Type Here to Get Search Results !

Αποψη: Η νέα επανάσταση άρχισε στην Πάτρα

Οι καλοί τρόποι απαιτούν να μην τους προσβάλλουμε και να υποστέλλουμε αλλά ούτε να καίμε τις σημαίες της Ε.Ε. στις διαδηλώσεις μας.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Θ​​υμάμαι από τα μαθητικά μου χρόνια ότι η επανάσταση του 1821 ξεκίνησε από την Αγία Λαύρα, από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό. Γι’ αυτό αναζήτησα στη Wikipedia το λήμμα για τον Γερμανό. Να τι βρήκα.
«Σύμφωνα με μια ευρέως διαδεδομένη εξιστόρηση των γεγονότων, στις 25 Μαρτίου του 1821 ο Γερμανός ύψωσε τη σημαία του αγώνα και κήρυξε την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, που χρησιμοποιούνταν ως σημείο συγκέντρωσης προεστών, οπλαρχηγών και κληρικών την περίοδο αυτή. Κατά τον ιστορικό Β. Κρεμμυδά, η πληροφορία αυτή οφείλεται κυρίως στον Γάλλο φιλέλληνα Φρανσουά Πουκεβίλ, ο οποίος σε συνεργασία με τον αδερφό του, Ούγο, που ήταν πρόξενος στην Πάτρα την εποχή της έναρξης της Επανάστασης φρόντισε για τη δημοσίευση της είδησης στη γαλλική εφημερίδα Le Constitutionnel, στο φύλλο της 6ης Ιουνίου 1821 (Γρηγοριανό ημερολόγιο), σύμφωνα με την οποία ο μητροπολίτης είχε εκφωνήσει στις 8 (20) Μαρτίου επαναστατική ομιλία στην Αγία Λαύρα. Οι αρνητές του γεγονότος εικάζουν ότι η είδηση ήταν ψευδής και είχε στόχο την αμοιβαία ωφέλεια των δύο πλευρών. Ο Κρεμμυδάς δεν αποκλείει ότι ο Γερμανός εκφώνησε άλλες επαναστατικές ομιλίες σε διάφορες ημερομηνίες. Στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης που εξέδωσε ο Πουκεβίλ το 1824 αφηγήθηκε με λεπτομέρειες την κήρυξη της Επανάστασης στην Αγία Λαύρα από τον Γερμανό».
Τώρα γιατί σας τα λέω όλα αυτά. Γιατί διάβασα στην Καθημερινή της 7ης Φεβρουαρίου 2015, ένα μονόστηλο με τίτλο «Υπέστειλε τη σημαία της Ε.Ε.», το οποίο αναφερόταν στον δήμαρχο Πατρέων, ο οποίος με την «ηρωική» πράξη του, κατέβασε τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Δημαρχείο και ξεκίνησε μια καινούργια επανάσταση εναντίον των εχθρών της χώρας μας. Λόγω Πάτρας, αμέσως μου ήλθε στο μυαλό ο Παλαιών Πατρών Γερμανός που ύψωσε το λάβαρο της επανάστασης και άρχισα να φαντάζομαι ότι αρχίσαμε μια νέα επανάσταση. Σας παραθέτω ολόκληρο το δημοσίευμα, για να δείτε και να καταλάβετε το σκεπτικό της απόφασης του δημάρχου.
«Ο Δήμος Πατρέων υπέστειλε της σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που βρισκόταν στο μπαλκόνι του δημαρχείου μαζί με την ελληνική». Σύμφωνα με τον συντονιστή επικοινωνίας του δήμου Ανδρέα Αντωνόπουλο, η σημαία υπεστάλη από τη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα η σημερινή δημοτική αρχή και στη θέση της αναρτήθηκε η σημαία της πόλης. Η κίνηση αυτή, είπε, δεν είναι μόνο συμβολική, αλλά έχει βαθιά πολιτική σημασία, είναι «μια ενέργεια έμπρακτης αντίθεσης ενάντια στην Ε.Ε., καθώς πρόκειται για μια αντιδραστική διακρατική ένωση που παραμένει εχθρική για τον λαό. Η Ε.Ε. δεν αλλάζει και δεν θα γίνει ποτέ υπέρ των λαών, όπως λέει η σημερινή και χθεσινή κυβέρνηση. Γεγονός που καθιστά αναγκαίο τον δρόμο της ρήξης και της αποδέσμευσης, της μονομερούς διαγραφής του χρέους με τον λαό κυρίαρχο στην οικονομία και την εξουσία. Ετσι θα απαλλαγούμε οριστικά από τα μνημόνια, τους επιτηρητές, τις αντιλαϊκές πολιτικές».

Είναι σε όλους γνωστή η πολιτική προέλευση του νέου δημάρχου Πατρέων, αλλά αυτό δεν του δίνει κανένα δικαίωμα να καταργεί μονομερώς τις διεθνείς σχέσεις της χώρας μας. Αυτό όμως που με ενόχλησε περισσότερο, είναι το γεγονός ότι είμαστε πραγματικά «τζάμπα μάγκες». Αφού ο δήμαρχος Πατρέων δεν θέλει την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να αρνηθεί και τα κονδύλια για τα περιφερειακά προγράμματα που μας δίνουν οι κουτόφραγκοι. Ας βγάλει μια τέτοια απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή δεν θέλει τίποτα από τα δισεκατομμύρια που προβλέπονται για τα επόμενα χρόνια και τότε θα μπορεί να κάνει τον πραγματικό μάγκα. Αλλά αν κάνει κάτι τέτοιο, θα κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί, γιατί ο περισσότερος κόσμος ξέρει σε ποια μεριά του ψωμιού είναι αλειμμένο το βούτυρο.

Εμείς, που ζήσαμε στην Ελλάδα πριν από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν δεν είχαμε δρόμους και κινδυνεύαμε να σκοτωθούμε κάθε φορά που έπρεπε να πάμε οδικώς στη Θεσσαλονίκη, μάθαμε να εκτιμούμε όλες αυτές τις μεγάλες ταμπέλες που βλέπουμε στους δρόμους, που λένε ότι το έργο στοίχισε τόσα εκατομμύρια και έγινε με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οποιος είναι μάγκας, ας πάει να τα ξηλώσει αυτά τα έργα. Ακόμα και ο νέος αυτοκινητόδρομος που συνδέει την Αθήνα με την Πάτρα και θα αντικαταστήσει την καρμανιόλα που έχει στοιχίσει πολλές ανθρώπινες ζωές, ολοκληρώνεται με χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Μήπως θα πρέπει να τον ξηλώσουμε και αυτόν μέσα στο επαναστατικό πνεύμα που μας έχει κυριεύσει; Δεν είμαι σε θέση να υπολογίσω πόσα χρήματα έχουμε πάρει συνολικά από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, τα πακέτα Ντελόρ, τα διάφορα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα ΕΣΠΑ, αλλά είναι βέβαιο ότι χωρίς αυτά θα είχαμε μείνει σαν ψωροκώσταινα.
Μόνο από το νέο ΕΣΠΑ 2014–2020 οι συνολικοί πόροι φθάνουν τα 26 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά θα διατεθούν μέσω των τεσσάρων Τομεακών και των 13 Περιφερειακών Προγραμμάτων. Υπενθυμίζω ότι η εθνική
συμμετοχή είναι ένα κλάσμα αυτού του ποσού. Είναι βέβαιο ότι μέσα στα Περιφερειακά Προγράμματα θα περιλαμβάνεται και η Πάτρα που τόσο περήφανα κατέβασε τη σημαία της Ε.Ε., αλλά τα λεφτά της, θέλει να τα εισπράξει.
Ακόμα, δεν ξέρω πόσα καταστήματα λειτουργούν στην Πάτρα (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) και έχουν αναρτημένη μια μικρή ταμπελίτσα που λέει ότι «η επιχείρηση αυτή έγινε με τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε.».
Οποιος είναι μάγκας ας πάει να πει σε όλους αυτούς τους επιχειρηματίες να επιστρέψουν την επιδότηση στους Ευρωπαίους, γιατί η Ε.Ε. είναι «μια αντιδραστική διακρατική ένωση που παραμένει εχθρική για τον λαό».

Και δεν είναι μόνο αυτά. Πόσα νοσοκομεία και σχολεία χτίστηκαν με τα χρήματα της Ε.Ε.; Εδώ μέχρι και μπουζουξίδικα δημιουργήσαμε στην Αθήνα, με ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία βαφτίσαμε Συνεδριακά Κέντρα για να ξεγελάσουμε τους κουτόφραγκους. Είμαι βέβαιος ότι παρόμοια Συνεδριακά Κέντρα, κατ’ ευφημισμό, θα υπάρχουν και αλλού. Για ολόκληρες δεκαετίες η αγροτική γη που δηλωνόταν στην Ελλάδα έφθανε μέχρι τη Σαχάρα, προκειμένου να παίρνουμε περισσότερες επιδοτήσεις και όταν μας πήρανε χαμπάρι στην Ευρώπη, γίνανε «εχθρικοί για τον λαό».
Τέλος, αυτή «η Ε.Ε. που δεν αλλάζει και δεν θα γίνει ποτέ υπέρ των λαών», έδωσε στη χώρα μας το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ στον κόσμο, προκειμένου να αποφύγει την άτακτη χρεοκοπία. Μπορεί να μην μας αρέσει το γεγονός ότι κάθε συμφωνία προϋποθέτει και ορισμένους όρους, αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι χωρίς το δάνειο αυτό, η χώρα μας θα είχε εδώ και καιρό χρεοκοπήσει με απρόβλεπτες συνέπειες για τους πολίτες και ειδικά τους μη έχοντες πολίτες αυτής της χώρας.
Ας σοβαρευτούμε, επιτέλους και ας πάψουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να μην έχουμε κανένα ανάγκη. Μακάρι να είμαστε στη θέση αυτή και τότε θα μπορούσαμε να τους γράψουμε όλους στα παλαιότερα των υποδημάτων μας. Οσο όμως είμαστε ισότιμα μέλη μιας Ενωσης και μάλιστα έχουμε ακόμα το χέρι απλωμένο για να εισπράττουμε, ας σεβαστούμε, τουλάχιστον, τους κανόνες διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπειά μας.
Η επανάσταση κόντρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μπορεί να περιμένει, μέχρι να γίνουμε υπερδύναμη, μεγαλύτερη από τις ΗΠΑ και τη Κίνα και τότε να τους δώσουμε να καταλάβουν. Μέχρι τότε, οι καλοί τρόποι απαιτούν να μην τους προσβάλλουμε και να υποστέλλουμε αλλά ούτε να καίμε τις σημαίες της Ε.Ε. στις διαδηλώσεις μας. Ας τους αποδείξουμε ότι είμαστε πολιτισμένοι.
* Ο κ. Ανδρέας Δρυμιώτης είναι σύμβουλος επιχειρήσεων

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ