Type Here to Get Search Results !

Στο «κόκκινο» και ο ΧΥΤΑ Πάτρας

Εργα στον κορεσμένο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας, με διευθέτηση και συλλογή των στραγγισμάτων που εκβάλλουν από τα πρανή και κάλυψη με χώματα τεράστιων επιφανειών απορριμμάτων, που είχαν αποκαλυφθεί λόγω ξεπλύματος των πρανών από τις βροχοπτώσεις ή και πλημμελούς ταφής.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
ΠΑΤΡΑ. Με δραματικούς τόνους περιγράφει η δημοτική αρχή της Πάτρας την κατάσταση που δημιουργείται στο ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων, τονίζοντας ότι «μπροστά μας βρίσκεται μια φοβερή κατάσταση απειλής για τη δημόσια υγεία, πολύ χειρότερη από αυτήν της πόλης του Πύργου» και πως «η πόλη κινδυνεύει, από το φετινό καλοκαίρι, να μεταβληθεί σε μια υγειονομική κόλαση». Οπως διαφαίνεται από ανοικτή επιστολή του δήμου προς φορείς και κατοίκους, η πόλη δεν αποκλείεται να ζήσει τις δραματικές ημέρες της Τρίπολης και του Πύργου. Ταυτόχρονα, γίνεται σαφές ότι το άλυτο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις σε ολόκληρη την Πελοπόννησο, λόγω και της κατάστασης που επικρατεί με τους ΧΑΔΑ και τα πρόστιμα από την Ε.Ε.

Οπως υποστηρίζει η δημοτική αρχή, η κατάσταση είναι πλέον εκτός ορίων αφού «με το ξεκίνημα του καλοκαιριού εξαντλείται ο σημερινός χώρος ταφής στον ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας». Εχει γίνει υπέρβαση του αρχικά προβλεπόμενου ύψους κατά 50 μέτρα, κατά έκταση περίπου 40 στρέμματα και κατά όγκο 800.000 κυβικά μέτρα. Ως προσωρινή λύση, η δημοτική αρχή ανακοίνωσε ότι «έχουμε από καιρό ζητήσει να μεταφέρουμε στον ΧΥΤΑ Φλόκα της Δυτικής Αχαΐας 50.000 τόνους απορριμμάτων και από 10.000 τόνους στους ΧΥΤΑ της Ναυπάκτου και του Αγρινίου, χωρίς ακόμη καμία επιτυχία». Ετσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί, με τη σύμφωνη γνώμη περιοίκων, κινητός σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προκειμένου να μεταφερθούν σε άλλο ΧΥΤΑ. Επίσης προωθείται η κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης στο βορινό πρανές, αφενός για να αποφευχθεί τυχόν κατολίσθηση και αφετέρου να προκύψει χώρος για καθ’ ύψος επέκταση του ΧΥΤΑ. Αυτό, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, «θα μας δώσει τον απαραίτητο χρόνο υλοποίησης του γενικότερου σχεδιασμού, που μεταξύ πολλών περιλαμβάνει επέκταση του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ώστε το αδιέξοδο της Πάτρας να μη μεταβιβαστεί στον Δήμο Δυτικής Αχαΐας».

«Εχουμε αρχίσει», λέει ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, «να προωθούμε νέο σχεδιασμό, που βασίζεται στην πρόληψη, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή των χρήσιμων υλικών, μαζί και την κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης προδιαλεγμένων οργανικών και στη συνέχεια απόθεση των υπολειμμάτων και των σύμμεικτων απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ».

Οσον αφορά τον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία, έχει υιοθετηθεί η προσωρινή λύση της μεταφοράς των απορριμμάτων σε ΧΥΤΑ της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας. Ομως αυτή η λύση έχει ημερομηνία λήξης, βάσει των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Δήμο Πύργου, τα μεγάλα προβλήματα με τη διαχείριση των απορριμμάτων οδήγησαν στην αύξηση της ανακύκλωσης. Για τον μήνα Μάιο το ποσοστό άγγιξε το 20% επί των αστικών στερεών αποβλήτων. Τον ίδιο μήνα, με βάση τα ζυγολόγια από το εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Πάτρα, ο Δήμος Πύργου μετέφερε 147,22 τόνους, ποσότητα που χαρακτηρίζεται μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης.

Στην Τρίπολη, ο δήμος σχεδιάζει δημιουργία μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων στο Μεγαβούνι, όπου θα γίνεται κομποστοποίηση, διαλογή ανακυκλώσιμων και διαχείριση υπολειμμάτων. Μέχρι τότε, τα απορρίμματα μεταφέρονται σε περιοχή της Κορινθίας.

23 ενεργοί ΧΑΔΑ

Η περιφέρεια Πελοποννήσου αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις χωματερές σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα, καθώς από τους 81 ΧΑΔΑ, 23 παραμένουν ενεργοί, ενώ οι 58 ανενεργοί δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί.

Πάντως, η Περιφέρεια προχώρησε στη σύνταξη των μελετών για τους 76 από τους 81 ΧΑΔΑ και δημοπράτησε το έργο της αποκατάστασής τους με προϋπολογισμό 23,5 εκατ. ευρώ. Η δημοπράτηση για τους υπόλοιπους πέντε αναμένεται να γίνει έως τα τέλη Ιουνίου. Μάλιστα, όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, η περιφερειακή αρχή ήταν αυτή που εξασφάλισε τα απαιτούμενα χρήματα και πρόσθεσε πως «κάναμε τις μελέτες για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ, αναγκαστήκαμε, ωστόσο, να τις τροποποιήσουμε πολλές φορές, αφού οι δημοτικές αρχές εξακολουθούσαν να τους χρησιμοποιούν αυξάνοντας τον όγκο των απορριμμάτων».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ