Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Μια από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης

Πάτρα: Μια από τις πιο θορυβώδεις πόλεις της Ευρώπης - Στο κέντρο η ηχορρύπανση ξεπερνά τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  Τί δείχνουν τα στοιχεία - Το Δίκτυο Φορέων κατά της ηχορύπανσης

Μια από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη ηχορύπανση στην Ελλάδα αλλά και τη Δυτική Ευρώπη είναι η Πάτρα, σε πολλές περιοχές της οποίας η κατάσταση είναι πραγματικά αφόρητη, είτε από την κίνηση των οχημάτων είτε, τα βράδια, από τα ηχεία των μπαρ και των κλαμπ.
Η κατάσταση αυτή οδήγησε πολλούς κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς φορείς της πόλης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο που αναλαμβάνει δράση κατά της ηχορρύπανσης.
ΤΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Κατά καιρούς έχουν γίνει μελέτες οι οποίες καταγράφουν τα επίπεδα της ηχορύπανσης στην αχαϊκή πρωτεύουσα τα οποία πράγματι απέδειξαν την γενική αίσθηση που επικρατεί στους πολίτες για τον υπερβολικό θόρυβο σε ορισμένες περιοχές της πόλης.
Οι μετρήσεις σε τέσσερις κεντρικούς δρόμους της Πάτρας (Αγίου Ανδρέα, Μαιζώνος, Κανακάρη και Γούναρη-Κορίνθου) που έχει πραγματοποιήσει το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της πόλης δείχνουν ότι τα επίπεδα του θορύβου αγγίζουν τα 70 dB. Αυτό σημαίνει ότι ξεπερνά κατά πολύ τα ανώτατα ανεκτά όρια που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το οποίο είναι τα 55 ντεσιμπέλ.
Ανάλογη μελέτη που είχε παρουσιαστεί κατά το παρελθόν σε ημερίδα στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας με θέμα τον περιβαλλοντικό θόρυβο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, είχε προκύψει ότι: 28.000 κάτοικοι του Δήμου Πατρέων υπόκεινται σε ημερήσιο θόρυβο 70 ντεσιμπέλ,  άνω του επιτρεπτού ορίου και επίσης 28.000 πολίτες σε νυκτερινό αντίστοιχο άνω των 60 ντεσιμπέλ. Πρωταθλητές στην κυκλοφοριακή ηχορρύπανση, όπως αναμενόταν, οι βασικοί δρόμοι του ευρύτερου κέντρου της πόλης.
«Οι ελληνικές πόλεις είναι ιδανικά φτιαγμένες για την ηχορύπανση. Οι στενοί δρόμοι και τα ψηλά κτίρια δημιουργούν το φαινόμενο της “ηχητικής χαράδρας”, παγιδεύοντας τους θορύβους. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που, εξαιτίας αυτού του φαινομένου, ο τέταρτος όροφος μιας πολυκατοικίας δέχεται περισσότερο θόρυβο απ’ ό,τι ο πρώτος ή ο δεύτερος», ανέφερε σχετικά μιλώντας στην Real ο Δημήτρης Σκαρλάτος, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΤΟ ΔΥΚΤΙΟ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗΣ
Το thebest.gr επικοινώνησε με την εκπρόσωπο του ΟΙΚΙΠΑ στο Δίκτυο, Μέλπω Κορδιστού η οποία και μας ενημέρωσε για τους στόχους του δικτύου φορέων για την προστασία από την ηχορρύπανση καθώς και για τις δράσεις που έχει αναλάβει έως σήμερα.
Όσο για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν η κυρία Κορδιστού επιγραμματικά αναφέρεται σε: «Γραφειοκρατικά κωλύματα και ολιγωρία των αρμόδιων υπηρεσιών, προσωπικά συμφέροντα υπαλλήλων, πανίσχυρο λόμπυ καταστηματαρχών νυχτερινών κέντρων, δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο κ.α.».
Κατά τα λοιπά όπως μας εξήγησε βασικός στόχος είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης το οποίο θα αντιμετωπίζει ουσιαστικά και συνολικά το πρόβλημα.
Σκοπός του προγράμματος σε πρώτο επίπεδο είναι η μείωση των πηγών ηχορρύπανσης και η μείωση της έντασης ενώ παράλληλα με το πρώτο επίπεδο σε ένα σε δεύτερο μακροπρόθεσμο επίπεδο ο σκοπός είναι οι πολίτες να διαπαιδαγωγηθούν και να φροντίζουν την ποιότητα του περιβάλλοντος και να διαμορφώσουν έναν τρόπο ζωής που οι ήχοι θα καλύπτουν βιολογικές, αισθητικές αλλά και πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων και δεν θα δημιουργούν δυσλειτουργία της κοινωνικής ζωής.
Ο σκοπός θα προσεγγίζεται σταδιακά καθώς θα κατακτώνται βήμα-βήμα οι στόχοι του προγράμματος. Είναι αντιληπτό ότι το πρόγραμμα αυτό θα έχει μία μακροχρόνια διάρκεια. Θα κινείται ταυτόχρονα  και προς τα δύο επίπεδα και η προσέγγιση του σκοπού θα επιτυγχάνεται στον βαθμό που πραγματοποιούνται οι στόχοι κάθε χρονιάς.
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
α. Η μελέτη και η κατανόηση του προβλήματος εκ μέρους των συμμετεχόντων φορέων αλλά και  η εκπαίδευσή τους στον τρόπο παρέμβασης.  Στον στόχο αυτό εντάσσονται η μελέτη  του νομοθετικού πλαισίου  στην  Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και η διαμόρφωση προτάσεων για την καλύτερη εφαρμογή του ήδη υπάρχοντος πλαισίου ή την αναμόρφωσή του αν κριθεί  αναγκαίο.
β. Η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση  και η κινητοποίηση των φορέων και των πολιτών  μέσω εντύπων, ομιλιών, των ΜΜΕ, του διαδικτύου κ.λπ.
γ. Εφαρμογή προγραμμάτων προσαρμοσμένων σε κοινωνικές ομάδες διαφόρων ηλικιών όπως μαθητές, εκπαιδευτικούς  κ.λπ. που  θα έχουν στόχο την διαμόρφωση μίας υπεύθυνης κοινωνικής συμπεριφοράς ως προς την  ηχορρύπανση.
δ. Η δημιουργία συνεργασιών και δικτύων σε τοπικό και  ευρύτερο  επίπεδο προκειμένου  να διευρυνθεί η κοινωνική  βάση  συμμετοχής  στο πρόγραμμα ώστε  να υπάρξει το καλλίτερο αποτέλεσμα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ