Type Here to Get Search Results !

Επί ποδός οι Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι του ΤΕΙ για τις συμβάσεις - Τι θα" βγάλει" η σημερινή Σύγκλητος

Πάτρα:Επί ποδός οι Πανεπιστημιακοί Υπότροφοι του ΤΕΙ για τις συμβάσεις - Τι θα" βγάλει" η σημερινή  Σύγκλητος Αναστάτωση για τη μείωση των αμοιβών τουςΣήμερα το πρωί στις 10.30 συνεδριάζει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, στην Πάτρα, μεταξύ άλλων και για το θέμα της ανανέωσης των συμβάσεων των Πανεπιστημιακών Υποτρόφων και το πλαίσιο εργασίας και αμοιβής τους. Ουσιαστικά πρόκειται για προσωπικό που εκτελεί χρέη διδασκαλίας καθώς και άλλα καθήκοντα. Όπως έγραψε το thebest.gr για την επόμενη εκπαιδευτική χρονιά 2016- 2017 τους προτάθηκε σημαντική μείωση των αποδοχών τους, γεγονός που έχει προκαλέσει αναστάτωση.
Σύμφωνα με τον Σύλλογό τους,  προτείνεται η σημαντική μείωση των αποδοχών τους χωρίς τη μείωση των ωρών εργασίας τους στο κομμάτι της εκπαίδευσης.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Βασίλης Τριανταφύλλου,μιλώντας στο thebest.gr είχε πει ότι τα οικονομικά του ιδρύματος ολοένα και περιορίζονται και ακόμα δεν γνωρίζουν τον προϋπολογισμό της εκπαιδευτικής περιόδου που έρχεται και πως πρώτος στόχος είναι η ανανέωση των συμβάσεων και των 120 περίπου Πανεπιστημιακών Υποτρόφων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Σήμερα στις 11 ο Σύλλογος , που συνεδρίασε χθες αποφάσισε να προβεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στη σημερινή συνεδρίαση της Συγκλήτου, καθώς όπως αναφέρουν για μια ακόμα φορά δεν κλήθηκαν και γι΄αυτό θα επιδόσει το παρακάτω ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΤΕΙ ΠΑΤΡΑΣ – ΑΡΤΙΝ ΔΑΝΕΛΙΑΝ
Ο θεσμός του Πανεπιστημιακού Υπότροφου (ΠΥ) και εν συνεχεία του Ακαδημαϊκού Υπότροφου (ΑΥ), όπως έχει διαμορφωθεί από την κείμενη νομοθεσία, εφαρμόζεται στο ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας από τον Οκτώβρη του 2014 έως σήμερα. Δυστυχώς όλες οι αλλαγές οι οποίες έγιναν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις δεν όρισαν σαφώς ποια είναι τα διδακτικά, ερευνητικά και λοιπά καθήκοντα των ΑΥ. Αυτή η ασάφεια έχει ως αποτέλεσμα οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα αυτής της βαθμίδας εκπαιδευτικού προσωπικού, να ορίζονται από την εκάστοτε Διοίκηση του Ιδρύματος. Ενώ οι ΑΥ είναι σαφέστατα εκπαιδευτικό προσωπικό, τους έχει επιβληθεί 40ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, σε αντίθεση με την διάταξη της παρ. γ του άρθρου 41 του Ν.3979/2011 στην οποία ορίζεται ότι: “οι ώρες εβδομαδιαίας απασχόλησης και διδασκαλίας του εκπαιδευτικού προσωπικού όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης εξαιρούνται από την συνολική ρύθμιση των 40 ωρών εβδομαδιαίας εργασίας που ισχύει για όλους τους άλλους υπαλλήλους του Δημοσίου”.
Ουσιαστικά ο θεσμός των ΑΥ λαμβάνεται από την Διοίκηση του Ιδρύματος ως διοικητικό προσωπικό που μπορεί να αναλαμβάνει πρόσθετα και διοικητικό έργο (παρόλο που το άρθρο 58 του Ν. 4386/2016 καθορίζει ότι οι ΑΥ απασχολούνται μόνο για τη διεξαγωγή διδακτικού, ερευνητικού, επιστημονικού, οργανωτικού, εργαστηριακού ή κλινικού έργου), ενώ δεν έχουμε λάβει ποτέ απάντηση στα ερωτήματα μας ως προς την νομιμότητα άσκησης αυτών των καθηκόντων. Στα πλαίσια της σφιχτής οικονομικής πολιτικής, οι ΑΥ είναι υποχρεωμένοι σε πολλά υποστελεχωμένα τμήματα να δημιουργούν υπεράριθμα εργαστηριακά τμήματα και να αναλαμβάνουν πολλές πτυχιακές εργασίες (σε κάποιες περιπτώσεις αυτές φτάνουν και τις 70!!). Ο Σύλλογος μας στα πλαίσια μιας σωστής συνεργασίας και κοινής αντιμετώπισης των λειτουργικών προβλημάτων του Ιδρύματος κάλεσε εγκαίρως και εγγράφως την Διοίκηση του Ιδρύματος να συμμετέχει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο μαζί μας, ο οποίος θα καθόριζε το εργασιακό πλαίσιο των ΑΥ στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Παρά τις προφορικές υποσχέσεις του Προέδρου του ΤΕΙ, ο Σύλλογος μας δεν κλήθηκε στην Συνέλευση του Ιδρύματος την Παρασκευή 24/6/2016, όπου προτάθηκε από τη Διοίκηση η μείωση του συνολικού εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών μας, χωρίς αναλογική μείωση των ωρών διδασκαλίας, λόγω της έλλειψης ταμειακών αποθεμάτων του Ιδρύματος.
Ουσιαστικά η Διοίκηση προτείνει οι ΑΥ για τους οποίους απαιτείται κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών να αμείβονται με μισθό 500 € για πλήρη απασχόληση σε διδακτικό έργο (16 ώρες διδακτικού έργου). Η συγκεκριμένη πρόταση της Διοίκησης έχει ως αποτέλεσμα εκτός από την μείωση του μισθού και την μερική ασφάλιση των ΑΥ. Ταυτόχρονα με την συγκεκριμένη πρόταση της Διοίκησης και με δεδομένο ότι οι ΑΥ έχουν αντίστοιχα καθήκοντα τόσο με τους Επιστημονικούς - Εργαστηριακούς Συνεργάτες που αμείβονται κατά αντιστοιχία με τα μέλη Ε.Π., όσο και με τα μέλη ΕΔΙΠ, ουσιαστικά θα λαμβάνουν τις μισές αποδοχές από τις παραπάνω κατηγορίες προσωπικού, παραβιάζοντας το άρθρο 22 του Συντάγματος που καθορίζει ότι όλοι οι εργαζόμενοι έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας. Η μη κλήση του Συλλόγου μας σε διάλογο και η πρόταση της Διοίκησης καταδεικνύει ότι αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό του εκπαιδευτικού δυναμικού του Ιδρύματος σαν ένα φθηνό εργατικό δυναμικό το οποίο μπορεί να εκμεταλλεύεται ως ένας “σκληρός επιστάτης και εφαρμοστής” μιας φιλελεύθερης πολιτικής στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αντί να διαλέξει μια αξιοπρεπή και έντιμη στάση απέναντι στην κρίση που περνάει η εκπαίδευση, προτιμά την εύκολη λύση να επιτεθεί στους “κατώτερους συναδέλφους” και να λύσει το πρόβλημα απλά οδηγώντας τους ΑΥ σε οικονομική εξαθλίωση, παραβιάζοντας βασικές συνταγματικές αρχές.
Πέραν της οικονομικής κατάστασης, την οποία κατανοούμε απόλυτα, η Διοίκηση του Ιδρύματος πιστεύουμε ότι πρέπει να αποφασίζει με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και την υποχρέωση που έχει να διαφυλάσσει την ποιοτική λειτουργία ενός Ανώτατου Τριτοβάθμιου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Άλλωστε ποτέ στην πολύχρονη παρουσία μας ως Έκτατο Εκπαιδευτικό Προσωπικό στο ΤΕΙ δεν υπήρξαμε φυγόπονοι και ήμασταν πάντα πρόθυμοι να συνεργαστούμε και να αγωνιστούμε μαζί με την Διοίκηση του Ιδρύματος για την αντιμετώπιση των οικονομικών και λειτουργικών προβλημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.
Καλούμε τον Ενιαίο Σύλλογο Μόνιμου Εκπαιδευτικού Προσωπικού, όλα τα τμήματα του Ιδρύματος, τον Σύλλογο του Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού, τον Σύλλογο του Διοικητικού Προσωπικού, και όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ιδρύματος να πάρουν θέση στο θέμα της ανανέωσης 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ