Type Here to Get Search Results !

Πάτρα:Η ουρά της Μίνι Περιμετρικής-Η εξέλιξη των εργασιών

Πάτρα:Η ουρά της Μίνι Περιμετρικής-Η εξέλιξη των εργασιώνΤο τμήμα μεταξύ Κάστρου και Αρόης Πατρών, μήκους 220 μέτρων, είναι το τελευταίο που έχει απομείνει να γίνει καθώς τα υπόλοιπα 3 χλμ. περίπου του έργου της Μικρής Περιμετρικής Παράκαμψης των Πατρών, είναι σχεδόν κατά 100% έτοιμα!Ηδη για παράδειγμα έγινε ο κόμβος Κουρτέση που θα συνδέσει τη «Μίνι» με την Νέα και την Παλαιά Εθνική Πατρών Κορίνθου ενώ τοποθετήθηκαν και τα φανάρια στην Ανω Πόλη (στην οδό Γερμανού, τα Ταμπάχανα και την Αγ. Παρασκευή), προκειμένου να ανοίξουν άμεσα, όταν έλθει η ώρα να συνδεθεί με την Πατρών Καλαβρύτων και την Πατρών Τριπόλεως (Μεγάλη Περιμετρική και «111»). Στον κόμβο Κουρτέση εκκρεμεί βέβαια και η κυκλοφοριακή μελέτη, για τη σύνδεση με την διάνοιξη της Κανακάρη. Εκεί όμως, η υποδομή για τις τελικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, είναι ήδη έτοιμη.
ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ... Το «τεχνικό εξόδου» -όπως αναφέρεται το τμήμα μεταξύ Αρόης και Κάστρου- είναι το μικρότερο αλλά παράλληλα και πιο απαιτητικό τμήμα! Παρότι αποτελεί μόλις το 6,5% του συνόλου της «Μίνι», απαιτείται μεγάλος αγώνας καθώς πρέπει να κατεδαφιστεί το τεχνικό που κατασκεύαζε την περίοδο 2009-2010 η εταιρεία «Θόλος» (του ομίλου Εμφιετζόγλου), για να το εγκαταλείψει οριστικά στις 17/5/2010. Εκεί, μετά από επτά χρόνια δικαστικών και άλλων διενέξεων που είχαν «παγώσει» κάθε διαδικασία, πρέπει να γίνει άμεση από την εταιρεία «ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΑΤΕ», το νέο Τούνελ. Η μάχη που δίνεται είναι το δίμηνο Αύγουστος - Σεπτέμβριος να κλείσει η κατεδάφιση (με τις επιπτώσεις της, όπως ο κυκλοφοριακός φόρτος μεταφοράς των υλικών και η σκόνη) και μέχρι το Δεκέμβριο να γίνει η ανακατασκευή και να παραδοθεί. Οπως έχει ήδη ανακοινώνει ο Περιφερειάρχης, ο σχετικός φάκελος σχετιζόμενος με την κακοτεχνία, απεστάλη στην Εισαγγελία. Μιλώντας στην «Π» πρόσφατα ο Απόστολος Κατσιφάρας επεσήμανε ότι η διαδικασία που επελέγη για την αποκατάσταση του προβλήματος (έναρξη εργολαβίας, ταυτόχρονα με την νομική διαδικασία), έχει ως στόχο το μεγάλο αυτό έργο να παραδοθεί στις 31/12/2017 οριστικά σε όλους τους πατρινούς, ολοκληρωμένο.
Συνολικά το έργο της αποπεράτωσης της «Μίνι Περιμετρικής» και συγκεκριμένα του τμήματος «Σ1» ανέλαβε η ΕΡΓΟΔΥΝΑΜΙΚΗ προ τριετίας (Μάιος 2014). Το επιπλέον κόστος του έργου αναμένεται να καταλογιστεί στον πρώην εργολάβο. Αυτές τις μέρες ξεκίνησαν οι πρώτες εργασίες αποκάλυψης του τούνελ στον τεχνικό εξόδου που βρίσκεται σε βάθος 7 μέτρων περίπου (υπάρχουν σημεία που είναι επιφανειακά αλλά και άλλα που φτάνουν σε βάθος 30 μέτρων!). Η δυσκολία είναι τεράστια και διπλή: > Πρέπει να αποκαλυφθούν όλες οι πασαλομπήξεις (τσιμέντου με οπλισμό), να απομακρυνθούν και να γίνουν οι νέες, με τρόπο στατικά ελεγμένο, για να μην διακινδυνεύουν άλλα 2 εκατ. ευρώ, όπως στην περίπτωση του «Θόλου». > Πρέπει να αρθούν οι ενστάσεις που έχει καταθέσει ο πρώην εργολήπτης, στο πλαίσιο της παραλαβής της παλιάς εργολαβίας όπου υπάρχει και δικαστική εμπλοκή, προκειμένου ταυτόχρονα να ξεκινήσουν οι νέες πασαλομπήξεις για να μη χαθεί χρόνος.
«Αυτή την περίοδο κάνουμε την προεργασία της κατεδάφισης ώστε η μελέτη αποκατάστασης να είναι πλήρης και να ξεκινήσει η τελική αυτή εργολαβία» αναφέρει στην «Π» ο Γιάννης Ρόδης, επιβλέπων μηχανικός από τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της ΠΔΕ, επισημαίνοντας επίσης: «Η προετοιμασία αυτή την περίοδο έχει ως στόχο να διευκολύνει και την Αρχαιολογική η οποία θα μπορεί να εργαστεί σε ένα μεγάλο μέτωπο ώστε -από πιθανά ευρήματα- να μην υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση». ΠΑΝΟΣ ΣΑΚΕΛΑΛΡΟΠΟΥΛΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ