Type Here to Get Search Results !

Απροστάτευτα τα σχολεία της πόλης σε σεισμούς και πυρκαγιές

Χωρίς µελέτες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας λειτουργεί σηµαντικός αριθµός σχολικών κτιρίων όλων των βαθµίδων στη χώρα! Ορισµένα, µάλιστα, δεν έχουν συµµορφωθεί και µε το µνηµόνιο ενεργειών για τη διαχείριση του σεισµικού κινδύνου σε σχολική µονάδα, που έχει επικαιροποιήσει ο Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το 2017. Οι παραλείψεις αυτές, που σε περίπτωση εκδήλωσης κινδύνου µπορεί να αποδειχθούν καίριες, έρχονται στην επικαιρότητα µε αφορµή την περίπτωση λυκείου του Κορυδαλλού, στη διευθύντρια του οποίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία επέδωσε προ ηµερών δελτίο βεβαίωσης παράβασης για «µη υποβολή προς έγκριση µελέτης πυρασφάλειας». Αφορµή, όπως αναφέρει σε καταγγελία της η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, ήταν η ενηµέρωση που η ίδια η διευθύντρια παρείχε στην Πυροσβεστική σχετικά µε την έλλειψη µελέτης και πιστοποιητικού πυρασφάλειας του σχολείου, «έχοντας ως γνώµονα το ενδιαφέρον της για την ασφάλεια των µαθητών και των εκπαιδευτικών».
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» η γραµµατέας της ΕΛΜΕ Μαρία Γεωργαρίου, το πρόβληµα αφορά ιδίως σχολεία που έχουν χτιστεί σε παλαιότερα χρόνια, αρκετά εκ των οποίων δεν διαθέτουν τις απαιτούµενες µελέτες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας. Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο, το πρόβληµα λειτουργίας σχολείων χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας είναι ευρύτερο. «Υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία στη χώρα που όχι µόνο λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση πυροπροστασίας, αλλά µε πολλές κακοτεχνίες ή ακόµα και χωρίς… οικοδοµικές άδειες. Ο λόγος είναι ότι τα κονδύλια για τα σχολεία που δίνει το κράτος προς τους ΟΤΑ δεν επαρκούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και κακή χρήση τους από δήµους που χρησιµοποιούν τη σχολική επιδότηση για να καλύψουν προσωρινά διαφορετικές τους ανάγκες.
Οσο για την Πυροσβεστική, πολύ καλά κάνει και ελέγχει, όµως δεν είναι σωστό να µπλέκει ο διευθυντής του σχολείου ενώ δεν φέρει ευθύνη» τονίζει. ∆υστυχώς, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθµό των ελληνικών σχολείων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, καθώς τέτοια συνολική καταµέτρηση δεν έχει γίνει ποτέ, παρότι η πυροσβεστική διάταξη 16/2015 για τα µέτρα και τα µέσα πυροπροστασίας εκπαιδευτηρίων ισχύει από τον Οκτώβριο του 2015. Ενδεικτικά σηµειώνουµε ότι πέρυσι η Πυροσβεστική είχε κάνει ελέγχους σε τρία σχολεία της Πάτρας, τα οποία βρέθηκαν χωρίς πιστοποιητικά, ενώ στον Νοµό Μαγνησίας, έπειτα από έλεγχο της ∆ιεύθυνσης ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης για την ύπαρξη µελέτης πυροπροστασίας, διαπιστώθηκε ότι µόνο 5 από τα 74 γυµνάσια και λύκεια του νοµού διέθεταν µελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας! Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει πέρυσι για το θέµα στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταµιού Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε ότι και στον ∆ήµο Συκεών Θεσσαλονίκης, από τα έξι σχολεία που ελέγχθηκαν, µόνο ένα τηρούσε τα µέτρα πυρασφάλειας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ