Type Here to Get Search Results !

Συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο για τα ναρκωτικά (pics)

Σήμερα Τετάρτη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας με μοναδικό θέμα το πολύ σοβαρό ζήτημα των ναρκωτικών.
Η συνεδρίαση, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων (Φωκαίας 26–Προσφυγικά) στις 6:00 μ.μ., με εισηγητή τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.
Η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, προσκάλεσε στην συνεδρίαση και τους φορείς της περιοχής, καλώντας τους όχι μόνο να παραβρεθούν, αλλά και να τοποθετηθούν επί του θέματος.
Στην συνεδρίαση παρεβρέθηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων
Η εισήγηση του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη
Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Το θέμα των ναρκωτικών είναι από τα μεγαλύτερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας. Η εξάπλωση της τοξικομανίας για την πόλη μας, για τη χώρα μας, είναι μια σύγχρονη μάστιγα. Στην πόλη μας 1 στους 4 δηλώνει πως υπάρχει πρόβλημα με χρήστη στην ευρύτερη οικογένειά του. Η ηλικία μύησης στις ουσίες ξεκινά από τα 12. Η διακίνηση στα στέκια των λαϊκών συνοικιών, η ανοιχτή δράση διακινητών σε πλατείες, σχολεία και αλλού, η έξαρση της επαιτείας και των μικροκλοπών για την εξασφάλιση της δόσης είναι για την πόλη μας ένα καθημερινό φαινόμενο. Πολλοί είναι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, που χάνουν καθημερινά την προσωπικότητά τους και περιθωριοποιούνται, ενώ μερικές δεκάδες κάθε χρόνο οδηγούνται στο θάνατο.
Το Δημοτικό μας Συμβούλιό, η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί απλά να παρακολουθεί ένα τέτοιο θέμα, να εξαντλείται η δράση του σε κάποιες επετειακές εκδηλώσεις.
Χρειάζεται καθημερινή δράση και αγώνας ενάντια στην εξάρτηση, κατά των ναρκωτικών. Με σχέδιο, ιεράρχηση, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που έχουν την ίδια ανησυχία και προσανατολισμό με εμάς. Με τη σημερινή μας παρέμβαση, αυτό προσπαθούμε να ξεκινήσουμε.
Ο αγώνας ενάντια στα ναρκωτικά δε είναι κάτι εύκολο, αντίθετα είναι πολύ δύσκολο, και το γνωρίζουμε όλοι. Απέναντί μας, είναι οι αιτίες, ένα κοινωνικό – οικονομικό πλαίσιο, στο οποίο εδράζεται η χρήση ναρκωτικών,  η ανεργία, η ανασφάλεια, η πολιτιστική και οικονομική φτώχεια, οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση, η εκτεταμένη εμπορευματοποίηση των σύγχρονων αναγκών.
Παράλληλα, υπάρχουν και αυτοί που έχουν στήσει μια τεράστια οικονομική επιχείρηση με την διακίνηση των ναρκωτικών της οποίας  ο ετήσιος τζίρος ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ.
Το πρόβλημα της δημιουργίας εξαρτημένων από ουσίες ανθρώπων, έχει τη βάση του στην κοινωνική αποξένωση που αντανακλά την καπιταλιστική εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Η κρίση του σημερινού κοινωνικοπολιτικού συστήματος, που είναι σε περίοδο παρακμής και εκφυλισμού, με ισοπέδωση, καταρράκωση οραμάτων και αξιών, κλίμα απάθειας και αδιαφορίας, ευνοεί την διάδοση των ναρκωτικών.
Ο σκληρός ανταγωνισμός της καπιταλιστικής κοινωνίας που προωθεί ‘’ο θάνατος σου, η ζωή μου’’, δεν αντέχεται απ’ όλα τα παιδιά μας.
Η εξάρτηση αγκαλιάζει όλη την κοινωνία, αλλά πλήττει ιδιαίτερα τους νέους των φτωχότερων στρωμάτων. Από πρόσφατη έρευνα που έχει γίνει σε συγκεκριμένα σημεία, λαϊκών κατά το μεγαλύτερο μέρος περιοχών, η ανεργία είναι στο 29,7 %, κάτω από το όριο φτώχειας είναι το 37,7%. Το 42% των οικογενειών ζουν με λιγότερα από 820 ευρώ. 7 στις 10 οικογένειες δεν έχουν αποταμίευση για έκτακτη ανάγκη. Το 39,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ως το πιο σημαντικό πρόβλημα της γειτονιάς τους την χρήση ναρκωτικών.           
Στην Πάτρα σήμερα λειτουργούν οι παρακάτω δομές:
ΟΚΑΝΑ
Κέντρο Πρόληψης
Γέφυρα, ανοιχτό “στεγνό” πρόγραμμα απεξάρτησης
Μονάδα υποκατάστασης με βουπρενοφίνη στο χώρο του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου στο Ρίο.
ΚΕΘΕΑ
Ανοικτό στεγνό πρόγραμμα (Οξυγόνο) που λειτουργεί στο Σπίτι Πολιτισμού στα Προσφυγικά
ΕΣΥΝ
Μαζικός φορέας με Πανελλαδική οργάνωση που  δραστηριοποιείται   στον τομέα της Πρόληψης.
Ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, ότι για το μέγεθος της πόλης μας και την οξύτητα του προβλήματος, τα ‘’στεγνά’’ προγράμματα δεν επαρκούν. Οι ελλείψεις τους σε προσωπικό και υποδομές είναι μεγάλες. Παρόλα αυτά  αξιέπαινη είναι η προσφορά των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτά, και χρειάζονται στήριξη.  
Η σημερινή μας συνεδρίαση, εκτός από το να θέσει και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξάρτηση, οφείλει να πάρει θέση, πάνω σε θέματα για τον τρόπο αντιμετώπισής της, των αιτιών της, γιατί η σωστή η λαθεμένη αντίληψη που θα κυριαρχεί, θα φέρει θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα.
Υπάρχουν διάφορες απόψεις γιατί οι νέοι στρέφονται στις ουσίες, ανάλογα με την απάντηση που δίνουμε, παίρνουμε και αντίστοιχα μέτρα.
Οι ισχυρισμοί  ότι η ύπαρξη ναρκωτικών είναι η αιτία της τοξικομανίας, ότι οι νέοι στρέφονται στα ναρκωτικά γιατί είναι απαγορευμένα, ότι ο τοξικομανής είναι άρρωστος άρα θέλει θεραπεία ιατρική δεν ισχύουν.
Το πρόβλημα της εξάρτησης είναι πολυαιτιακό και αφορά μεγάλο αριθμό παραγόντων. Η τοξικομανία είναι μια ανελεύθερη επιλογή ενός τρόπου ζωής που έχει τον χαρακτήρα της φυγής, της παραίτησης, που συναντιέται με ένα οργανωμένο κύκλωμα εμπορίας  και διάδοσης των ναρκωτικών. Μέσα από τα ναρκωτικά, ο χρήστης, αναζητά κάλυψη αναγκών του, κενά που έχει, να αντιμετωπίσει τον φόβο, την έλλειψη αυτοπεποίθησης, την ανασφάλεια. Θέλει να ξεφύγει από μια ατομική και κοινωνική πραγματικότητα που καραδοκεί να τον συνθλίψει.
Τα αίτια για την χρήση ουσιών είναι κοινά. Δεν υπάρχουν ‘’μαλακά’’ και ‘’σκληρά’’ αίτια αναζήτησης και χρήσης μιας ουσίας. Στη χρήση και την εξάρτηση σημασία δεν έχει ποια ουσία χρησιμοποιεί κανείς. Σημασία έχει ότι έχει ανάγκη ουσίας για να ξεφύγει από την κατάσταση που βρίσκεται.
Αναφέρουμε κάποια στοιχεία γύρω από το θέμα της χρήσης της κάνναβης, της επιδίωξης νομιμοποίησής της, στην αγορά και στη συνείδηση των ανθρώπων. 
Ενδεικτικά μερικά στοιχεία που προκύπτουν  από  εκθέσεις  επίσημων φορέων, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ 2014) στην Ελλάδα, και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης για τα Ναρκωτικά και τη ναρκωεξάρτηση (EMGDDA 2015) στην Ευρώπη.
Και οι δύο εκθέσεις επισημαίνουν τον κίνδυνο από τη διάδοση της κάνναβης, ιδιαίτερα στον μαθητικό πληθυσμό.
Η επικράτησή της είναι 5πλάσια από όλα τα άλλα ναρκωτικά.
Αυξάνεται ο αριθμός οξέων περιστατικών χρήσης κάνναβης λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της THC (βασική ουσία).
Όπου έχει επιτραπεί η χρήση κάνναβης, τα ποσοστά είναι έως και 5πλάσια από την Ελλάδα.
Η χρήση κάνναβης βλάπτει την υγεία, γεγονός που το τεκμηριώνουν πλέον επίσημες έρευνες.
Παρόλα αυτά, και ενώ θα περίμενε κανείς μ' αυτά και άλλα στοιχεία, ότι στην Ελλάδα θα δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, το στοιχείο της έκθεσης του ΕΚΤΕΠΝ είναι συγκλονιστικό:
Τα προγράμματα πρόληψης στα σχολεία ακουμπούν μόλις το 2% των μαθητών στην Α'βάθμια εκπαίδευση και το 6% των μαθητών στη Β'βάθμια.
Και ενώ έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τις επικίνδυνες “ελευθεριακές απόψεις” που έχει συναντάει στον προσανατολισμό της την πολιτική της ΕΕ ,   αλλά και τη γραμμή και κυβερνητική πρακτική και των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ . Δεν είναι τυχαίο πως και το ναρκω-φεστιβάλ ήταν η κλιμάκωση δραστηριοτήτων προηγούμενων χρόνων απο μία σειρά δυνάμεις (νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, νέοι ΔΗΜΑΡ, Νεολαία ΠΑΣΟΚ,). Ουσιαστικά γίνεται "εκστρατεία" για νομιμοποίηση της κάνναβης, με διαφήμιση για το πόσο υγιεινή και χρήσιμη είναι.         
          Σήμερα η κεντρική αντιναρκωτική πολιτική είναι η συντήρηση του φαινομένου και του χρήστη, µε την υλοποίηση των κατευθύνσεων της ΕΕ µε τα υποκατάστατα. Αρκεί να αναφέρουμε πως σε 7 χώρες της Ευρώπης η πλειοψηφία των εξαρτηµένων είναι από µεθαδόνη.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε περίοδο κρίσης έχει ενισχυθεί η προσπάθεια διαχωρισμού σε “σκληρά” και “μαλακά” και η προσπάθεια αυτή αποσκοπεί καθαρά στην άνοδο της κερδοφορίας νόμιμα ή παράνομα , αυτών που εμπορεύονται τα ναρκωτικά , αλλά κυρίως στην εξασφάλιση του κοινωνικού ελέγχου πάνω στις νέες γενιές.
          Και ιδίως στις σημερινές συνθήκες που μια νεολαία ναρκωμένη είναι ότι καλύτερο για την άρχουσα τάξη προκειμένου να μήν έχει “μυαλό” να διεκδικήσει τα αυτονόητα, μία καλύτερη ζωή.
          Δεν θεωρούμε επίσης  τυχαίο το γεγονός ότι τα κέντρα πρόληψης παραμένουν στο ίδιο άθλιο θεσμικό καθεστώς. Η χρηματοδότηση έχει κοπεί στα στεγνά προγράμματα. Ζει και βασιλεύει η υποκατάσταση χαμηλών προδιαγραφών, αλλά κυρίως οι ιδιώτες που πλουτίζουν από τον πόνο των ανθρώπων, και καραδοκούν για να μοιραστούν όλη την πίτα.
          Πιστεύουμε ότι η νομιμοποίηση είναι η άλλη όψη του νομίσματος της καταστολής, όχι βέβαια της ουσίας (που οφείλει να γίνει) αλλά των χρηστών, και την οποία δεν αποδεχόμαστε.
Η χρήση οποιασδήποτε ναρκωτικής ουσίας διαμορφώνει και ανάλογη συνείδηση, τρόπο σκέψης και τρόπο ζωής. Προβάλλει τη λογική: "Μπροστά σε ότι σε “χαλάει”, διάλεξε τη νάρκωση για να ξεχάσεις το πρόβλημα, ΟΧΙ όμως να το αντιμετωπίσεις, να το κοιτάξεις κατάματα και να το τσακίσεις". Η "ουσία" παρεμβάλλεται ανάμεσα στον άνθρωπο και τη δραστηριότητά του, μέχρι να τον ελέγξει.         
Ως Δήμος λαμβάνοντας υπόψη  όλα τα παραπάνω δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι στο πρόβλημα των ναρκωτικών, που πρώτα και κύρια πλήττει και επιδρά στην νεολαία της πόλης μας. Οφείλουμε στα πλαίσια που μπορούμε , να πάρουμε μέτρα , να υλοποιήσουμε δράσεις με επίκεντρο και προτεραιότητα την πρόληψη.
Να αναδείξουμε το πρόβλημα, να διεκδικήσουμε από το κράτος και την κυβέρνηση  στην κατεύθυνση οι Υπηρεσίες Πρόληψης και Κοινωνικής Επανένταξης να είναι σύγχρονες δημόσιες και δωρεάν. Να λειτουργούν στο πλαίσιο του Υπουργείου Υγείας με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος και επαρκές επιστημονικό προσωπικό χωρίς την συμμετοχή ιδιωτών. Οι εργαζόμενοι να είναι μόνιμοι με πλήρη δικαιώματα.
Να διεκδικήσουμε όλο το πακέτο δηλαδή πρόληψη, θεραπεία, επανένταξη με βασικό βέβαια την πρόληψη. Με προγραμματισμό δράσεων που θα στηρίζουν την πρόληψη και τα “καθαρά' προγράμματα απεξάρτησης , την κοινωνική ένταξη των απεξαρτημένων , την πρόληψη μέσα από διάφορους τρόπους διεξόδου της νεολαίας όπως αθλητισμός και πολιτισμός.
 ΠΡΟΛΗΨΗ 
Με την στήριξη του Δήμου και την συνεργασία με άλλους φορείς την εφαρμογή προγραμμάτων και αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στα πρώτα χρόνια του Γυμνασίου , περίοδο κρίσιμη για την εμπλοκή και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών.
Κοινωνική και “εκπαιδευτική” ενίσχυση των “αδύνατων” μαθητών που κινδυνεύουν να παρατήσουν το σχολείο.
Καταγραφή και έλεγχος των σχολικών “διαρροών” που έχουμε κάθε χρόνο από τα σχολεία της Πάτρας, κυρίως από τα Γυμνάσια. 
Άνοιγμα επιλεγμένων  προαυλίων των σχολείων της Πάτρας (που έχουν  υποδομές για αθλητισμό , μπασκέτες , γήπεδο κλπ) κατά τις απογευματινές ώρες ώστε τα παιδιά να βρίσκουν χώρο για παιχνίδι και άθληση σε κάθε γειτονιά της Πάτρας με φύλαξη.
Δημιουργία Κέντρων ερασιτεχνικής δημιουργίας και απασχόλησης σε διάφορες γειτονιές της Πόλης
Αξιοποίηση ελεύθερων χώρων για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.
Αξιοποίηση της όποιας δυνατότητας υπάρχει για προβολή θέσεων ενάντια στα ναρκωτικά και σε κάθε είδους εξάρτηση κύρια σε αθλητικούς και πολιτιστικούς χώρους που συγκεντρώνεται νεολαία.
Παρέμβαση σε μεγάλες πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες της Πάτρας (πχ Καρναβάλι)
Λειτουργία συμβουλευτικών ομάδων για γονείς παιδιών όλων των ηλικιών με επίκεντρο το σχολικό συγκρότημα. 
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σήμερα η Πάτρα, με περίπου 300.000 κατοίκους, δεν διαθέτει ούτε ένα ολοκληρωμένο ‘’κλειστό’’ πρόγραμμα θεραπείας και επανένταξης, με αποτέλεσμα άτομα που θέλουν να ενταχθούν να στέλνονται στην Καλαμάτα. Η δημιουργία ενός τέτοιου κέντρου στην πόλη μας, πρέπει να αποτελεί βασικό στοιχείο διεκδίκησης μας από το κράτος και την κυβέρνηση.
Στήριξη των 2 στεγνών θεραπευτικών προγραμμάτων (Γέφυρα και Οξυγόνο) που λειτουργούν στην πόλη μας και προσφέρουν αναντικατάστατο έργο. 
ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ
 Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα των απεξαρτημένων στην εργασία που είναι βασική προϋπόθεση για την επανένταξη τους. Ειδική μοριοδότηση των απεξαρτημένων σε προσλήψεις που γίνονται στο Δήμο.
Εξαγγελία καμπάνιας με ευθύνη του Δήμου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενάντια στον  διαχωρισμό τους σε “μαλακά” και “σκληρά” , ενάντια στη ναρκωκουλτούρα και τα διάφορα ναρκω -φεστιβάλ που θέλουν να αμβλύνουν την συνείδηση του λαού και της νεολαίας στο κοινωνικό πρόβλημα των ναρκωτικών. Η στήριξη φορέων της Πάτρας, (συνδικάτα, σωματεία, ΕΒΕ, Γονείς, Εκπαιδευτικοί, Αθλητικοί και Πολιτιστικοί φορείς κλπ) είναι απαραίτητη. Η καμπάνια να ολοκληρωθεί ένα χρόνο μετά  , κάνοντας ταυτόχρονα  απολογισμό της δράσης μας και στόχους για την συνέχεια της. Η ολοκλήρωση της καμπάνιας να γίνει με την πραγματοποίηση Αντιναρκωτικού Φεστιβάλ στην Πάτρα , με την συμμετοχή όλων των φορέων. Το Αντιναρκωτικό Φεστιβάλ να πραγματοποιείται κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών. 
Το προηγούμενο διάστημα καλέσαμε  φορείς της Πάτρας να ανταλλάξουμε γνώμες, να συμβάλλει ο καθένας από την δική του μεριά. Ορισμένοι ανταποκρίθηκαν, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους να συμβάλλουν σε αυτή την υπόθεση με διάφορες  προτάσεις, κάποιοι ελπίζουμε να ανταποκριθούν στη συνέχεια. Το ζήτημα δεν θα σταματήσει σήμερα εδώ, είναι η αρχή , το πρώτο βήμα. Ο Δήμος Πατρέων θα τεθεί επικεφαλής ώστε να εμπλακούν όλοι οι φορείς της πόλης μας σε αυτή τη διαδικασία. Αναγκαίος όρος και προϋπόθεση σε αυτή την κατεύθυνση είναι η χρηματοδότηση από το κράτος σε αντίστοιχες δομές και υποδομές του Δήμου όπως του Κοινωνικού Οργανισμού , της Αντιδημαρχίας Υγείας – Πρόνοιας, Παιδείας, Αθλητισμού , Πολιτισμού για να μπορεί να ανταποκριθεί στις παραπάνω ανάγκες.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ