Type Here to Get Search Results !

Το σχολείο που δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στους ενήλικες

Ορισμένοι από τους καθηγητές του Σχολείου
 
Για το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας της Πάτρας μίλησε στο thebest.gr Διευθύντριά του Φρύνη Κωστάρα. Η κυρία Κωσταρά, που ανέλαβε την τρέχουσα σχολική χρονιά τη διεύθυνση του ΣΔΕ Πάτρας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρόγραμμα στο οποίο εντάσσεται στο ΣΔΕ, ποίοι μπορούν να γραφτούν και να φοιτήσουν σε αυτό, ποιά μαθήματα διδάσκονται, πόσο διαρκεί η φοίτηση, πότε γίνονται οι εγγραφές καθώς και στην προσωπική της εμπειρία από την χρονιά που διανύουμε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το thebest.gr επισκέφθηκε το ΣΔΕ Πάτρας, γνώρισε αρκετούς από τους ενήλικες μαθητές του και εντός των επόμενων ημερών θα σας παρουσιάσει αναλυτικά τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ιστορίες τους.
Η κυρία Φρύνη Κωσταρά
Η συνέντευξη με την κυρία Κωστάρα έχει ως εξής: 

- Από πότε λειτουργεί το ΣΔΕ Πάτρας και σε ποιο πρόγραμμα εντάσσεται;
«Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Πάτρας λειτουργεί από το 2001 στην Αχαϊκής Συμπολιτείας 20, στο Ζαβλάνι, ενώ το 2009 δημιουργήθηκε και παράρτημα στο Κ. Κ. Αγ. Στεφάνου. Το πρόγραμμα των ΣΔΕ υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.
Κύριο χαρακτηριστικό του αποτελεί η ευελιξία, η οποία επιτρέπει την προσαρμογή στις ικανότητες και στις ανάγκες των εκπαιδευομένων, εξασφαλίζοντας έτσι την ενεργό συμμετοχή τους στη διαδικασία της μάθησης. 

- Ποιοι μπορούν να γραφτούν στο σχολείο;
«Το σχολείο απευθύνεται σε ενήλικες, 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, οι οποίοι μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου (νόμος 2525/97)». 

- Τι μαθήματα διδάσκονται και πόσο διαρκεί η φοίτηση;
«Τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά, Πληροφορική, Αγγλικά, Κοινωνική Εκπαίδευση, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Φυσικές Επιστήμες και Αισθητική Αγωγή. Υπάρχουν επίσης τα Projects, διαθεματικές ερευνητικές εργασίες και σχέδια δράσης, τα οποία επιλέγονται από τους ίδιους τους εκπαιδευόμενους. Η διάρκεια της φοίτησης είναι 18 μήνες (δύο σχολικά έτη) και οι ώρες διδασκαλίας 25 την εβδομάδα. Τα μαθήματα διεξάγονται καθημερινά απογευματινές ώρες (16.30-20.30 μ.μ.)». 

- Πότε γίνονται οι εγγραφές;
«Αιτήσεις για εγγραφή γίνονται δεκτές όλο το χρόνο, προκειμένου να αξιολογηθούν για την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι διαδικασίες επιλογής των υποψήφιων εκπαιδευομένων ολοκληρώνονται περίπου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου κάθε έτους».
-Πείτε μας λίγα λόγια για το σχολείο, το προσωπικό και γενικά για τον τρόπο λειτουργίας του.
«Το σχολείο μας αποτελεί πραγματικά πηγή έμπνευσης και δημιουργίας για τους εκπαιδευόμενους. Μέσα σε κλίμα ομαδικότητας και συνεργασίας με χρήση καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, που στηρίζονται στον διαφορετικό τρόπο που προσλαμβάνουν τη γνώση οι ενήλικες και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, η γνώση προσεγγίζεται βιωματικά με κύριους άξονες την ομαδοσυνεργατική μάθηση και τις διαθεματικές προσεγγίσεις.
Το εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου, έμπειρο και καταρτισμένο στην εκπαίδευση ενηλίκων, με πραγματικό ενδιαφέρον για τους εκπαιδευόμενος, πραγματοποιεί εξαιρετικό έργο.
Εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι έχουμε δημιουργήσει μια δυνατή ομάδα, όπου ο καθένας καταθέτει το πολύτιμο λιθαράκι του στο συναρπαστικό ταξίδι της κατάκτησης της γνώσης.
Μεγάλη καινοτομία αποτελεί η παρουσία στο σχολείο μας των Συμβούλων, Συμβούλου Ψυχολόγου και Συμβούλου Σταδιοδρομίας, οι οποίοι επιτελούν πολύτιμο έργο εμπνέοντας και συμβουλεύοντας τους εκπαιδευόμενους με ομαδικές και ατομικές συνεδρίες. Πρόκειται για έναν καινοτόμο θεσμό των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, που μακάρι να εφαρμόζονταν συστηματικά και στην τυπική εκπαίδευση». 

- Εκτός από τα μαθήματα γίνονται άλλες δράσεις ή εκδηλώσεις στο σχολείο;
«Ναι, βεβαίως. Η φιλοσοφία του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, άλλωστε, είναι η διαμόρφωση ενός ευέλικτου προγράμματος, ώστε να αξιοποιούνται όλοι οι κοινωνικοί χώροι, στους οποίους υπάρχει γνώση και συσσωρευμένη εμπειρία. Ένας από τους βασικότερους στόχους μας τη φετινή χρονιά ήταν το άνοιγμα του σχολείου μας στην τοπική κοινωνία, η συνεργασία και η σύμπραξη με διάφορους κοινωνικούς, καλλιτεχνικούς, πολιτιστικούς φορείς.
Το σχολείο μας επισκέφθηκαν επιστήμονες, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ηθοποιοί, μουσικοί κ.ά. Μεγάλη μας χαρά ήταν η φιλοξενία του Νιγηριανού πρέσβη του ελληνισμού στη Ν. Υόρκη, Σαμ Τσέκουα.
Συνεργαστήκαμε με το Πανεπιστήμιο, τη Μητρόπολη, το Δήμο, το Επιμελητήριο, το ΔΗΠΕΘΕ, θεατρικές ομάδες της πόλης μας, διάφορους ομίλους και εθελοντικές ομάδες («ΣΟΨΥ», «ΑΓΚΑΛΙΑΖΩ», «Χέρι-χέρι»), με τα ΚΔΒΜ, τις Σχολές Γονέων και άλλους συλλόγους και φορείς.
Επισκεφθήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη, το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Τύπου, την Achaia Clauss, το ρωσικό ιστιοφόρο Κρουζενστέρν, που ήρθε στην πόλη μας, διοργανώσαμε αιμοδοσία και αξέχαστες εκδρομές».

- Πώς θα αξιολογούσατε την εμπειρία σας από τη φετινή χρονιά στο ΣΔΕ Πάτρας;
«Η φετινή χρονιά, που ανέλαβα τη διεύθυνση του ΣΔΕ Πάτρας, μπορώ να πω ότι είναι μια από τις συναρπαστικότερες χρονιές στην εκπαιδευτική μου πορεία. Η άψογη συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, το πλήθος των δράσεων που πραγματοποιήσαμε, η θερμή ανταπόκριση των εκπαιδευομένων αποτέλεσαν μια εξαιρετική εμπειρία.
Θέλω να εκφράσω το μεγάλο θαυμασμό και εκτίμηση που νιώθω για κάθε έναν ξεχωριστά από τους εκπαιδευόμενούς μας, οι οποίοι, παρά τις τόσες υποχρεώσεις, οικογενειακές, επαγγελματικές κ.λπ., αποφάσισαν συνειδητά να επιστρέψουν στο σχολείο και να ολοκληρώσουν αυτό, που για διάφορους λόγους ο καθένας είχαν αφήσει στη μέση.
Ορισμένοι έρχονται απευθείας από την εργασία τους στο σχολείο, κάποιοι άυπνοι, έχοντας ο καθένας διάφορα προβλήματα, οικογενειακά, προσωπικά, επαγγελματικά, όμως δεν το βάζουν κάτω.
Έρχονται γιατί το αγαπούν, γιατί έχουν βάλει τον προσωπικό τους στόχο, να πάρουν το απολυτήριό τους και να βρουν μια εργασία ή να βελτιώσουν τη θέση τους στη υπάρχουσα. Πολλοί συνεχίζουν και στο Λύκειο. Υπάρχουν, μάλιστα, ορισμένοι που προχώρησαν και σε ανώτερες Πανεπιστημιακές σπουδές. Για μένα το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας αποτελεί μάθημα ζωής ότι αν θέλουμε κάτι μπορούμε να το πετύχουμε και ότι πρέπει πάντα να κυνηγάμε τα όνειρά μας!».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ