Type Here to Get Search Results !

Νέες επιχειρήσεις στην εποχή της κρίσης – Παρουσιάστηκαν στο Forum Ανάπτυξης


Παραδείγματα τριών επιχειρήσεων που αναδύθηκαν εν μέσω κρίσης παρουσιάστηκαν το Σάββατο 22 Νοεμβρίου, σε συνεδριακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Forum Ανάπτυξης 2014 – 17ο Money Show που διεξάγεται στο ξενοδοχείο Αστήρ.
Η ιδέα των αδερφών Γιώργου και Κωνσταντίνου Αντωνακόπουλου να δημιουργήσουν μια μικροζυθοποιία που θα κάνει την διαφορά από τις υπόλοιπες εγχώριες, έγινε πράξη με την Πατραϊκή Ζυθοποιία. Κοντά ενάμιση χρόνο χρειάστηκε για να γίνει το όραμα τους πράξη και τελικά η ζυθοποιία των αδερφών Αντωνακόπουλων ξεκίνησε να λειτουργεί με ημερίσια δυναμικότητα παραγωγής τα 20 εκατόλιτρα.
«Είναι μια φρέσκια, απαστερίωτη, μακράς ωρίμανσης μπύρα pilsner και για την παραγωγή της χρησιμοποιούνται τέσσερα είδη βύνης και τρία είδη λυκίσκων» ανέφερε ο Κώστας Αντωνακόπουλος κι εξήγησε ότι ακολουθείται μια ειδική διεργασία πολτοποίησης, η οποία γίνεται εν μέρει χειρωνακτικά, η προσθήκη φυσικού λυκίσκου, η αργή ζύμωση και η μακράς διάρκειας ωρίμανση σε χαμηλές θερμοκρασίες, εξασφαλίζουν την άριστη ποιότητα της μπύρας Διώνη. «Όταν η παραγωγή είναι μαζική, δεν δίνεται αυτός ο χρόνος στο προϊόν» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μια άλλη ιδιαιτερότητα είναι ότι σε όλη τη διάρκεια παραγωγής της μπύρας Διώνη, δεν χρησιμοποιείται κανενός είδους συντηρητικό ή σταθεροποιητής, ούτε πρόσθετα και η ανθράκωση γίνεται με φυσικό τρόπο. Έτσι, «όση μπίρα και να πιεις, δεν θα σε φουσκώσει και δεν θα ξυπνήσει το πρωϊ με πονοκέφαλο» διαβεβαίωσε ο κ. Αντωνακόπουλος.
Σύντομα το ζυθοποιείο στα Βραχνέικα θα είναι επισκέψιμο, ενώ στο επόμενο διάστημα πρόκειται να κυκλοφορήσει μία ακόμη ετικέτα. Σε ό,τι αφορά τη διακίνηση, σήμερα η Διώνη κυκλοφορεί σε εστιατόρια και μπαρ της Πάτρας, όπως επίσης διατίθεται στα πατρινά σούπερ μάρκετ. «Πρωταρχικός μας στόχος είναι να έχουμε στην Πάτρα ένα ισχυρό προϊόν κι έπειτα θα δούμε βήμα – βήμα την επέκτασή μας» τόνισε ο κ. Αντωνακόπουλος.
Μια άλλη μορφή που αναδεύθηκε από την κρίση είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείριση (ΚΟΙΝΣΕΠ) με στόχο την ανακύκλωση. «Είναι ένα εναλλακτικός τρόπος για να καταπολεμήσουμε και την ανεργία» ανέφερε ο Αλέξανδρος Βρακατσέλης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής. Η διάθεση του οφέλους που προκύπτει για την ΚΟΙΝΣΕΠ κατανέμεται: 5% για επανεπένδυση, 35% για το προσωπικό και πάνω από το 60% επιστρέφει στην κοινωνία.
Μετά από 2 χρόνια στην Βραζιλία, ο Σωτήρης Μανίκας επέστρεψε στην πατρίδα του και αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιέργεια Αλόης, πιστεύοντας ότι αυτή είναι η καλλιέργεια του μέλλοντος για την περιοχή. Οι πιο κατάλληλες περιοχές για την καλλιέργεια της αλόης είναι οι περιοχές με θερμό κλίμα και με αρκετό νερό, έτσι ώστε να μην αναγκάζεται το φυτό να καταφεύγει στα δικά του φυσικά αποθέματα. Είναι φυτό ευαίσθητο στο κρύο και πρέπει να προστατεύεται από τα ρεύματα αέρα που θα μπορούσαν να σπάσουν το βλαστό του.
Η μεγαλύτερη καλλιέργεια βρίσκεται στο Μεξικό και η επεξεργασία γίνεται στην Γερμανία. «Στόχος μας είναι να παράγουμε ελληνικό προϊόν το οποίο και να το διαθέσουμε στην αγορά σε πολύ καλές τιμές» εξήγησε ο πρόεδρος του Σωματείου Βιοκαλλιεργητών Αλόης, ο οποίος αναπτύσσει την δική του καλλιέργεια στην περιοχή της ΒΙΠΕ.
Η ΚΟΙΝΣΕΠ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ», είναι ένας κοινωνικός μη κερδοσκοπικός συνεταιρισμός με στόχο την οικολογική και κοινωνική διαχείριση ανακυκλώσιμων υλικών. Σήμερα διαθέτει 200 μέλη και δραστηριοποιείται στην βορειοανατολική Πάτρα. «Στόχος μας είναι να επεκταθούμε και σε άλλες γειτονιές του Δήμου Πατρέων» πρόσθεσε ο ίδιος.
Μέχρι σήμερα, στα περιορισμένα όρια που κινείται, η ΚΟΙΝΣΕΠ έχει συγκεντρώσει 150 τόνους ανακυκλώσιμο υλικό μέσα σε διάστημα εννέα μηνών. Την ίδια στιγμή, η ανακύκλωση σήμερα στην Πάτρα: η ανακύκλωση στον Δήμο Πατρέων βρίσκεται στα χαμηλότερα ποσοστά της χώρας. Το 50% και πλέον του ανακυκλώσιμου υλικού που συλλέγεται στους μπλε κάδους είναι άχρηστο και θάβεται στην Ξερόλακκα. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Βρακατσέλος η εταιρία που διαχειρίζεται την ανακύκλωση στην Πάτρα με 8.500 μπλε κάδους και 24 οχήματα συλλογής συγκέντρωσε ετησίως 4500 ανακυκλώσιμο υλικό, δηλαδή μισό τόνο το χρόνο, όταν υπάρχουν κάδοι που «δίνουν» έως και ένα κάδο την ημέρα. «Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα διαχείρισης δεν είναι σωστό» είπε.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ