Type Here to Get Search Results !

Πήγαμε βόλτα στα λουκουματζίδικα της Πάτρας - Μια αγαπημένη συνήθεια των Πατρινών

Πήγαμε βόλτα στα λουκουματζίδικα της Πάτρας - Μια αγαπημένη συνήθεια των Πατρινών  Η Πάτρα φημίζεται πραγματικά για τους εξαιρετικά καλοφτιαγμένους και γευστικούς λουκουμάδες της χρόνια τώρα

Μία αγαπημένη συνήθεια την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα στην Πάτρα είναι οι ζεστοί και αφράτοι χειροποίητοι λουκουμάδες με μέλι και πασπαλισμένοι με κανέλλα αλλά και με σοκολάτα – πραλίνα φουντουκιού για την ακρίβεια για όσους το ζητήσουν.
Η προσθήκη της σοκολάτας έχει γίνει τα πιο τελευταία χρόνια και συνήθως αποτελεί βασική προτίμηση των πιο νέων σε ηλικία πελάτες!
Η Πάτρα είναι αλήθεια ότι έχει μεγάλη παράδοση στους λουκουμάδες και μόλις φθινοπωριάζει και πιάνουν τα κρύα, όλοι σπεύδουν να "ζεσταθούν" και να γευτούν μία μερίδα από την λαχταριστή αυτή λιχουδιά που και χορταίνει και προσφέρει μοναδική τέρψη και αγαλλίαση σε αυτόν που την γεύεται.
Τα καλοκαίρια πέφτει η ζήτηση της στην Πάτρα, όχι όμως και στα αμιγώς τουριστικά μέρη όπως π.χ. στα νησιά όπου σε κάποια μαγαζιά – gelateria θα βρει κάποιος να σερβίρονται λουκουμάδες. Επίσης δεν υπάρχει πανηγύρι ανά την χώρα όπου να μην πωλούνται λουκουμάδες και χαλβάς Φαρσάλων.
Η Πάτρα πάντως φημίζεται για τους λουκουμάδες, τα σιροπιαστά της και γενικότερα τα γλυκά της.
Δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες που θα βρεθούν στην Αχαική πρωτεύουσα και πριν φύγουν εκτός από λουκούμια, θα σπεύσουν να δοκιμάσουν και λουκουμάδες αλλά και σάμαλι, φοινίκι και την παραδοσιακή σιροπιαστή τουλούμπα, όπως ανέφερε στο thebest.gr η Δέσποινα Παπαβερκίου του γαλακτοζαχαροπλαστείου «Ανατολή» στη Γούναρη και Αθ. Διάκου με την μεγάλη ιστορία και διαδρομή.
Όπως μάθαμε  ο παππούς Αβραάμ Παπαβερκίου είχε έρθει από την Κωνσταντινούπολη και άνοιξε προπολεμικά το πρώτο μαγαζί του εκεί όπου σήμερα είναι το καφεκοπτείο Κετσογιάν στην Αθ. Διάκου. Με «σύνθημα» και φιλοσοφία τους τον συνδυασμό παράδοσης και ποιότητας, η «Ανατολή» που διευθύνουν σήμερα ο Αβραάμ Παπαβερκίου, ο εγγονός και ο Βασίλης Πετρόπουλος, συνεχίζει να προσφέρει στους Πατρινούς ζεστούς τραγανούς, μελωμένους και στρογγυλούς λουκουμάδες παρασκευασμένους με παλιά "μυστική" συνταγή και ψημένους σε ειδικό παραδοσιακό φούρνο.
Η αλήθεια είναι ότι η έξοδος για λουκουμάδες είναι και μία λίγο οικογενειακή υπόθεση. Τα σαββατοκύριακα στα γνωστά και χαρακτηριστικά καταστήματα του είδους στην Πάτρα θα συναντήσει κανείς ολόκληρες οικογένειες με μικρά παιδιά που πηγαίνουν να γευτούν λουκουμάδες αλλά και άτομα της τρίτης ηλικίας που θα προτιμήσουν και κρέμα και ρυζόγαλο καθώς και πολλούς νεολαίους. Το επίσης δελεαστικό με τους λουκουμάδες είναι ότι είναι και φτηνοί στην τιμή και χορταίνουν και πολλοί προτιμούν να φάνε λουκουμάδες για βραδινό αφήνοντας πολλές φορές στην άκρη την «συνήθεια» μίας πίτας με σουβλάκι!
Οι λίγο παλιότεροι σίγουρα θα φέρνουν στο νου τους το περίφημογαλακτοζαχαροπλαστείο του Κόντη εκεί που σήμερα υπάρχει ένα αίθριο στο πάνω μέρος της πλ. Γεωργίου και Κορίνθου. Στο μαγαζί αυτό από τα κεντρικότερα της Πάτρας σερβίρονταν λουκουμάδες και γλυκά στα χαρακτηριστικά στρογγυλά μαρμάρινα τραπεζάκια του. Επίσης οι πιο παλιοί θα θυμηθούν ότι ως γειτονιά των λουκουμάδων με την εξαίρεση της «Ανατολής» στα Ψηλαλώνια» λογιζόταν στην Πάτρα η ευρύτερη περιοχή της Ζαίμη.
Επί της Κορίνθου και πλησίον με την Ζαίμη λειτουργούσε η "Μέλισσα" και το κατάστημα του "Φούντα" με απίστευτα γευστικές λουκουμάδες ενώ από τα μαγαζιά που προσελκύουν πιστούς πελάτες για λουκουμάδες σήμερα είναι αυτό των αδελφών Καρακάση στη Ζαίμη, κάτω από την Μαιζώνος απέναντι από τα Ταχυδρομείο όπου επίσης παρασκευάζονται και παγωτό δικής τους παραγωγής από φρέσκο γάλα αλλά και κρέμες.
Υπάρχει και στην Αγίου Νικολάου το κατάστημα του Σεφερλή που διαθέτει φρέσκους λουκουμάδες αλλά και μαγαζιά σε άλλες γωνιές της πόλης.
Στην Αθήνα πάλι υπάρχουν γνωστά στο πανελλήνιο, χαρακτηριστικά σημεία με φρέσκους λουκουμάδες όπως το Αιγαίον στην οδό Πανεπιστημίου αλλά και η «Στάνη» κοντά στην πλ. Ομονοίας που επισκέπτονται και πολλοί Πατρινοί όταν ανεβαίνουν στην πρωτεύουσα.
Οι λουκουμάδες μπορεί να άντεξαν στο πέρασμα των χρόνων και να αποτελούν πλέον ένα γλυκό έθιμο και τη χαρά των «γλυκατζήδων».
Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με άλλες παλαιότερες αγαπημένες συνήθειες στα γαλακτοζαχαροπλαστεία της Πάτρας και αλλού.
Έως τις αρχές του 2000 τα πρωινά δεν έβρισκες τραπέζι στα μαγαζιά αυτά καθώς πολλοί έσπευδαν για το ζεστό τους γάλα ή καφέ συνοδεία από ζεστό κουλουράκι με βούτυρο και μέλι. Οι κατοπινές συνήθειες των πιο μοδάτων καφέ όπως καπουτσίνο, εσπρέσο, κ.α. αλλά και της τυρόπιτας και των άλλων έτοιμων σνακ «εξαφάνισαν» το βούτυρο- μέλι από τα «αγουροξυπνημένα» πρωινά των Πατρινών.
Τέλος να σημειώσουμε πως συνήθως η μερίδα περιλαμβάνει έξι λουκουμάδες. Κάποιοι λόγω οικονομικού στενέματος μπορεί να πάρουν μισή μερίδα και ίσως είναι το μόνο είδος όπου δεν «βασιλεύει» το delivery.
Πας ο ίδιος για να πάρεις την μερίδα σου και όσο περιμένεις στο ταμείο να σου συσκευάσουν την μερίδα, έχεις λίγο χρόνο να σου ανοίξει ακόμη περισσότερο η όρεξη αλλά και να σκεφτείς πόσο ανθεκτική τελικά στο πέρασμα του χρόνου είναι η λιχουδιά του λουκουμά.
Tην άνοιξη και τους καλοκαιρινούς μήνες πολλοί προτιμούν λουκουμάδες μαζί με μπάλες παγωτού!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ