Type Here to Get Search Results !

Τα παιδιά των φαναριών, πήραν τους δρόμους και τις πλατείες!


Μπορεί τα παιδιά των φαναριών να εξαφανίστηκαν από τα περισσότερα σημεία της Πάτρας, όμως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μειώθηκε το φαινόμενο της παιδικής επαιτείας στην αχαϊκή πρωτεύουσα.
Πράγματι περνώντας από τους δρόμους της Πάτρας και παρατηρώντας τα φανάρια όπου σύχναζαν παιδάκια, πρόθυμα για να σου καθαρίσουν το αυτοκίνητο για λίγα κέρματα, βλέπει κανείς ότι πλέον δεν υπάρχουν. Η παιδική επαιτεία όμως έχει φύγει από τα… φανάρια και έχει περάσει πλέον στους δρόμους και στις πλατείες της Πάτρας, έχοντας γίνει ένα με την καθημερινότητα μας.
Σκηνικό ένα: Οδός Αλεξάνδρου Υψηλάντου. Ένα κοριτσάκι Ρομά γύρω στα 12 με 13, στέλνει ένα αγοράκι, περίπου 5 με 6 χρονών στο περίπτερο για να κάνει τράκα τσιγάρα. Ο περιπτεράς του δίνει το τσιγάρο και αμέσως αυτό πηγαίνει και το δίνει με την σειρά του στο κοριτσάκι.
Το κοριτσάκι βγάζει έναν αναπτήρα, ανάβει το τσιγάρο (!) και πάει μαζί με το αγοράκι σε ένα μαγαζί της περιοχής για να ζητήσει χρήματα. Πιθανότατα το κοριτσάκι που καθοδηγούσε το μικρό αγόρι είναι ταυτόχρονα και μία από αυτές τις ανήλικες που εκδίδονται σε ηλικιωμένους.
Σκηνικό δεύτερο: Πεζόδρομος της Ρήγα Φεραίου, ένα αγοράκι γύρω στα 14 με 15 μαζί με έναν άλλο πιο μικρό, περνάνε από καφετέρια σε καφετέρια, με το πρώτο να δίνει χαρτομάντιλα και το δεύτερο να πουλάει αναπτήρες. Το  μικρό αγοράκι (αρκετά συμπαθέστατο και έξυπνο) τα καταφέρνει μία χαρά και μπαίνει μέσα και σε εμπορικά μαγαζιά με τους περισσότερους να το γνωρίζουν. Το μεγαλύτερο αγοράκι μένει από έξω.
Σκηνικό τρίτο: Μια παρέα από ανήλικα παιδιά Ρομά, πιθανότατα από την Ρουμανία, απολαμβάνει τον ήλιο στα παγκάκια της πλατείας Υψηλών Αλωνίων. Μαζί τους και μία γυναίκα Ρομά και αυτή στην καταγωγή. Ένα από τα παιδιά αυτά, ένα κοριτσάκι 6 με 8 ετών κρατά στα χέρια του ένα μικρό μωρό. Είναι καιρός για δουλειά.  Το κοριτσάκι με το μωρό στα χέρια πηγαίνει στις κάτω καφετέριες ενώ τα άλλα παιδιά, αγοράκια τα περισσότερα, διασκορπίζονται, πηγαίνοντας από εδώ και από εκεί για να ζητιανέψουν.

Πάτρα: Τα παιδιά των φαναριών, πήραν τους δρόμους και τις πλατείες!
Πόσα σκηνικά τέτοια συμβαίνουν στην Πάτρα καθημερινά; Σε πόσα σημεία και σε πόσους δρόμους; Στην Πάτρα τα παιδιά των φαναριών, Ρομά στην καταγωγή τα περισσότερα, δεν έφυγαν για άλλες χώρες, όπως έγινε στην Θεσσαλονίκη ή στην Αθήνα. Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν εδώ. Απλά από παιδιά των φαναριών πήραν τους δρόμους και τις πλατείες, εκεί όπου τα στέλνουν οι «δικοί» τους, πολλοί εκ των οποίων ενδεχομένως να είναι και γονείς τους….

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ