Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Στον διαδικτυακό τζόγο στρέφονται οι έφηβοι


Οι Ελληνες έφηβοι ήταν «πρώτοι» στα ποσοστά εκείνων που παίζουν τζόγο στο Διαδίκτυο, όπως προέκυψε από τα αποτελέσματα της ευρωπαϊκής έρευνας που πραγματοποίησε το 2012, το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με επτά χώρες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έρευνας σύμφωνα με την Καθημερινή,  δεκαπεντάχρονος από την Πάτρα που είχε υπερχρεώσει πάνω από 20 κάρτες της οικογένειάς του, παίζοντας παράνομα στοιχήματα.
Όταν αποκαλύφθηκε το τι είχε κάνει, το έσκασε. Λίγες ώρες αργότερα έστειλε από το κινητό του ένα μήνυμα στους γονείς του. Τους ζητούσε συγγνώμη, και τους έγραφε, πως πλέον δεν θα τους δημιουργούσε άλλα προβλήματα γιατί είχε αποφασίσει να βάλει τέλος στην ζωή του.
Έντρομοι εκείνοι επικοινώνησαν με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση για να βρεθεί το παιδί. Μέσα από τα ίχνη του κινητού του εντοπίστηκε εκείνο το βράδυ σε δεινή ψυχολογική κατάσταση να κατεβαίνει από λεωφορείο στον σταθμό του Κηφισού.
Εν μέσω κρίσης ο τζόγος πάντα ανθεί, εξηγεί ο ψυχίατρος Γιώργος Φλώρος, μέλος της ομάδας που συνέταξε την πρώτη έρευνα για τον διαδικτυακό τζόγο. Συχνά τα παιδιά προβάλλουν ως δικαιολογία πως ήθελαν να βοηθήσουν τις οικογένειές τους οικονομικά αλλά τις περισσότερες φορές πρόκειται για παιδιά χωρίς ιδιαίτερα άγχη ή προβληματισμούς που προσανατολίζονται στο πώς θα αποκτήσουν κάτι χωρίς να κοπιάσουν.
Οι κίνδυνοι στους οποίους εκτίθενται όμως είναι πολλοί: πέρα από τις προφανείς επιπτώσεις από μια τέτοια παράνομη εξάρτηση, ολοένα περισσότερα παιδιά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης: όπως τα παιδιά που πίστεψαν τις υποσχέσεις μια σπείρας που τους έταζε σε διάφορα chat rooms «μυστικά» για να κερδίσουν σε στοιχήματα έναντι 100 ευρώ.
Ή το «προσωπικό μήνυμα» που έλαβε ένας δωδεκάχρονος ότι είχε χάσει 492.000 ευρώ στο εικονικό παιχνίδι που έπαιζε με τις ώρες και πως έπρεπε με κάποιο τρόπο να τα ξεπληρώσει. Το μήνυμα ήταν σαφώς παγίδα αλλά το αγόρι τρομοκρατήθηκε και έφυγε από το σπίτι. Τρεις ημέρες αργότερα εμφανίστηκε στο σπίτι της γιαγιάς του.
Ωστόσο όλο και πιο συχνά γονείς επισκέπτονται τις υπηρεσίες τους ή τηλεφωνούν στις γραμμές βοήθειας. Τα περιστατικά που μας διηγούνται στις διάφορες δομές ανά την Ελλάδα, παρουσιάζουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά: πρόκειται σχεδόν πάντα για παιδιά που χρησιμοποιούν το Ιντερνετ από πολύ μικρές ηλικίες και παίζουν εκεί παιχνίδια.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ