
 Η «Γιάφκα» είναι το μέρος όπου θα βρεθείτε για εκλεκτικά DJ και live sets
Η «Γιάφκα» είναι το μέρος όπου θα βρεθείτε για εκλεκτικά DJ και live sets
Αν αποφασίσετε να μείνετε, σε στρατηγική θέση επί της Αγίου Νικολάου δεσπόζει το ολοκληρωτικά ανακαινισμένο «Galaxy City Center Hotel»  στο κέντρο των πάντων, ενώ κλασική πολυτέλεια προσφέρει το κομψό, νεορομαντικό «Βυζαντινό» με την ατμοσφαιρική εσωτερική αυλή.

Ευρύχωρα δωμάτια και θέα στη θάλασσα προσφέρει το «Astir Hotel Patras», στο απόκεντρο της παραλιακής επιβλέπoυν το λιμάνι και το Κάστρο τα δωμάτια του «Patras Palace», ενώ branded πολυτέλεια σε μίνιμαλ μοτίβο προσφέρουν τα ήσυχα διαμερίσματα του boutique «Cityλoft».

Παράλληλα, για το eco-friendly προφίλ και το φρέσκο ντιζάιν του ξεχωρίζει το «Patras Smart Hotel» του ομίλου Airotel, ενώ ενδεικτική του ολοένα νεανικότερου προφίλ που αποκτά τελευταία η πόλη είναι η επερχόμενη είσοδος του άλλοτε εμβληματικού «Moreas» στην οικογένεια των «Moxy», του νέου brand της Marriott, στις αρχές του 2019.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ