Type Here to Get Search Results !

Αχαία: 100% η καταστροφή των κηπευτικών-80% η καταστροφή της πατάτας


                                   Της Κωνσταντίνας Παλαιολόγου
Ολοκληρωτική στο 100% είναι η καταστροφή των οπωροκηπευτικών προιόντων στην Δυτική Αχαία, όπου η θερμοκρασία τα τελευταία 24ωρα, έπεσε στους -7 και -8 βαθμούς Κελσίου, καταστρέφοντας όχι μόνο τις υπαίθριες καλλιέργειες αλλά και τις προστατευμένες σε θερμοκήπια.
Στην χειμερινή πατάτα τώρα, με επιείκεια, οι παραγωγοί εκτιμούν ότι καταστράφηκε το 80%, αλλά η απελπισία τους έγκειται στο ότι ο ΕΛΓΑ, αρνείται να τους αποζημιώσει, γιατί ήσαν υποχρεωμένοι να κάνουν την αποκομιδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2014.
«Ο καιρός δεν μας επέτρεψε να πάμε στα χωράφια μας, η πατάτα έμεινε εκεί και με τον παγετό κατεστράφη η παραγωγή μας και παράλληλα η δυνατότητα μας να καλλιεργούσε του χρόνου», δήλωσε στο «patrastimes.gr», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αχαίας Διονύσης Μαυρόγιαννης, που ζήτησε και επίσημα από τον Οργανισμό να αναλογιστεί το αν ο καιρός τους επέτρεψε να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και πως θα καλύψουν στο προσεχές διάστημα τα έξοδά τους.
Την ίδια ώρα οι παραγωγοί, είναι υποχρεωμένοι να ασφαλίζουν τις καλλιέργειες τους στον ΕΛΓΑ, έναντι 35-40 ευρώ το στρέμμα την πατάτα, αλλά και πάλι φέτος δεν θα αποζημιωθούν.
Ζημιές υπέστησαν και τα ελαιόδεντρα, που από τους ανέμους έσπασαν τα κλαδιά, ωστόσο είχαν προλάβει να μαζέψουν τις ελιές και επειδή η Ιταλία και η Ισπανία δεν έχουν φέτος παραγωγή, πούλησαν χύμα μεγάλες ποσότητες λαδιού, βλέποντας χρήματα στην τσέπη τους.
Σύμφωνα με τον κ.Μαυρόγιαννη, η αγορά και της Δυτικής Ελλάδας, για να καλύψει τις ανάγκες της κάνει αθρόα εισαγωγή πατάτας από άλλες χώρες, όμως δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι ξένες πατάτες βαφτίζονται Ελληνικές με τους καταναλωτές να μην έχουν γνώση τι αγοράζουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ