Type Here to Get Search Results !

Τα χελιδόνια ήρθαν στην Πάτρα εδώ και κάμποσες ημέρες και εξαφανίστηκαν λόγω...κρίσης

Τα χελιδόνια ήρθαν στην Πάτρα εδώ και κάμποσες ημέρες και εξαφανίστηκαν λόγω...κρίσης - Τι λέει ο Βλάσσης Βελλόπουλος Οι πρόσκοποι των χελιδονιών ήρθαν στην Πάτρα κι έφυγαν αφήνοντας μήνυμα για την πείνα που κυριαρχεί!
 
Τα χελιδόνια ήρθαν στην Πάτρα εδώ και κάμποσες ημέρες, μα τώρα εξαφανίστηκαν.  Αυτό που παρατηρούν οι Πατρινοί αδιάφοροι, παρόλο που βρισκόμαστε στο μέσον της Άνοιξης, εξέτασε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο οικολόγος Βλάσσης Βελλόπουλος,  μέλος της διεθνούς, Οικολόγος των "100".
Κληθείς να απαντήσει στο μυστήριο της εξαφάνισης των χελιδονιών, η απάντηση που έδωσε στο Istologio G. Mosxou ήταν η παρακάτω:

"Τα χελιδόνια που είδαμε στις αρχές της Άνοιξης, δεν αποτελούσαν τον κύριο όγκο των πτηνών που καταφθάνουν κάθε εποχή. Αυτά ήσαν οι... προπομποί του σμήνους, γνωστοί και σαν πρόσκοποι. Ερεύνησαν την περιοχή, είδαν ότι δεν υπάρχει τροφή αρκετή για την επιβίωσή τους και επέστρεψαν για να κατευθύνουν το σμήνος σε άλλη περιοχή, που μπορεί να τα θρέψει".

Και στο ερώτημα, πως ζουν τόσα άλλα είδη πτηνών, η απάντηση του γνωστου διεθνούς φήμης οικοιλόγου ήρθε για να μας αφήσει εμβρόντητους και να μας προβληματίσει.

"Το χελιδόνι ζει αποκλειστικά με έντομα, δεν τρώει σκουλίκια, κάμπιες, χορτάρι κ.α. όπως άλλα είδη πτηνών. Είδαν οι... πρόσκοποι πως τα έντομα σπανίζουν κι έστειλαν το μήνυμά τους, προς τους ανθρώπους. Λιγότερα εντομοκτόνα. Είμαστε κι εμείς εδώ. Κι αν θέλετε να σας φέρνουμε την Άνοιξη, αφήστε τροφή και για μας!".

Κι έτσι, "τα χελιδόνια έφυγαν" όπως είχε πει κάποτε ο Μανώλης Γλέζος, με μεταφορική πολιτική έννοια!

Η ζημιά έγινε από την αλόγιστη χρήση εντομοκτόνων και αφησε χωρίς τροφή αυτό το είδος των πτηνών, αλλά και μας παρέα με τα κουνούπια και τις σκνίπες, που θα αναπτυχθούν, ερχόμενο το καλοκαίρι, καθώς διαταράσσεται η ισορροπία της φύσης!

Από παλιά οι άνθρωποι είχαν συνδυάσει την άφιξη των χελιδονιών με την άνοιξη. Αυτό και μόνο θα αρκούσε για να καταλάβουμε γιατί τα χελιδόνια είναι τόσο αγαπητά στους ανθρώπους. Όχι στους σημερινούς, δυστυχώς! Δεν είναι όμως μόνο αυτό...

Κάντε έναν απλό υπολογισμό: Ένα μικρό χελιδόνι σε μια μπουκιά τρώει παραπάνω από 50 κουνούπια και μύγες! Φανταστείτε πόσα έντομα τρώει μια χελιδονοοικογένεια με 3 - 6 μικρά σε μία ολόκληρη ημέρα!!! Τι θα γίνει εάν δεν εμφανιστούν τελικά;

Αξιοσημείωτο είναι ότι για να τραφεί ένα χελιδόνι χρειάζεται τροφή, που σε βάρος να αγγίζει αυτό του σώματός του! Κι από δω μπορούμε να κατανοήσουμε πόσο σημαντική είναι η συμβολή του στην απαλλαγή της φύσης από τα ενοχλητικά έντομα!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ