Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Εργοδότες εκβιάζουν εργαζόμενες να μη μείνουν έγκυες

Πάτρα: Εργοδότες εκβιάζουν εργαζόμενες να μη μείνουν έγκυες

Πάτρα
Μετά την καταγγελία εγκύου στο Ηράκλειο της Κρήτης ότι ο εργοδότης της την απείλησε να κάνει έκτρωση για να παραμείνει στη δουλειά της, νέα περιστατικά εκβιασμών και απειλών σε εργαζόμενες έρχονται στο φως αυτή τη φορά στην Πάτρα.

Όπως δήλωσε στο in.gr η πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων, Γιώτα Παναγοπούλου, υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι υποχρεώνουν εργαζόμενες να υπογράψουν χαρτί στο οποίο δεσμεύονται πως εάν μείνουν έγκυες θα αποχωρήσουν οικειοθελώς από την εργασία τους χωρίς περαιτέρω απαιτήσεις.

«Σε εμάς έχουν φτάσει τρία τέτοια περιστατικά από καταστήματα υποδημάτων και ενδυμάτων. Δύο νιόπαντρες κοπέλες αναγκάστηκαν να υπογράψουν συμφωνία με τον εργοδότη τους, πως αν μείνουν έγκυες θα αποχωρήσουν από την εργασία τους εθελοντικά. Το τρίτο περιστατικό αφορά μία κοπέλα που έμεινε έγκυος και όταν το ανακοίνωσε στην δουλειά της ξεκίνησε ο ψυχολογικός πόλεμος» αποκαλύπτει η κ. Παναγοπούλου.

Εδώ η κοινωνία είναι μικρή και όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, προσθέτει, γεγονός που το εκμεταλλεύονται οι εργοδότες για να εκβιάζουν τους υπαλλήλους τους. «Πολλές φορές τους απειλούν πως εάν απευθυνθούν στην επιθεώρηση εργασίας, θα φροντίσουν να μη βρουν ποτέ ξανά δουλειά στην Πάτρα» τονίζει η πρόεδρος.
«Οι μνημονιακές πολιτικές έχουν ανοίξει την όρεξη στους εργοδότες να εκμεταλλεύονται τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση» αναφέρει, με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, Ιωάννης Σουβαλιώτης.
Όπως τονίζει ο κ. Σουβαλιώτης, οι γυναίκες πέφτουν πιο συχνά θύματα εκβιασμού και απειλών και συχνά υποκύπτουν γιατί φοβούνται. «Τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί σε εμάς είναι από όλους τους κλάδους» αναφέρει.
«Πολλοί είναι οι εργοδότες που στέλνουν το μήνυμα σε εργαζόμενες να μη μείνουν έγκυες, με αποτέλεσμα πολλές να διστάζουν να κάνουν παιδιά» προσθέτει ο κ. Σουβαλιώτης.
Σε όλο αυτό το «βασίλειο» της εργασιακής αυθαιρεσίας στην Πάτρα προστίθεται, όπως λέει η κ. Παναγοπούλου, και το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη αργεί να εκδικάσει τις υποθέσεις και τις περισσότερες φορές δεν δικαιώνει τους εργαζόμενους.
Όπως συνέβη στο τρίτο περιστατικό με την έγκυο η οποία τελικά αναγκάστηκε να φύγει από την δουλειά της μετά την έντονη ψυχολογική πίεση που υφίσταντο καθημερινά. «Ο εργοδότης της έλεγε κάθε μέρα να φύγει. Πήγαμε στην επιθεώρηση εργασίας και στη συνέχεια στα δικαστήρια, αλλά η κοπέλα δεν πήρε ποτέ τα χρήματά της πίσω» λέει η κ. Παναγοπούλου.

«Η Δικαιοσύνη αργεί πολύ να εκδικάσει τις υποθέσεις και όλο αυτό είναι ψυχοφθόρο» προσθέτει.

Η πρόεδρος των Εμποροϋπαλλήλων Πάτρας περιγράφει ένα ακόμη περιστατικό στο οποίο υπάλληλος κρεοπωλείου πάθαινε συχνά μόλυνση στο μάτι και αναγκαζόταν να λείψει από την εργασία της, φέρνοντας, ωστόσο, πάντοτε χαρτί από νοσοκομείο. «Ο εργοδότης την έβριζε, της έλεγε ότι του διώχνει τους πελάτες και την απειλούσε με απόλυση. Παρενέβη ο αρραβωνιαστικός της κοπέλας, έγινε φασαρία και ο εργοδότης τελικά την απέλυσε».

Πολλά, επίσης, είναι και τα περιστατικά απλήρωτης εργασίας. Χαρακτηριστικό, όπως λέει η κ. Παναγοπούλου είναι το παράδειγμα καταστημάτων που πουλάνε ψωμί και καφέ και κάθε εβδομάδα παίρνουν άτομα δοκιμαστικά, χωρίς να τα πληρώνουν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ