Type Here to Get Search Results !

Πάτρα-Μεταναστευτικό: Καλοκαίρι χωρίς πρόσφυγες..

Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας παρουσίασε δια ζώσης χθες στους κατοίκους από τις νότιες συνοικίες το σχεδιασμό για την εκκαθάριση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας από το μεταναστευτικό στοιχείο. Στη συνέχεια της προχθεσινής επίσκεψης, στην πόλη των απεσταλμένων των υπουργών, του γγ Μετανάστευσης Μιλτιάδη Κλάπα και της αντιστρατήγου της ΕΛΑΣ Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, το θέμα ανέλαβε προσωπικά χθες ο κ. Βίτσας.
Οπως εξήγησε, το σχέδιο της Κυβέρνησης περιλαμβάνει:
> Σταδιακή μεταφορά των προσφύγων -όσων βρίσκονται στη χώρα και έχουν αιτηθεί πολιτικό άσυλο- σε ανοικτές δομές στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως στην Αττική, ενώ
> όσον αφορά τους παράτυπα εισελθόντες στη χώρα που φαίνεται ότι έχουν πληθύνει και το τελευταίο διάστημα καθώς καταφθάνουν μαζικά μέσω Εβρου, προβλέπεται μεταφορά σε κλειστά κέντρα κράτησης όπως της Κορίνθου.
Η ΣΥΣΚΕΨΗ
Ο υπουργός, ενώπιον του περιφερειάρχη Απόστολου Κατσιφάρα, των αντιπεριφερειαρχών Γρηγόρη Αλεξόπουλου (ΠΕ Αχαΐας) και Δημήτρη Δριβίλα (Διοικητικής Μέριμνας) καθώς και του προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Θεόδωρου Τουλγαρίδη, δεσμεύθηκε ότι θα έρθει στην Πάτρα να επιβλέψει το σχέδιο μεταφοράς μεταναστών και προσφύγων σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας, εντός 20ημέρου.
Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι οι λειτουργούντες σήμερα ως άτυποι καταυλισμοί (τα πρώην εργοστάσια σε Λαδόπουλο και ΑΒΕΞ) πρέπει να κλείσουν. Κάλεσε τους ιδοκτήτες να περιφρουρήσουν τους χώρους τους, μετέφερε δηλαδή και στον δήμαρχο της Πάτρας μήνυμα να περιφρουρήσει το Λαδόπουλο όπου πριν απο λίγα 24ωρα είχαμε τη δολοφονία του 20χρονου Αφγανού. Τέλος, απέκλεισε την πιθαντότητα να δημιουργηθεί οργανωμένη δομή φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή.
«Το τελευταίο διάστημα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, με αποτέλεσμα τόσο οι κάτοικοι της περιοχής, όσο και οι επιχειρηματίες που συνδέουν τη δραστηριότητά τους με το λιμάνι να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα» είπε στον υπουργό χθες ο Περιφερειάρχης και τόνισε την ανάγκη: «Για την Πάτρα πρέπει να υπάρξει ένα τοπικό σχέδιο. Πρόκειται για την πύλη της χώρας». Τον κ. Τουλγαρίδη χθες συνόδευσε η δημοτική σύμβουλος Βικτωρία Αξιώτη.

ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ
Εκ μέρους των συλλόγων από το Νότιο Διαμέρισμα στη συνάντηση ήταν οι πρόεδροι του Εκπολιτιστικού Κρύας Ιτεών Γεωργία Βαρβαρέσου, του Εκπολιτιστικού Ιτεών Πάτρας Ανδρέας Σπηλιόπουλος, του Εκπολιτιστικού Τέρψης Νίκος Γραικούσης και του Αγίου Νικολάου Λεύκας Χρήστος Γιαχαλής. Μαζί τους και ο επιχειρηματίας Γιώργος Παπαδόπουλος καθώς και η πολιτευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνα Κοσπέτα.
«Υπάρχει ολοκληρωμένος σχεδιασμός όπως φαίνεται, εμείς απο την πλευρά μας, στα τέλη του μήνα ανανεώνουμε το ραντεβού με τον υπουργό εδώ στην Πάτρα και συγκεκριμένα στην παραλιακή ζώνη απ' όπου οι πρόσφυγες θα πρέπει μέχρι τότε να έχουν ήδη μεταφερθεί σε οργανωμένες δομές» αναφέρει η κ. Βαρβαρέσου στην «Π».


ΣΧΟΛΙΟ ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ
«Η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα το αρμόδιο υπουργείο πολλαπλασιάζει τις συσκέψεις με φορείς και εκπροσώπους των κατοίκων της Πάτρας για το προσφυγικό, αλλά υπολείπεται τραγικά σε δράσεις και πολιτικές για την επίλυσή του» σχολίασε χθες ο αχαιός βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, εκτιμώντας: «Επιδιώκει να καθησυχάσει τους ενδιαφερόμενους με αόριστες υποσχέσεις καταναλώνοντας χρόνο». Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδώρου, ο υπουργός αναλαμβάνει πλεόν «πλήρως την ευθύνη για την επιδείνωση της κατάστασης. Εμείς έχουμε υποδείξει στην κυβέρνηση λύση εδώ και μήνες: Να κλείσουν άμεσα οι καταυλισμοί και να μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες σε υπάρχουσες δομές φιλοξενίας εκτός Αχαΐας».

Να μην εξαντληθούν οι προσπάθειες της Κυβέρνησης «στην απαίτηση μεταφοράς των προσφύγων σε άλλες περιοχές της χώρας, ώστε να μη διαταράσσεται η λειτουργία του λιμανιού» ζητά με ανακοίνωσή της η Κίνηση Υπεράσπισης Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών. «Κατά τραγική ειρωνεία (ο φόνος του 20χρονου μετά από ακούσιο πυροβολισμό που δέχθηκε από ομοεθνή του) συνέβη λίγες ημέρες μετά την εξόντωση της οικογένειάς του από τον ISIS. Το απαράδεκτο και απολύτως καταδικαστέο αυτό έγκλημα, έδωσε αφορμή να πληθαίνουν οι φωνές αξιωματούχων και παραγόντων» αναφέρει η Κίνηση, υπενθυμίζοντας όμως σε όσους απαιτούν την άμεση εκκαθάριση των πρώην εργοστασίων: «Οι διαδικασίες ασύλου είναι δυσκίνητες έως απρόσιτες, η Ευρωτουρκική Συμφωνία απειλεί να τους ξαναστείλει πίσω στη βία και τον πόλεμο, ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα εγκαταλείπονται στο δρόμο μετά την αρχική καταγραφή, ο εγκλεισμός σε κέντρα κράτησης αναπαράγει την αθλιότητα και τις σχέσεις εκμετάλλευσης που ήθελαν να αποφύγουν. Η πρόσδεση στα κυκλώματα διακίνησης φαίνεται η μόνη διέξοδος. Αν κινδυνεύει το λιμάνι της Πάτρας από κάποιον, αυτός δεν είναι ο ίδιος ο προσφυγικός πληθυσμός. Είναι η κυβερνητική και ευρωπαϊκή πολιτική άρνησης απόδοσης προσφυγικής ιδιότητας στους πρόσφυγες». Από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ