Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Ο Δήμος τιμά την 71η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης


Ο Δήμος Πατρέων τιμά σήμερα την 71η επέτειο απελευθέρωσης της Πάτρας, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Στις 10:30 το πρωί, παρουσία της Δημοτικής Αρχής, Φορέων και Αρχών της πόλης, τελέστηκε Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας και ακολούθησε στο μνημείο της πλατείας Υψηλών Αλωνίων, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αγωνιστών, ομιλία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.
Στην ομιλία του ο Δήμαρχος, ανέφερε τα εξής:
Φίλες και φίλοι
Γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της απελευθέρωσης της Πάτρας, της πρωτεύουσας του Μοριά από τη φασιστική κατοχή.
Τιμάμε εδώ  στα Ψηλαλώνια, τους Αγωνιστές, όλους όσους έπεσαν  «στον τίμιο αγώνα και πάλη», για να συντριβεί ο φασισμός, ο Ναζισμός.
Η πόλη μας και ο λαός της, πλήρωσε με βαρύ τίμημα την φασιστική κατοχή.
Η εργατική τάξη με υψηλό αγωνιστικό φρόνημα πάλεψε για την επιβίωσή της από την πείνα και την εξαθλίωση.
Παράδειγμα που και σήμερα πρέπει να ακολουθήσουμε, γιατί εξαιτίας της βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής κρίσης, ο εξαθλιωμένος λαός, αντιμετωπίζει οξυμένο πρόβλημα σίτισης και επιβίωσης.
Πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουμε με την οργανωμένη λαϊκή αλληλεγγύη, να χαθούν ανθρώπινες ζωές από την πείνα και την απόγνωση.
Ο εθνικοαπελευθερωτικός  αγώνας έδωσε και υπέροχα παραδείγματα πρωτοπόρας οργάνωσης και πειθαρχίας, πρωτόγνωρης αυτενέργειας και πρωτοβουλίας των λαϊκών μαζών στις πόλεις και τα χωριά, με αποκορύφωμα τον ένοπλο αγώνα χιλιάδων ανταρτών του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ.
Η απελευθέρωση της Πάτρας και της χώρας ήρθε ως αποτέλεσμα της ηρωικής πάλης των Εθνικοαπελευθερωτικών Οργανώσεων, του ίδιου του λαού και της νεολαία, που αναθαρρημένοι από την μεγάλη νίκη του κόκκινου στρατού στο Στάλιγκραντ που άλλαξε την πορεία του πολέμου, απελευθέρωσαν ολόκληρες περιοχές της χώρας και η εξουσία πέρασε στο λαό.
Έτσι, παραμονές της απελευθέρωσης, οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους, είχαν απομονωθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ τα περίχωρα είχαν απελευθερωθεί από τον ΕΛΑΣ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ