Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Ξάφρισαν το αρχείο του Ολυμπιονίκη Δ. Τόφαλου


Σωρεία ερωτημάτων για την τύχη του αρχείου το Πατρινού Ολυμπιονίκη Δ. Τόφαλου προκύπτουν μετά τις αναφορές για «εξαφάνισή» του και τις καταγγελίες συγγενικών του προσώπων για πιθανή «απαλλοτρίωσή» του από άγνωστα άτομα.
Το αρχείο φυλασσόταν σε αποθήκη του Δήμου. Να σημειωθεί πως η Δημοτική Αρχή του Κ. Πελετίδη έδωσε εντολή για την πραγματοποίηση έρευνας καθώς το αρχείο είχε δωρηθεί στο Τοφάλειο.
Από τη Μαιζώνος επισημαίνουν πως το Αρχείο άγνωστο με ποιο τρόπο έπεσε σε «ξένα» χέρια και δημοπρατείται από τον οίκο «Α. Καραμήτσος» έναντι 55 χιλιάδων ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του patrastimes.gr από την Δημοτική Αρχή προσπαθούν να μάθουν τι έγινε με το αρχείο αλλά και με άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία του Δήμου επί Δημαρχίας Γ. Δημαρά και τη θητεία συγκεκριμένων αιρετών και μη αιρετών προσώπων σε καίρια πόστα.
 Τι περιλαμβάνει το αρχείο
Την πρωτοεμφανιζόμενη αυτή συλλογή δημοπρατεί ο οίκος A. Karamitsos στις 12 Σεπτεμβρίου (4 μ.μ.) στο ξενοδοχείο Hilton, με τιμή εκκίνησης 55.000 ευρώ. Η συλλογή έχει εντυπωσιακό βάθος και ποικιλία.
- 232 προσωπικές φωτογραφίες (1906-1966) με ιδιόχειρες περιγραφές στην οπίσθια όψη και περίπου
- 1.000 προσωπικά έγγραφα, (χειρόγραφα, αποκόμματα εφημερίδων, επιστολές, επιταγές κ.ά.)
Φωτογραφίες, έγγραφα, ημερολόγια και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν την ξεχωριστή προσωπικότητα του ελληνικού αθλητισμού και της ομογένειας. Έναν Πατρινό που γεννήθηκε το 1884 και έγινε Ολυμπιονίκης, με την επιτυχία του στην άρση βαρών στη Μεσολυμπιάδα του 1906.
Ξεχωρίζουν δύο ιδιόχειρα ημερολόγια με πάνω από 350 σελίδες ημερήσιες σημειώσεις (1952, 1955). Σε αυτά τα ημερολόγια αποτυπώνεται η ζωή του αλλά και η σύνθετη προσωπικότητά του.
Το διάστημα πριν από το 1906 αποτυπώνεται σε μία σχολική φωτογραφία και σε τρία πορτρέτα από τους Α. Ατζαρίτη (Πάτρα), Boehringer (Αθήνα) και Δ. Β. Λεμπεσόπουλο (Καλαμάτα).
Στο υλικό περιλαμβάνεται επίσης σειρά ολόκληρων εφημερίδων της ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, της περιόδου 1939-50, όπως και αποκόμματα με αναφορά σε αγώνες πάλης ή διαφημίσεις προϊόντων AchaiaClauss, Βότρυς και Δελφοί.
Ποιος ήταν ο Δημήτρης Τόφαλος
Ο Τόφαλος, γεννημένος στην Πάτρα το 1884, ήταν άνθρωπος με πολλά ενδιαφέροντα. Το 1906 γίνεται λαϊκός ήρωας καθώς καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ στην άρση βαρών. Ήταν τόσο δημοφιλής, που το όνομά του έμεινε στην ιστορία και πέρασε στην καθομιλουμένη για να χαρακτηρίσει τον θηριώδη σωματότυπο. Προς τιμή του έχει πάρει το όνομά του το κλειστό Γυμναστήριο του ΠΕΑΚ στην οδό Πανεπιστημίου στην Πάτρα.
Ο Τόφαλος υπήρξε και προπονητής του πρωταθλητή της ελεύθερης πάλης, επίσης θρυλικού, ΤζιμΛόντου.
Μετά την επιτυχία του έφυγε για την Αμερική, όπου άρχισε να ασχολείται με την ελεύθερη πάλη. Αυτός ο χαρισματικός άνθρωπος είχε και ωραία φωνή τενόρου και λέγεται ότι έκανε και μια μικρή καριέρα. «Οι φωτογραφίες το αποδεικνύουν», λέει ο κ. Σπύρος Τσιπίδης, ο οποίος εντόπισε το όνομα του Τόφαλου και σε αμερικανικά αρχεία ηχογραφήσεων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης το κομμάτι του αρχείου Τόφαλου που αναφέρεται στη δραστηριότητα της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ τις δεκαετίες 1930 και 1940.
Στην Αμερική, ο Δημήτρης Τόφαλος ήταν εκπρόσωπος της AchaiaClauss και το υλικό που υπάρχει στη συλλογή παρακολουθεί την ανάπτυξη και την πτώση της εταιρείας στις ΗΠΑ (1935-1949)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ