Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Τα σκουπίδια φεύγουν, τα προβλήματα μένουν

Πάτρα: Τα σκουπίδια φεύγουν, τα προβλήματα μένουνΞεκίνησε από χθες βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων μετά από έντεκα ημέρες. Παραμένει σοβαρός ο υγειονομικός κίνδυνος. Η «μάχη» των εργαζόμενων με τα απορρίμματα γίνεται με άνισους όρους και κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες. Υπολογίζεται ότι ο συνολικός όγκος των σκουπιδιών που βρίσκονται στους δρόμους της Πάτρας ξεπερνάει τους 2.200 τόνους (αν λάβουμε υπόψη ότι κάθε πολίτης παράγει ημερησίως ένα κιλό απορριμμάτων). Για την αποκομιδή και τη συντομότερη δυνατή επιστροφή της πόλης στην κανονικότητα θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας καθαριότητας και του μηχανολογικού εξοπλισμού της. Επιπρόσθετα, θα χρησιμοποιηθούν φορτηγά και μπουλντόζες για να «σηκώσουν» από τους δρόμους τα συγκεντρωμένα σκουπίδια. Η εκτίμηση που γίνεται στον Δήμο είναι ότι θα επανέλθει η κανονικότητα στο σύστημα της αποκομιδής την ερχόμενη εβδομάδα.
Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου εύκολα στο διάστημα που θα παραμείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, έστω και για λίγα ακόμα 24ωρα. Στο επίκεντρο τίθεται η δημόσια υγεία και όχι μόνο, όπως προκύπτει με βάση τις απόψεις των ειδικών. Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών, Αννα Μαστοράκου, πέρασε χθες το κατώφλι του Πταισματοδικείου για να καταθέσει απόψεις στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε διαταχθεί. Αναφέρθηκε διεξοδικά στους κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία (μετάδοση παθογόνων ασθενειών από μύγες και κουνούπια, τοξικές αναθυμιάσεις κ.ά.) και οι οποίοι για να εκλείψουν προϋπόθεση είναι το επισταμένο πλύσιμο των δημόσιων χώρων, εκτός από την συνηθισμένη αποκομιδή των σκουπιδιών. Ειπώθηκε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι η σαλμονέλα μπορεί να επηρεάσει τον ανθρώπινο οργανισμό μέχρι και 150 ημέρες αργότερα αν δεν προηγηθεί πολύ καλή πλύση. Απόψεις κατατέθηκαν και από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στα στελέχη της οποίας επικρατούσε προβληματισμός τις τελευταίες ημέρες λόγω των περιστατικών αυτόματης ανάφλεξης των σκουπιδιών. Οι υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με το παραγόμενο από τα σκουπίδια μεθάνιο δημιουργεί ένα μίγμα που χαρακτηρίζεται επικίνδυνο. Γι' αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί στις περιοχές και τα σημεία που θα καθυστερήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών λόγω των περιορισμένων δυνατοτήτων (κυρίως ανθρώπινου δυναμικού) της καθαριότητας. Επίσης, οι πολίτες που κρατούσαν ποσότητες απορριμμάτων σε μπαλκόνια και αυλές θα πρέπει να…απαλλαγούν σταδιακά από αυτά (όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό), ώστε να μην ξεπεράσουν αυτές τις δυνατότητες που έχει ο τομέας να τα μαζέψει έγκαιρα από τους δρόμους της Πάτρας. ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ