Type Here to Get Search Results !

Να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη» ζητά ο Περιφερειάρχης

Να επαναλειτουργήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή «Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη» ζητά ο Περιφερειάρχης

Με επιστολή του που απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας ζητά την επανασύνδεση της Ιθάκης και της βορείου Κεφαλονιάς με την Πάτρα μέσω της επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής γραμμής «Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη».
Εκφράζοντας το καθολικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των φορέων (Επιμελητήρια, παραγωγικές τάξεις, κλπ.) ο κ. Κατσιφάρας τονίζει το ισχυρό πλήγμα που έχει δεχθεί η οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, από τη διακοπή της συγκεκριμένης ακτοπλοϊκής σύνδεσης που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960 και την ανάγκη επαναλειτουργίας της, ιδίως και μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά.
Αναλυτικά η επιστολή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
οι νησιωτικές περιοχές παρουσιάζουν χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες που τις διαχωρίζουν σαφώς από τα ηπειρωτικά εδάφη και απαιτούν ιδιαίτερους χειρισμούς. Απόδειξη αυτού είναι η απόλυτη εξάρτησή τους από τις θαλάσσιες μεταφορές.
Η ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Ιθάκης και της βορείου Κεφαλονιάς με την Πάτρα, η οποία χρονολογείται από τη δεκαετία του ’60, δυστυχώς έχει εδώ και καιρό διακοπεί, λόγω αποχώρησης της ναυτιλιακής εταιρείας που εξυπηρετούσε την γραμμή Πάτρα – Σάμη – Ιθάκη, πλήττοντας σημαντικά την κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής μας.
Η συγκεκριμένη γραμμή είναι ζωτικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και η επαναλειτουργία της αποτελεί καθολικό αίτημα των τοπικών κοινωνιών και των φορέων (Επιμελητήρια, παραγωγικές τάξεις, κλπ.) δεδομένου ότι:
  • Η κινητικότητα αποτελεί προϋπόθεση για εδαφική συνοχή και οικονομική ανάπτυξη.
  • Οι πολίτες των νησιωτικών περιοχών εξαρτώνται απόλυτα από ένα αποτελεσματικό σύστημα θαλάσσιων μεταφορών.
  • Η μακροχρόνια άμεση σύνδεση που υπήρχε μεταξύ των νησιών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης με το αστικό κέντρο της Πάτρας, έχει δημιουργήσει άρρηκτους δεσμούς μεταξύ των τοπικών κοινωνιών σε όλα τα επίπεδα (οικονομικές σχέσεις, τροφοδοσία νησιών, φοιτητές που σπουδάζουν στην Πάτρα, πρόσβαση στα Νοσοκομεία της Πάτρας, κλπ.).
  • Η ανάγκη για άμεση και συχνή πρόσβαση των κατοίκων των νησιών αυτών στο αστικό και διοικητικό κέντρο της Πάτρας, οξύνθηκε μετά το καταστροφικό χτύπημα του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά.
  • Πρόκειται για μία από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Χώρας και η απόκριση ολόκληρου του μηχανισμού αντιμετώπισης και αρωγής, εξαρτάται από την διασύνδεση με την Πάτρα.
  • Πλήττεται βαρύτατα ο τομέας του τουρισμού, καθώς δεν είναι μόνο η μείωση των αφίξεων τουριστών μέσω Πάτρας, αλλά και η ταλαιπωρία και η αβεβαιότητα όσων τελικά επιλέγουν ως προορισμό τα νησιά αυτά για το πότε θα επιστρέψουν.

Κύριε Υπουργέ,
Εκ φύσεως οι νησιωτικές περιοχές βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από τις ηπειρωτικές περιοχές, καθώς δεν έχουν το πλεονέκτημα ενός ενιαίου χώρου για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, ιδίως στις μεταφορές.
Το θέμα της κινητικότητας σε περιοχές με τέτοιες γεωγραφικές και δημογραφικές ιδιαιτερότητες είναι ύψιστης σημασίας για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, των οποίων οι κοινωνίες επηρεάζονται άμεσα από τα προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί.
Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ναυτιλιακή εταιρεία για την επαναλειτουργία της ακτοπλοϊκής γραμμής Πάτρα-Σάμη-Ιθάκη.
Σας ζητούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή ώστε να επαναλειτουργήσει η απευθείας διασύνδεση των δύο νησιών με την Πάτρα, προκειμένου να αποκατασταθεί η προσβασιμότητα και η κινητικότητα και να ενισχυθεί η οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή της περιοχής.»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΧΑΙΑ

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ