Type Here to Get Search Results !

Πάτρα: Το ΣτΕ επικύρωσε την απόλυση του... απατεώνα γυναικολόγου

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή γυναικολόγου της Ιατρικής Σχολής του ΠανεπιστημίουΠατρών και διευθυντή της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής του περιφερειακού πανεπιστημιακού νοσοκομείου Πατρών, που ζητούσε να ακυρωθεί η πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσής του.

Ο καθηγητής απολύθηκε καθώς είχε «βαπτίσει» βοηθό του γιατρό, στον οποίο παρότι δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα, είχε αναθέσει να προβαίνει σε εξετάσεις ασθενών, να γράφει συνταγές, μεταξύ των οποίων πολλές ήταν πλαστές, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν τα ασφαλιστικά Ταμεία 431.152 ευρώ, ποσόν το οποίο οικειοποιήθηκε ο βοηθός.
Ποιά είναι τα αδικήματα που βαραίνουν τον καθηγητή


Ειδικότερα, μετά τη διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, ο καθηγητής παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ, για τα αδικήματα «της παράβασης καθήκοντος, ασύγγνωστης κουφότητας περί την εκπλήρωση των καθηκόντων ως καθηγητή Πανεπιστημίου και της διαγωγής απάδουσας στην αξιοπρέπεια του πανεπιστημιακού λειτουργού».

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, ο καθηγητής διατηρούσε ιδιωτικό ιατρείο, τόσο στην Πάτρα όσο και στην Αθήνα, και χρησιμοποιούσε συστηματικά ως βοηθό του στην πανεπιστημιακή κλινική και στα ιδιωτικά του ιατρεία τον Α.Π. Του είχε αναθέσει καθήκοντα θεράποντος γιατρού ασθενών και είχε την πλήρη ιατρική παρακολούθηση γυναικών με προβλήματα υπογονιμότητας. Συγκεκριμένα, είχε αναθέσει στον βοηθό του την εκτέλεση εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων, όπως είναι η εξέταση ασθενών, σπερματεγχύσεις, υπερηχογραφήματα, διαγνωστική διερεύνηση, καθορισμός θεραπευτικής και φαρμακευτικής αγωγής, κλπ. Ο βοηθός ήταν μεν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής, αλλά δεν είχε τα ουσιαστικά και τυπικά προσόντα, αφού δεν είχε άδεια ασκήσεως ιατρικού επαγγέλματος και δεν ήταν εγγεγραμμένος στον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών.

Σύμφωνα με την ΕΔΕ οι παράνομες ιατρικές ενέργειες του βοηθού «έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία ασθενών» και έπληξαν το κύρος του Πανεπιστημίου

Ο βοηθός, με την ανάθεση της συνταγογράφησης από τον καθηγητή, επειδή δεν είχε δικαίωμα υπογραφής έβαζε στις συνταγές ονόματα άλλων γιατρών του νοσοκομείου, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με τους συγκεκριμένους ασθενείς. Έτσι, ήταν χιλιάδες οι πλαστές συνταγές που είχαν εκδοθεί.

Ακόμη, έγραφε στις συνταγές ψευδείς διαγνώσεις, όπως «αδένωμα της υπόφυσης» και συνταγογραφούσε ιδιαίτερα ακριβά φάρμακα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόσθετε παθήσεις που δεν είχαν οι ασθενείς και έγραφε επιπλέον φάρμακα. Επίσης, παρακρατούσε τα βιβλιάρια των ασθενών, λέγοντάς τους ότι το κάνει για να τους εξυπηρετήσει, έδινε στους ασθενείς τα φάρμακά τους, ενώ εκείνος έπαιρνε τα σύνολο των φαρμάκων που ήταν συνταγογραφημένα και εμπορευόταν τα επιπλέον. Με τον τρόπο αυτό τα ασφαλιστικά Ταμεία ζημιώθηκαν με 431.152 ευρώ.

Πώς αποκαλύφθηκε η απάτη


Η υπόθεση ανακαλύφθηκε όταν το ΤΕΒΕ ανακάλυψε ότι υπάρχουν ύποπτες συνταγές στη συγκεκριμένη κλινική του καθηγητή, ο οποίος προσπάθησε να σώσει τον βοηθό του, με πλαστές βεβαιώσεις και με άλλους τρόπους, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί ο ίδιος και με νέα παραπτώματα, ποινικά και πειθαρχικά.

Τελικά, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν, με την υπ’ αριθμ. 2109/2014 απόφασή τους, ότι η πειθαρχική ποινή του καθηγητή αιτιολογείται νόμιμα και επαρκώς, και ήταν η προσήκουσα. Απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του και επικύρωσε την πειθαρχική ποινή της οριστικής απόλυσης, ενώ του επέβαλε δικαστική δαπάνη 460 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ