Type Here to Get Search Results !

Την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η οριστική απόφαση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλονιά

Πάτρα: Την Παρασκευή στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών η οριστική απόφαση για την ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Κεφαλονιά Η απάντηση του Υπουργού Ναυτιλίας στα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερώνΘα ξεκινήσουν τελικά τα δρομολόγια από την Πάτρα για την Κεφαλονιά και την Ιθάκη ή οχι;
Η προοπτική να ανοίξει και πάλι η ακτοπλοϊκή σύνδεση από αύριο κιόλας σύμφωνα τουλάχιστον με τις ενημερώσεις των τελευταίων ημερών φαίνεται  να απομακρύνεται μετά και την παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας στο θέμα.Τις προηγούμενες ημέρες οι κάτοικοι Κεφαλλονιάς και Ιθάκης μέσω των τοπικών ΜΜΕ ενημερώθηκαν για την επανέναρξη των δρομολογίων την ερχόμενη Τρίτη 28 Ιουλίου με το πλοίο "Διονύσιος Σολωμός" .
Μάλιστα είχαν ανακοινωθεί και τα δρομολόγια. Όπως αναφέρονταν το πλοίο θα ξεκινάει στις 07.00 το πρωϊ από την Ιθάκη, στις 07.30 από τη Σάμη και θα φτάνει στην Πάτρα στις 11 π.μ. Στη συνέχεια, 12.30 το μεσημέρι θα φεύγει από την Πάτρα με άφιξη στη Σάμη στις 15.30 και το τελευταίο δρομολόγιοο από Σάμη προς Πάτρα θα εκτελείται στις 20.00.
Ωστόσο το Σαββατοκύριακο ορισμένα δημοσιεύματα και πάλι τοπικών ΜΜΕ έκαναν λόγο για εμπλοκή τελευταίας στιγμής κάνοντας αναφορά και στον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.
Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου μέσω ανοικτής επιστολής με θέμα:  Ακτοπλοϊκή Σύνδεση Πάτρας – Σάμης – Κεφαλλονιάς – Πισαετού Ιθάκης.
Στην επιστολή ο κ. Δρίτσας αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «όχι μόνο καμία απόφαση για το θέμα δεν έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, αφού οι επίκαιρες εξελίξεις γι΄ αυτό ενεργοποιήθηκαν έμμεσα μεν και ενδεικτικά μόλις την Τρίτη 21/07/2015, επίσημα δε και δεσμευτικά με την κατάθεση του αιτήματος την Τετάρτη 22/07/2015.
Αλλά ούτε και θα μπορούσε να έχει ληφθεί πριν διατυπωθεί αναλυτικά και συγκεκριμένα το αίτημα και πριν επομένως εξεταστεί η νομιμότητα του. Αυτά είναι στοιχειώδη και πρέπει να θεωρηθούν ως αυτονόητα.
Ως αρμόδιος υπουργός, εξετάζω κάθε αίτημα, όταν κατατεθεί επισήμως και εγγράφως. Γιατί μόνο τότε είναι σαφές και δεσμευτικό. Μόνο τότε μπορεί και οφείλει να πάρει θέση η διοίκηση».
Ο κ.Δρίτσας σημειώνει ακόμη ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, ενημερώθηκα με πολλαπλούς τρόπους (συναντήσεις στο Υπουργείο, επιστολές, τηλεφωνήματα και άλλα), για το αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, να ξαναλειτουργήσει η δρομολογιακή γραμμή Πάτρας – Σάμης – Ιθάκης που είχε διακοπεί προ διετίας, περίπου.
Για μένα η ανταπόκριση σε αυτό το αίτημα, έγινε “προσωπικό στοίχημα” και ως τέτοιο παραμένει ακόμα.Προφανώς το αίτημα αυτό, αφορούσε και αφορά και σήμερα, στη δρομολόγηση σε ετήσια βάση.
Σήμερα έχουμε μία πρόταση, που ικανοποιεί εν μέρει το αίτημα και δεν καλύπτει -προς το παρόν τουλάχιστον- την ανάγκη δρομολόγησης χειμώνα - καλοκαίρι. Εδώ πρέπει να πάρουμε καθαρή θέση, όλοι.
Γιατί και αν υπάρξει λύση σε ετήσια βάση, πάλι κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα όντως θα θιγούν ή θα αναδιαταχθούν».
Και προσθέτει: «Είναι ή όχι αναγκαία και βιώσιμη η γραμμή; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα και πρέπει να υπάρξουν καθαρές και σαφείς απαντήσεις από όλους. Γιατί μέχρι τώρα, το υπουργείο βομβαρδιζόταν κυριολεκτικά, από τα επιχειρήματα όλων, υπέρ της αναγκαιότητας της γραμμής, χωρίς ποτέ να τίθενται ούτε ζητήματα βιωσιμότητας, ούτε ζητήματα “καταστρεπτικών συνεπειών”».
Επίσης τονίζει ότι: «Κάθε καλοπροαίρετος αποδέκτης αυτής της επιστολής, πιστεύω ότι είναι σε θέση να κατανοήσει, ότι υπό τις συνθήκες αυτές, η τελική απόφασή μου, είναι μια απόφαση που πρέπει να μελετηθεί προσεκτικά, ως προς όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.
Βεβαιώνω, ότι με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον και επί του προκειμένου με κριτήριο τις ανάγκες των πολιτών της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης, θα λάβω την τελική μου απόφαση, όπως υποχρεούμαι, εντός βέβαια των ορίων του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Για τούτο, αποφάσισα να προτείνω τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), την Παρασκευή 31/07/2015.
Το Συμβούλιο θα κληθεί να γνωμοδοτήσει και επί των αιτημάτων και επί κρίσιμων ερωτημάτων, τα οποία θα καθορίσουν την τελική απόφαση, η οποία θα ληφθεί αμέσως μετά».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ