Type Here to Get Search Results !

Η Πάτρα ως «λεπτομέρεια» της συμφωνίας



Τέσσερις μέρες πριν από τις εκλογές του περασμένου Γενάρη, ο νυν Πρωθυπουργός, στην προεκλογική ομιλία του στο Κλειστό «Τόφαλος», είχε αναγγείλει την οριστική παραχώρηση της παραλιακής ζώνης στον Δήμο Πατρέων. «Θάλασσα, παραλιακό μέτωπο και Πάτρα δεν πάνε ξεχωριστά», είχε πει ο κύριος Τσίπρας. Αναγγέλλοντας, παράλληλα, και την «από Δευτέρα κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ», του Ταμείου που διαχειρίζεται τη δημόσια ακίνητη περιουσία και στην δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται από το 2012 το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης.
Αλλά και πριν από 55 μέρες, στο 3ο Συνέδριο της «Πελοποννήσου» στο ξενοδοχείο «Πόρτο Ρίο», ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας, Θόδωρος Δρίτσας, υπενθύμιζε την πρωθυπουργική δέσμευση, σημειώνοντας ότι είναι ανάγκη η εκκρεμότητα να κλείσει γρήγορα και ν' αποδοθεί το θαλάσσιο μέτωπο στους Πατρινούς, «ως στοιχείο συνδεδεμένο με την κοινωνία και τον πολιτισμό της πόλης».
Από τότε πολύ νερό κύλησε. Οι ανατροπές που τάραξαν την πολιτική ζωή αλλά και την καθημερινότητά μας, οι πυκνές εξελίξεις των τελευταίων έξι εβδομάδων, οι έκτακτες συνθήκες που κυριάρχησαν -και κυριαρχούν- μετά την εγκατάλειψη των «αυταπατών» και την επιστροφή στον ρεαλισμό, σχεδόν νομιμοποίησαν τη θεαματική απόσταση που παίρνει σήμερα η Κυβέρνηση απ' τις προεκλογικές εξαγγελίες της.
Το ΤΑΙΠΕΔ καταλαμβάνει, πλέον, κομβικής σημασίας θέση στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Εξέλιξη που απομακρύνει την προοπτική της οριστικής παραχώρησης του θαλασσίου μετώπου, αν δεν την ακυρώνει διά παντός. Και έτσι, ένας πρωταρχικός στόχος για την πόλη κινδυνεύει να ενταφιαστεί ως μια «μικρή λεπτομέρεια» στον βαρύ λογαριασμό που καλείται να πληρώσει η χώρα για τις αστοχίες του πενταμήνου Φεβρουαρίου - Ιουνίου.
Σε λίγο ίσως δεν θα υπάρχουν καν οι νομικές προϋποθέσεις να περιέλθει η παραλιακή ζώνη στους πατρινούς δημότες. Δεν θα υπάρχουν περιθώρια πολιτικών ή άλλων ελιγμών, ώστε η Πάτρα ν' αποκτήσει αυτό το περιλάλητο πρόσωπο στη θάλασσά της -που τόσες κυβερνήσεις μας υποσχέθηκαν- και να πάψει να είναι μια πόλη που κοιτάζει στο βουνό. Η μόνη ελληνική παραθαλάσσια πόλη χωρίς ανοικτή πρόσβαση στη θάλασσα ακριβώς μπροστά της.
Οσο ακόμη η διαπραγμάτευση για το νέο ΤΑΙΠΕΔ παραμένει χωρίς επικύρωση, όσο δηλαδή υπάρχουν ακόμη κάποιες ελπίδες η «προίκα» του Ταμείου να μην υφαρπάξει την «προίκα» της Πάτρας, οι τοπικές αρχές, οι βουλευτές, το τοπικό πολιτικό προσωπικό στο σύνολό του ίσως θα έπρεπε ν' ακολουθήσει μια οδό γρήγορης ενεργοποίησης.

Επιχειρηματολογώντας ξανά και προς κάθε κατεύθυνση για την ιδιαιτερότητα που παρουσιάζει το θαλάσσιο μέτωπο της Πάτρ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ